Mei 2019

Torekenswaver...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Nu kunnen we bezwaarlijk de 'nederzettingen in het Waverwoud' claimen als Mechels grondgebied, maar voor één keer verleg ik graag grenzen.  Als ik op de skywalk van onze Sint-Romboutstoren aan de einder de contouren van OLV-Waver scherp afgetekend zie tegen de grijsblauwe lucht: dan lijkt me over te komen als een 'uitnodiging' om een bezoekje te brengen aan dit 'Torekenswaver'.  (foto boven). Bovendien wordt een rondleiding in de school van de Ursulinen van OLV-Waver stevig gepromoot vanuit de Mechelse toeristische dienst.  Terecht! Deze school is een unieke architecturale parel met een al even boeiende geschiedenis.  De verbluffende Wintertuin in pure art-nouveau is een topattractie op zich.  Maar ook de rest van het gebouwencomplex is een visite overwaard.  Plan het maar eens als je volgende uitje mocht je er nog niet geweest zijn!

 

Kleine geluksmomentjes in Arsenaal/Lazarus

met categorie:  

Toen kunstenares Ann Weckx jaren geleden in Senegal was, stapte ze een klein winkeltje binnen dat helemaal met de hand was opgebouwd.  De rekken waren met elastiekjes aan elkaar verbonden, geverfd met restjes in allerlei kleuren.  Ze was meteen gecharmeerd door het interieur en de aanpak, en nam het idee mee naar huis om er later mee aan de slag te gaan.  De naam van het winkeltje : Le Supermarché des petits bonheurs instantanés.  Dat is nu de titel van haar installatie die nog tot 6 juni gratis te bezoeken is in de grote zaal van Arsenaal/Lazarus.

Klimaatalarm : het is 5 voor 12

met categorie:  

Het was ook letterlijk 5 voor 12 toen zaterdag het klimaatlied weerklonk aan de gele opsinjoor op de Wollemarkt.

Elise Steyaert, de voorzitter van de vzw Klimaan riep het talrijk opgekomen publiek op om onder begeleiding van enkele muzikanten het klimaatlied uit volle borst mee te zingen.  Ook de weergoden leverden hun bijdrage : het stopte prompt met regenen.

Studio Borgerstein met pure, eerlijke expo

 

(foto's: Jan Smets)

Studio Borgerstein gelooft in de unieke waarde van zijn kunstenaars en ondersteunt hen met een professionele werkomgeving, individuele begeleiding en door het naar buiten brengen van hun werk.  Kunstenaars van Studio Borgerstein beoefenen geen kunst.  Ze zijn kunstenaar.

Dit is een sterk statement.  Maar het is dan ook hélemaal waard, en iedereen die de schitterende werken bekijkt in ons Cultuurcentrum zal het hiermee eens zijn.  Studio Borgerstein heeft een uiterst knappe expo opgezet.  Het werk van de zeven kunstenaars is dit sowieso.  Maar ere wie ere toekomt: de artistieke medewerkers van de Studio hebben dit alles origineel, smaakvol en met heel veel creatief talent tot een erg mooi geheel weten uit te bouwen.  Deze tentoonstelling is een ommetje waard.  Gestart op 27 april kan je hiervoor nog terecht tot 16 juni.  En dit van dinsdag tot zondag van 13 uur tot 16u30.  Morgennamiddag, op verkiezingszondag 14 uur, zullen de kunstenaars je graag wat meer vertellen over hun werk.  Betere gidsen kan je heus niet hebben!

 

"voor de goei stemmen..."

met categorie:  

  (Jan Smets)

Dit stukje dat in pure opwelling werd geschreven was niet bedoeld om hier op Mechelenblogt te verschijnen.  Maar nadat ik het deelde op Facebook merkte ik dat het enorm veel werd aangeklikt en 'geliked'.  Ook werd het door velen gedeeld...  Dat streelde uiteraard mijn ijdelheid, maar nog véél meer sterkte het me in het gevoel dat niet weinigen ook diezelfde wensdroom koesterden.  En dat gevoel stemde me hoopvol.  Voor diegenen die het nog niet hadden opgemerkt op Facebook herhaal ik het maar wat graag op Mechelenblogt.  Facebook is immers een vluchtig medium, en misschien 'overleeft' dit stukje het hier nét wat langer...

 

"Méér dan een spelletje met een bal..."

met categorie:  

 

(foto boven: Guy Foqué. foto's onder: Jan Smets)

Zeggen dat KV-Mechelen uiterste hectische tijden meemaakt is een open deur instampen.  Amper bekomen van de euforie na een glansrijk jaar én de roes van de overwinning, is het nu nagelbijtend afwachten hoe het de club van geel en rood zal vergaan in het juridische steekspel dat nu wordt gevoerd.  Malinwa beseft maar al te goed dat het cruciale dagen zijn voor de voetbalclub.  En toch blijven de hondstrouwe supporters pal achter KV-Mechelen staan.  Als één blok.  Dat doet ook Bertrand Peeters - die de liefde voor deze club met de paplepel meekreeg.  Fan van het eerste uur.  De liefde voor Malinwa is immens groot. Ze loopt als eern rode draad door zijn leven.  En toch blijft hij eveneens realistisch. 

