Juni 2015

een 'prauw-interpretatie' en andere parkeerplaatskunst...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Woensdag start D.ART en binnenkort zal ook Contour weer zijn tenten opzetten in Mechelen...  De muurschilderingen van Gijs Vanhee en zijn bevriende kunstenaars krijgen veel bewonderende blikken...  Mechelen gooit de laatste jaren hoge ogen wat betreft hedendaagse kunst.  Als klap op de vuurpijl krijgen we er nog een twee maand durende kunstroute bij :op tien parkeerplaatsen in de binnenstad is er plaats gemaakt voor kunst en design.  URBANisM wil kunst op een toegankelijke manier tonen - gewoon in het straatbeeld dus. En dat dit best origineel, spraakmakend en zélfs controversieel is, is nu al duidelijk.  Het idee ontsproot bij designers Noro Khachatryan, Adriaan Houwaert en Koen Van der Schaeghe en zij lanceerden met URBANisM een oproep om ontwerpen in te zenden die parkeerplaatsen zouden herdefiniëren.  Tien installaties werden geselecteerd.

Vandaag deed ik de route en ik maakte een toffe babbel met de ontwerpers van de installatie in de Stassartstraat. 'Boatkill'. Interieurarchitecten  van AREAU, Wouter Meganck, Anke Klüttermann en Celine Poissonnier, waren druk in de weer om de nodige herstelwerken uit te voeren aan hun kunstwerk dat er nog maar pas enkele dagen stond.  Deze nacht was er immers een vrachtwagen tegenaan gereden.  Niks onherstelbaars, maar toch knap vervelend.  Maar al te graag poseren ze bij wat zij een 'knipoog naar de Mechelse prauw' noemen.  Of: hoe actueel kunst kan zijn.  Onze prehistorische prauw uit de vlietenkelder kwam de voorbije week al veelvuldig in het nieuws door schimmelvorming...

 

Eerbetoog en eretoog voor Bodo en zijn 'zootje ongeregeld' die aan wieg van Dijlefeesten stonden

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

"Waarom niet gewoon een Bodo-café openen?"   Dit idee opperde de jonge Mechelse kunstenaar Samuel Vanderveken.  En misschien was dit inderdaad wel dé manier om de nagedachtenis van Bodo Vande Voorde te eren.  De iniatiefnemers zagen er wat in, en zo ging de bal aan het rollen.  Woensdag 1 juli is het zover!  Om 18 uur openen de deuren van wat een eigenzinnige kroeg heet te zijn - helemaal in de lijn van de man die vorig jaar overleed na een slepende ziekte.  In de vroegere 'Wok van Mechelen' in de Consciencestraat, zal je je vier dagen (en hopelijk wordt deze toch wel korte periode verlengd - want hier zit flink wat potentieel in!)  kunnen onderdompelen in de wereld van Bodo en de zijnen.  Het wordt hét artistieke meeting point en dé belangrijkste nevenactiveit van D.ART, de jaarlijkse kunstroute die op poten wordt gezet gedurende de Dijlefeesten, en die dit jaar zijn tenten opslaat in de hiernaast gelegen leegstaande meubelzaak Artenova...  Géén piedestal voor Bodo (hij had lak aan Heiligenvereringen) voor de kunstenaar in woord en beeld,muzikant, filosoof, cafébaas en peetvader van de Vismarkt,, maar een toog en een tentoonstelling.   Een 'kafee'  voor Bodo!

 

Filet Pur Kookt!

De kookclub als uitlaatklep is sinds enkele jaren een hip fenomeen bij mannen. In plaats van een pint te gaan pakken, gaan ze samen in de potten roeren en hun kunnen tonen. Een sociaal gebeuren waar lekker tafelen met aangepaste dranken, respect voor elkaar en kwaliteitsproducten hoogtij vieren. Leeftijd, afkomst, diploma of stand hebben daar geen betekenis. Samen leren en samen genieten.

Vele kookclubs zagen het kookfornuis, bij vele eindigde het even snel als het begon. Niet zo bij Filet Pur waar “graag eten” evolueerde in een volwaardige kookclub. Filet Pur Kookt!

