Maart 2018

Afsluiter jeugdboekenmaand in Speelgoedmuseum

met categorie:  

Lezen, lezen,... ik vind het héérlijk! Zelf lees ik enorm graag, en kan mij ook helemaal verdiepen in een boek. Ik ben eigenlijk een beetje, hoewel toch eerder “helemaal van de wereld” als ik in een boek lees. Zo heb ik ooit de trein zien vertrekken toen ik op het perron zat...; dit was wel een heel vreemde ervaring. Ik was een spannend boek aan het lezen.

(foto: Linda Van der Auwera)

Ray Gilles: een artiest zonder graf

met categorie:  

Ray Gilles, 1982. (Foto Roland Minnaert)

Toen ik een tijdje geleden bij de stedelijke begraafplaats van Mechelen informeerde naar het graf van schilder en cartoonist Ray Gilles (1923-1997), kreeg ik een nogal onverwacht antwoord: ‘Het graf van Gilles Raymond Cornelus is er niet meer. De heer Gilles werd eind maart 1997 begraven in niet gekochte grond voor een termijn van 15 jaar. Het graf werd bijgevolg 15 jaar later, begin 2013, verwijderd.’ Zowat 10 jaar geleden had ik meer geluk, het graf van Gilles was nog onaangetast. Hij lag op het nieuwe gedeelte van de begraafplaats, een eenvoudig donkere gepolijste granietsteen. Ik heb spijt dat ik er toen geen foto van heb genomen.

 

Stap Mechelen mee naar de overwinning in de 10 000-stappenclash!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Onze stad doet mee aan de 'Vlaamse 10 000-stappenclash'.  Van 1 tot en met 31 mei zullen 200 deelnemende steden en gemeenten tegen elkaar strijden en virtueel rond de wereld stappen.  Het initiatief werd vanmorgen voorgesteld door de schepen van Sport Walter Schroons, die zijn zoon Axel had meegebracht, en door schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.  Boegbeelden - of mascottes zo je wil - Opsinjoorke Rik Wesemael en Bellemadam Myriam Sips,tekenden eveneens present.  "mascottes - ja, goed... zolang ik het maar niet majorettes is..." grapt de nimmer om een passend antwoord verlegen zittende Bellemadam.  Beiden zullen ze hun beste beentje bijzetten om te slagen in het opzet.  En: dat ze zélf sportieve wandelaars zijn, is geen geheim meer.

 

Decamerone in Mechelen...zeehaven...

 

(foto's: Jan Smets)

Wie de vorige editie meemaakte kan er van getuigen: de originele opvoering van fragmenten uit de beroemde Decamerone van Boccacio in een aantal tuinen van de Dobbelhuizen, grenzend aan de Dijle, en vanop rondvaartboot Malinska, was een topper van formaat!  Een succesformule!  Daarom wordt het evenement begin mei nog eens op stapel gezet.  Enne...: er komen ook een paar randactiviteiten waarbij je ondergedompeld gaat worden in de havenbedrijvigheid van weleer...

 

Speel je mee?

met categorie:  

(foto boven: Spellenclub. onder: J.Smets - Karl Stroobants en Luk Van Lokeren)

Er was een tijd dat er een tikkeltje meewarig werd gekeken naar liefhebbers van bord-en gezelschapspelen.  Alsof het een wat suffe en oubollige bezigheid zou zijn waarmee deze zich onledig hielden.  Niks is minder waar.  Gelukkig is het tij gekeerd en misschien heeft het ook wat te maken met de populariteit van spelen als Carcassonne en de Kolonisten van Catan die maakten dat gezelschapspelen terug in de lift zitten.  Gelukkig maar.  Want samen rond de tafel zitten spelen kan héél gezellig en spannend zijn.  Voor jong en oud.  Ook in Mechelen weet men dit al langer.  Een aantal vrienden was er al een tijdje mee bezig, maar nu hebben deze ook officieel op 5 maart een vzw opgericht met een naam die de lading helemaal dekt: 'Spellenclub Mechelen'.  Waarom het moeilijker maken?  Met twee van de vijf oprichters had ik een babbeltje.  Met Karl Stroobants en Luk Van Lokeren sprak ik af  ten huize van deze eerste.  En ze poseerden maar wat graag voor een indrukwekkende wand vol spelen.  Hoe kan het ook anders voor deze gepassioneerde spelfanaten?

