December 2016

Sjolaa vult assortiment bierpralines aan met een 'Brusselpoortje'...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Maar wat graag poseert Fien samen met haar ouders Katrien Verslycke en Johan Pouliart voor de foto.  Waarom ook niet?

Het zijn weer drukke zaken voor Sjolaa, de speciaalzaak met artisanale chocolade aan de Geerdegemvaart 137.  Nu is het niet de bedoeling van Mechelenblogt om zomaar publiciteit te maken voor eender welke zaak, maar een Mechels familiebedrijfje dat onze stad zo mooi 'in de vitrine' weet te plaatsen, verdient die aandacht wél!  Al langer dan vandaag brengt Sjolaa een gevarieerd assortiment op de markt dat Mechelen smaakvol in de kijker zet.  Hun chocolade is het proeven overwaard, én bovendien is het een leuk cadeautje - een geschenk-om-in-te-bijten dat onze stad alle eer aandoet.

Al langer bestaan de Mechelse Maantjes gebaseerd op de legende van de Maneblussers.  Later werd er geëxperimenteerd met de bieren van Het Anker.  En ook die vielen in de smaak.  Nog wat later kwam er dan de combinatie van whisky met chocolade (met natuurlijk ook een praline met de onvervalste Gouden Carolus Single Malt).  Vandaag werd een nieuwe bierpraline gecreëerd: van puur chocolade, aangemaakt met witbier en verrijkt met natuurlijk vruchtensap.  De 'Boscoli' - een fruitig bier van Het Anker liet zich mooi verwerken in deze praline.  Voor het logootje kwamen Katrien en Johan bij mij te rade.  Ze wilden op deze praline graag een gestileerde Brusselpoort.  En net zoals ik vroeger reeds een Sint-Romboutstorentje voor hen ontwierp, tekende ik nu de bekende stadspoort voor deze 'Boscoli'...

 

Mechelse 2SDC CREW danst zich de finale in van 'Belgium's Got Talent'

met categorie:  

(foto boven: Jan Smets)       

Het zijn hectische dagen voor Karlijne Provinciael en haar dansstudio 2-step Dance Company.  Uiterst spannend ook.  Dat zijn ze uiteraard ook voor haar echtgenoot Mike Alvarez die als choreograaf zijn talent in feite niet meer hoeft te bewijzen.  Samen met hun ploeg van 17 dansers kijken ze nu uit naar morgenavond.  Dan moet het allemaal gebeuren!  Dan staan ze op het podium in de finale van 'Belgium's Got Talent' op VTM.  Natuurlijk moeten ze het zélf waarmaken, maar zonder de steun van de kijker kunnen ze niet!  Ze rekenen er dan ook op dat de Maneblussers massaal op hen zullen stemmen.  Ondanks de drukte van belang heb ik de kans om nog even met Karlijne te praten...

Ja, nu is het wel een hele rusch. Maar het geeft ons een ongelooflijk gevoel.  Voor ons is het nu al een geslaagd parcours te noemen, wat morgen ook de uitslag mag zijn.  Spannend.  Dan gebeurt alles live. We zien wel.  Fysiek en mentaal hebben we het allemaal wat onderschat. 

Het was voor de groep dansers een waanzinnig avontuur tot hiertoe.  Een hoogtepunt ook voor de dansstudio die nu al 15 jaar bestaat.  Toch hebben ze in de voorbije jaren al heel wat bereikt.  Eerder werd de crew al wereldkampioen hiphop. Een finaleplaats in het populaire TV-programma is de kers op de taart!

 

Geen klein bier!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Veel blijft hier niet meer van over... Mochten we de Sint-Jozef-Colomakerk aan de Tervuursesteenweg niet herkennen dan zouden velen die iets minder met deze Mechelse buurt vertrouwd zijn, toch nadenkend de wenkbrauwen moeten fronsen...

Het 'kippenbrugske' is opengedraaid en een volgeladen rivierschip maakt zich klaar om verder te varen.  Aan de oevers van de Leuvense vaart staat flink wat volk.  Rechts in beeld zie je de nu ook al heel lang verdwenen monumentale poort van het domein Coloma van de Dames de Marie. 

Links in beeld zien we op de hoek van Geerdegemvaart en Tervuursesteenweg de vrij imposante gebouwen van brouwerij Feremans.  En het is nu nét de eigenaar van deze brouwerij - de gefortuneerde en flamboyante Charles Feremans (°1865) die ik wil belichten.  De man is verweven met de ontstaansgeschiedenis van de Parochie Sint-Jozef-Coloma. Maar wat méér is: onlangs kreeg ik enkele krantenknipsels in m'n handen die nog een héél ander licht werpen op deze man uit de Hanswijkenhoek....