 

Onze reuzin gaat op reis naar Ath...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Onze Reuzin - de Mater Familias van de illustere  Mechelse Reuzenfamilie - onderdeel van de aloude Ommegang, pakt haar koffers en trekt de deur achter zich dicht...  Ze heeft haar zinnen gezet op het gezellige Waalse stadje Ath.  Vaandelvlucht?  Ontrouw aan haar echtgenoot waarmee ze nochtans een eeuwenlange geschiedenis deeltt?  Mechelen beu gezien?  Heeft ze genoeg van man en opa en Janneke, Mieken en Klaasken?     Niks is minder waar.  Ze blijft haar Maneblussershart trouw, maar wil met haar imposante verschijning de roem van haar familie uitdragen over de stadsgrenzen heen.  En dat zal ze doen op een expo ter ere van de driehonderste verjaardag van Madame Goliath, de immens populaire reuzin van Ath.  Kortom: een soort van staatsiebezoek van de ene grootse dame aan de andere.  Met haar zullen nog een trits reuzedames uit heel Europa hun opwachting maken in het museum 'Maison des Géants'.  De tentoonstellling 'Ou sont les femmes' (3 juli-13 september) belooft een felgesmaakte publiekstrekker te worden.  Zit je deze zomermaanden om een uitstapidee verlegen, dan is een dagje Ath een ideale bestemming.  Ik bezocht het museum reeds in september, en ik moet zeggen: het is een aardig, mooi gedocumenteerd en vormgegeven museum dat een bezoek overwaard is.  Zéker nu onze Mechelse Grote Dame er zal vertoeven...

 

Stomende salsa beloofd op 9de Vee-iësta zaterdag!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Enkel slecht weer zou nog stokken in de wielen kunnen steken, maar dat gegeven laten de positivo's van het Vadderikcomité niet toe!  Zaterdag zal het er stomend, swingend en bruisend aan toe gaan op de Veemarkt.  Met een negende editie van Vee-iësta zet dit plein als eerste de zomer van Mechelen in.  Het wordt een topeditie - zoveel is zeker.  Guido De Coninck, de onvermoeibare voorzitter van het comité, die nooit om een idee verlegen zit, zet met zijn enthousiaste ploeg z'n beste beentje voor.  Het handelscomité van Keizerstraat-Veemarkt en Befferstraat telt zowat 50 handelaars, en gaat er volledig voor.  Het wordt dus een uniek én  gratis feestje om 'U' tegen te zeggen. 

 

Victorian Rosewalk in Vrijbroekpark

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Een tot leven gewekt schilderij 'le déjeuner sur l'herbe' (niet helemaal - zonder Naakte Feiten - maar kom...), hoofse galanterie, buishoeden en wandelstokken met zilverbeslag.... Op deze Dag van het Park was het Vrijbroekpark met zijn prachtige rozentuin hét geknipte decor voor een Victorian Rosewalk.   Terug gekatapulteerd in de tijd: kostuums, etiquette en burgerlijke maniertjes van de ' Fin de Siècle'...  De Mechelse Studio Belle-Epoque tekende voor de organisatie van deze allereerste Victoriaanse wandeling.  Het evenement mag geslaagd genoemd worden.  Met zo'n zeventig deelnemers in prachtige historische klederdracht werd geflaneerd door het park.  Zoveel is zeker: volgend jaar wordt dit alles beslist hernomen.  Organisator Gustave Min kijkt tevreden terug op deze primeur-editie

 

KRACHT doet ECOkoeriers fietsen.

Gisteren, 17 juni, werden op het slotevent van ConnAct vzw een nieuwe stap gezet om de Mechelse stadsdistributie een boost in de juiste richting te geven. De mobiliteit in de stad omvormen met als belangrijkste waardenpijlers milieu, duurzaamheid en leefbaarheid zijn hier de sleutelwoorden. Een eerste concrete stap in die richting is de lancering van het ECOkoeriers-project.

Op de site van ODTH, die eveneens zal fungeren als CityHUB, luisterde ik aandachtig mee.

 

Shamara. Geen beperking zonder mogelijkheden.

(foto's: Jan Smets)

Shamara is duidelijk in haar nopjes.  In warenhuis Hema in de Bruul sorteert zij in plastiek verpakte kinderkleding en je merkt dat ze haar job ter harte neemt.  Shamara Soeleimansjah is een toffe, 55-jarige vrouw met een mentale beperking.  Ze woont al heel wat jaren in vzw Borgerstein - vroeger in een leefgroep in het hoofdgebouw aan het IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver, maar sinds enige tijd zelfstandig met een aantal medebewoners  (mét begeleiding) in een huis in de Sint-Libertusstraat.  Sedert enkele maanden is ze aan de slag in de Hema.  Twee keer per week werkt ze daar, telkens voor een paar uur.  En ze lijkt geknipt voor deze job, en dat is ook wat haar jobcoach, Dina Van Parijs, er over denkt...

 

MoonShack: revival concertorganisator!

De playlist van het Ottertrotter multiculturele en ecofestival in het Tivolipark is op zijn minst niet alledaags en verrassend te noemen. Voor de derde keer laat Moonshack u proeven van muzisch genot. Spits uw oren, kijk uw ogen uit en laat je benen je wegdragen op de muziek.

Hoog tijd om de muziekliefhebbers achter de organisatie uit hun schuur te halen en ze even in de spotlights te plaatsen. Ik sprak met 3 van de founding members.