 

Tatiana De Munck - 'I'm Nowhere in Particular'

(foto's: Jan Smets)

Ze troont me mee naar de bovenste verdieping.  "Het Schoon Verdiep" zegt ze al lachend.  Hier voelt ze zich in haar sas: hier in haar gedeelde artistieke ruimte van Artenova, hét Mechelse creatieve laboratorium bij uitstek.  Hier werkt ze sinds februari 2017 en ze hoopt dit nog een tijdje te kunnen doen.  Aan de muur hangen inkttekeningen van haar hand.  Ik zie foto's...  Inspirerende omgeving.  Tatiana De Munck is beeldend kunstenaar.  Al 25 jaar woont ze in onze stad, maar eigenlijk is ze geboren Brusselse (°1961).  Kunstzinnig is ze altijd al geweest.  vanaf haar elfde volgde ze lessen in de Anderlechtse academie.  "Ik heb wat van alles geproefd daar.  Houtsnijden, litho, etsen, glasbewerking...  Alles boeide me."

En dan komt ze naar Mechelen...

 

Flashmob op de Botermarkt op Dag tegen Racisme

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Verbaasde blikken bij de voorbijgangers toen deze namiddag een groepje jongeren met veel enthousiasme hun beste beentje voorzetten en de Botermarkt wisten te prikkelen met hun danspasjes op aanstekelijke ritmes...  Ook was er een spandoek ontrold die deze Dag tegen racisme in de aandacht probeerde te brengen.  En dat lukte!  Jawel.  RESET PRIKKELT was de initatiefnemer en uitvoerder van deze verrassende flashmob.  RESET PRIKKELT?  Het zegt je wellicht weinig of niks.  Maar de naam staat voor een sociaal artistiek participatie project van H30, artistieke werkplek en de kinder-&tienerwerking van vzw J@M.  Samen leiden ze diverse jongeren naar het artistieke en cultureel vrijetijdsaanbod.  Tijdens dit traject kunnen jongeren hun talenten ontdekken.  Elke woensdagnamiddag komen ze samen in H30 in de Hanswijkstraat om te oefenen en te repeteren...  Vandaag konden we er ook mee kennismaken...

 

Roep om Rechtvaardigheid

 

(foto's: Jan Smets)

Met 'Roep om Rechtvaardigheid' zet stadsmuseum Hof van Busleyden zich helemaal op de kaart!  Deze prestigieuze tentoonstelling met zo'n 80 werken ontleend aan internationale topmusea en privé-collecties is tegelijkertijd sluitstuk van het Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN als smaakmaker voor het totaal vernieuwde museum dat eind juni zijn deuren zal openen.  We hebben er lange tijd op moeten wachten, maar nu wordt reikhalzend uitgekeken naar de officiële opening van het stadsmuseum dat flink wat ambities heeft.  Deze tentoonstelling waar drie jaar lang aan gewerkt is, is hét aperitief voor wat we dan zullen voorgeschoteld krijgen.  Deze morgen had ik de kans om de tentoonstelling te bezoeken die op 23 maart van start gaat.  En het moet gezegd: dit is misschien wel het knapste en het meest de stadsgrenzen overschrijdende wat Busleyden de laatste jaren in de vitrine zette.  Dat zeg ik niet alleen.  Ook Karine Decoster, voorzitter van de Mechelse gidsenbond die zaterdag haar eerste groep doorheen de tentoonstelling zal loodsen is laaiend enthousiast.  Dit is een toptentoonstelling.  Curator Samuel Mareel en de medewerkers van het museum geven hier het beste van zichzelf.  'Roep om Rechtvaardigheid' is een expo die je héél zeker niet mag missen - al bezoek je er maar eentje dit jaar!

 

't zwevend torentje van Sint-Jan...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Het mocht dan vanmorgen wel droog zijn: het was bijtend koud.  Toch wou ik het voor geen geld van de wereld missen.  Het was ook best een niet alledaags spektakel dat ik kon vastleggen.  Om negen uur werden de eerste voorbereidingen getroffen om het gerestaureerde vieringtorentje van de Sint-Janskerk weer naar boven te hijsen.  Sinds november van vorig jaar was dit torentje naar beneden gehaald om op de benedengrond helemaal opgeknapt te worden.  Omstreeks tien uur was de klus grotendeels geklaard.  Een kraan van 35 meter voerde de opdracht uit.  Nu staat het weer op zijn plaats, en volgt de afwerking.  Enkele jaren geleden had ik de kans vanop de stellingen van de kerktoren die toen werd gerestaureerd, het fraaie torentje vanuit een uniek standpunt te kunnen fotograferen (zie onderstaande foto...)

 

Sint-Romboutskathedraal pakt uit met niet te missen kathedraalconcertenAanstaand weekend kun je in de Sint-Romboutskathedraal terecht voor twee niet te missen fijne concerten. Op zaterdag 24 maart brengt het Hasseltse Manteliusensemble met 'Remembrance' een koorconcert in het teken van de passietijd met werken van hedendaagse componisten zoals Eleanor Daley en Will Todd. Daags nadien, op zondag 25 maart kun je gaan luisteren naar het Brits studentenorkest University of Southampton Wind Orchestra and Sinfonietta. Zij brengen ondermeer de Zesde Symfonie van Beethoven en stukken uit Leonard Bernstein's West Side Story