 

Bedankt, Peter! Vaarwel, zeker tot ziens!Mechelen Blogt moet het sinds kort zonder pionier en duvel-doet-al achter de schermen Peter Meuris stellen. Voor Peter, blogger en medewerker van het eerste uur komt er nu meer tijd vrij voor andere projecten waarin hij zijn gewaardeerde gedrevenheid kwijt kan. Gidsen met of zonder gidsfiets bijvoorbeeld, je komt Peter zeker nog tegen in onze geweldige stad, wij ook. Zeker tot ziens dus! Maar we willen Peter uiteraard hartelijk bedanken voor zijn inzet de voorbije jaren, dat spreekt! 

rijen dik voor Joe Kerstparade!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Hoeveel er zich vanavond vergaapten aan de feeërieke optocht van Joe Kerstparade is moeilijk in te schatten.  Maar het waren er ettelijke duizenden die de weg naar de binnenstad vonden voor deze bonte stoet. Met een druk op de knop die zorgde voor een luide knal én sneeuw, verklaarden burgmeester Bart Somers, Kristof Calvo, Sven Ornelis en Anke Buckinx de parade voor geopend.  Hiermee is het Kerstweekend grandioos ingezet.  En de Mechelaar: die wist het spektakel best te smaken!

 

Joe Kerstparade in aantocht

We kunnen er niet naast, de Joe Kerstparade trekt vrijdag, één dag voor Kerstavond door onze binnenstad. Naar verwachting zullen er meer dan 10000 mensen afzakken naar Mechelen. Verwacht je alvast aan feeërieke praalwagens met sfeervolle muziek, kerstelfen, sneeuwmannen, de Kerstman en een speciale Joe-wagen met dj’s.

Thuisfrontdag brengt warmte aan de gevangenispoort

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

(vlnr: Rachid El-Taibi, Paul Van Bets, Eefje Van der Linden, Jannette van der Vegt, Lea Vavedin, Karin Debroey)

Het is droog maar koud vanmorgen als ik rond 9 uur arriveer aan de gevangenispoort op de Liersesteenweg.  Er staat een tentje opgesteld, en er hangt een grote spandoek: 'Thuisfrontdag'.  Een groep vrijwilligers heeft post gevat aan de gevangenis. Vorig jaar werd voor de eerste keer zo'n poortmoment georganiseerd.  Het initiatief ging en gaat uit van de dienst Interreligieuze dialoog & diaconie, waarvan Paul Van Bets één van de gezichten is.  Maar het hartverwarmende initiatief wordt gedragen door meerdere organisaties.  Het is een geslaagde samenwerking tussen christenen (zowel katholieken als protestanten), moslims, Mechelse straathoekwerkers en het Beschermcomité vzw.  En de stad Mechelen geeft er haar logistieke steun aan.

Maar wat heeft het te betekenen?  Want ik zag wel wat verbaasde blikken bij passanten...  Deze Thuisfrontdag wil familie en vrienden die op bezoek komen bij hun gedetineerde een hart onder de riem steken.  Dit doet men concreet door deze onthaaltent aan de ingang van de gevangenis.  De bezoekers krijgen een drankje en hapje aangeboden.  Maar vooral wordt er naar hun verhaal geluisterd.  Letterlijk probeert men er 'te zijn' voor hen. 

 

Emile Van Der Taelen schrijft boek over Mechelse torens

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Er zijn al tal van boeken geschreven over Mechelen, maar toch maakt auteur Emile Van der Taelen zich sterk dat er nog nooit een verzamelwerk over al de torens die onze stad rijk is verschenen is.  Emile woont op een appartement aan de Haverwerf en hij kijkt dagelijks uit op dé toren bij uitstek: Sint-Rombout.  Het bracht de Mechelen-liefhebber op het idee om een boek samen te stellen over deze monumentale reus, maar ook over al zijn 'broertjes' en 'zusjes' in deze stad.  Naast de Sint-Romboutstoren heb je nog zeven andere historische kerken met elk een specifieke toren.  En dan zijn er nog de tal van minder bekende of minder in het oog springende toren(tjes).

 

Licht in donkere dagen

   

(foto's: Jan Smets)

Een klein kaarsje of een bloem: nee het verandert misschien niet veel...  En toch: mensen kunnen wel degelijk het verschil maken.  Mensen kunnen wél het tij doen keren.  Daar waren ze zeker van overtuigd: zo'n 250 Mechelaars die gisterenavond samen kwamen op de Veemarkt om hun woede en verdriet uit te drukken met het noodlijdende Aleppo.  Maar ook wilden ze hiermee hun solidariteit tonen met alle slachtoffers die vielen in het Syrische conflict en alle slachtoffers van regionale brandhaarden in het Midden-Oosten, Centraal Afrika en Centraal Azië.  Het werd een ontroerende samenkomst.  Een groot hart van lichtjes en bloemen, met daarrond mensen die mekaar spontaan de hand gaven en de hoop niet wilden opgeven: het gaf een warm gevoel op een grijze, kille winterdag.

 

500 Bezoekers voor Kerstconcert Foundation Mechelen

Na het overweldigend succes van vorig jaar, organiseerde Foundation Mechelen vzw voorbije vrijdagavond haar vierde Kerst- en Nieuwjaarsconcert in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen.

Piet Den Boer Foundation Mechelen