De voetbalwereld is rot geworden.  Emoties en heel veel geld zorgen samen voor een explosieve coctail.  Wat er ook gebeurt mag zijn - ik spreek me daar niet over uit: het is verschrikkelijk.  Ik volg het nieuws op de voet, en ben er al ziek van geweest.  Ik zie een grote normvervaging.  Da' s het enige zinvolle dat ik er van kan zeggen.  De hele club wordt hierin meegesleurd.  Ook merk in een heuse haatcampagne. Maar ik hoop dat - wat de uitspraak ook mag zijn - onze club niet ten onder gaat en ze niet hélemaal gestraft wordt voor feiten die misschien door enkelingen zijn begaan.  Ik ben wel ongerust.  Het leeft enorm bij de fans...

Op de club heb ik een babbel met Bertrand die zich méér dan gewoon inzet voor 'zijn' Malinwa, en zich ontfermt over het immense archief van de club.  Want inderdaad: ook deze rijke collectie van al wat te maken heeft met de geschiedenis van KV-Mechelen is erfgoed.  En daarom is het belangrijk dat dit alles bewaard wordt voor het nageslacht.

 

Dennis Kestelle ontwerpt jazzy fles voor het Anker

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Het is een mooie traditie geworden... Voor de vijfde keer op rij kreeg een Mechelse kunstenaar de kans om een 3 liter fles Gouden Carolus Classic op een artistieke manier vorm te geven.  Na streetart-artist Gijs Vanhee die de spits mocht afbijten, was het de beurt aan Simon Spruyt.  Shamisa Debroey mocht daarna een creatie uitwerken.  Vorig jaar kreeg Bruno Vergauwen die eer.  Deze middag stelde Dennis Kestelle in het Anker zijn fles voor.  De bescheiden 35-jarige kunstenaar is misschien een nobele onbekende voor velen.  En toch ben ik héél zeker dat de meeste Mechelaars al wel wat werk van deze grafische ontwerper onder ogen hebben gehad.  Dennis die samen met Charles Leclef trots met zijn fles poseert in de brouwzaal, heeft eerder al wat werk uitgevoerd voor Het Anker.  Het logo met het Maneblussers-mannetje is van zijn hand.  Recenter mocht hij ook al het succesvolle Mechelse Monopolyspel ontwerpen.  Ook de huidige vlaggen in onze winkelstraten werden gebaseerd op tekeningen van hem.  En Dennis hielp ook mee aan het ontwerpen van de nieuwe etiketten voor al de Ankerbieren.

 

Herkenbaar logo past in knappe huisstijl van Het Predikheren

 

  (foto's: Jan Smets)

Ik moet toegeven dat ik in het verleden al minder enthousiast geweest ben bij het onthullen van één of ander logo.  Maar deze ochtend was is dat dus wél.  Dit nieuwe logo van Het Predikheren - 'onze' gloednieuwe bib die in sneltempo afstevent naar het openingsweekend van 31 augustus/1 september, is voor mij althans, een schot in de roos!  Het oogt modern, stijlvol én herkenbaar.  En dat laatste is natuurlijk erg belangrijk.  In de grillige P-vorm zie je duidelijk de contouren van het Predikherenklooster.  Mooi in zijn moderne look - tikkeltje eigenzinnig en ook wat speels.  In zeven verschillende kleuren kan het worden aangewend.  Een logo met een knipoog naar het historische karakter van het pand zorgt voor de kers op de taart van de nieuwe huisstijl van onze bibliotheek waar we als Maneblussers héél erg trots op mogen zijn.  Deze bib wordt de mooiste van het hele land.  Zoveel is zeker!  Cultuurschepen Björn Siffer en Predikherencoördinator Roel Van den Briel mochten vanmorgen letterlijk de tip van de sluier oplichten én doen al een stevige oproep naar honderden boekendragers.  Boekendragers?  Jawel...

 

De Witte Engel

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Boven: Gilbert Govaerts en echtgenote Romana Mousky)

Daar zat hij in de Katelijnestraat op een klein plooistoeltje - recht tegenover het huis waar hij woonde: 'De Witte Engel'.

En hij tekende...  Ik stond bij hem stil en keek hoe het potlood over het papier zweefde.  En op dat tekenpapier werd verval tot schoonheid verheven.

 

Ingetogen Hanswijkprocessie voor één keer Bid- en Zangprocessie

De Hanswijkprocessie, één van de oudste in ons land, trok zondag éénmalig als Bid- en zang processie door de historische binnenstad van Mechelen. Het was even wennen aan deze aangepaste kerkelijke ommegang. Het was een ingetogen rondgang, waar de toeschouwers in stilte luisterden naar de gezangen van de deelnemende parochies uit het Bisdom Mechelen-Brussel.

Viering Sint-Romboutskathedraal stad Mechelen voor Hanswijkprocessie