April 2015

'Een Hollander in Mechelen' - onze stad door een oranje bril bekeken

 

(foto's: Jan Smets)

Vanavond ging met een gebruikelijke vernissage de gloednieuwe tentoonstelling 'Een Hollander in Mechelen' van start in het Hof van Busleyden.  's Morgens was ik al even langsgelopen in de in opbouw zijnde expo-ruimte, waar conservator Bart Stroobants en zijn medewerkers nog druk de laatste voorbereidselen troffen.  Het was er nog alle hens aan dek, en er hing een al even gebruikelijke 'spanning' in de lucht.

Ondanks het feit dat nog niet alles in orde was, was ik toch al erg onder de indruk van het concept én de originele scenografie.  De hele museumzaal is immers omgeturnd tot een gestilleerd stadsplan uit de periode dat onze stad behoorde tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.  Duidelijk herken je het stadssilhouet en de overblijvende stadspoorten.  De expo bezoekend, voel je je als het ware een citytripper.  Gewapend met een zowel handige als compacte 'reisgids' kan je door de straten van de Dijlestad lopen.  Mechelen bekeken door een oranje bril - 200 jaar terug gekatapulteerd in de tijd - wandelen door een boeiende en wervelende periode: het kan vanaf nu tot en met 26 juli.  Schiet in je schoenen en jas, en vertrek samen met mij...

 

93-jarige voorzitster van Robert Stolzclub, Julienne Standaert overleden

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)  

Er zijn van die mensen waarbij het woord 'kranig' een understatement is.  Julienne Standaert was zo iemand.  Jarenlang was ze de bezielende voorzitster van de Mechelse Internationale Robert Stolzclub - een culturele vereniging om 'U' tegen te zeggen.  Dat laatste heeft niet weinig te maken met haar gedrevenheid en inzet.  Vrijdag overleed Julienne Standaert-De Groof op de leeftijd van 93 jaar in het Hof van Villers....

 

Tienjarige Yannis Aghassaiy is eerste Kleine Stadsartiest

  (foto's: Jan Smets)

Het talent heeft hij ongetwijfeld van zijn vader.  Echt: de appel valt niet ver van de boom.  Het was dan ook een apetrotse Pita Saïd die zijn zoon Yannis gisteren uitgeroepen zag tot eerste Mechelse Kleine Stadsartiest!   Want: nadat we al een traditie hadden om tweejaarlijks een 'volwassen' stadsartiest uit te roepen, hebben we nu ook 'kinderversie'.  En wat voor één!  Yannis is rapper, en hij scoorde gisteren met zijn nummer 'Dromen'.  Vanaf september zal Yannis zijn taak omnemen, en dat zal af en toe samensporen met die van de 'grote' stadsartiest , Danny Ronaldo van het gelijknamige Mechels-Muizense circus...

 

Welkom op wijkfeest Hallo Heihoek

met categorie:  

Op 2 mei 2015 bruist het centrum van Mechelen: dan ben je welkom op de zesde editie van ‘Hallo Heihoek’, het gratis wijkfeest in en rond de Karmelietentuin (van 10u tot 17u). Ook dit jaar vind je er vaste waarden, zoals de rommelmarkt, kinderanimatie en de wereldkeuken, en zorgen Mechelse bands zoals Bash voor ambiance.

 

Kwist het niet??

met categorie:  

Achteraf kan niemand nog zeggen dat hij het niet wist...

Rep je!  Je kan nog steeds inschrijven voor onze enige, echte en onvervalste Mechelenquiz!  Mechelenblogt viert de tiende verjaardag van z'n bestaan met een quiz voor Mechelenkenners en Mechelenliefhebbers...  Op 9 mei in de zaal Sint-Gummarus op de Kerkhoflei 47 om 20 uur in Zaal Sint-Gummarus, Kerkhoflei 47, Mechelen.

De presentatie is in de handen van Samira Essiaf en Kevin Polfliet, en de opbrengst schenken we maar al te graag aan de vzw Sjarabang.

Mail zo vlug mogelijk jullie groepsnaam door aan: mechelenblogt@gmail.com     

Groepen van 4 personen.  Betaling 20 Euro per groep ter plaatse te betalen.

Doen!

 

Weer wegwijs!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar laat ons niet zeuren: de eerste van de drie historische toeristische wegwijzers is weerom in het straatbeeld verschenen.  En daar ben ik blij om.  Hierin zal ik zeker niet alleen staan, want heel wat Maneblussers hebben ze gemist.  De nu helemaal gerestaureerde replica van één van de wegwijzers uit 1954 werd gisteren op de Schoenmarkt herplaatst.  Vorig jaar werd eindelijk besloten om de wegwijzers duurzaam te restaureren, en voor deze replica's van de vroegere houten en gepolychromeerde wijzers werd 30 000 Euro uitgetrokken.  Mooi!  Al moet ik zeggen - en ik wil niet te brutaal overkomen - dat ik wel moet wennen aan de 'nieuwe' kleuren die me veel feller en 'zuurtjesachtiger' overkomen dan de vroegere...  Misschien ligt het aan mij, en zoals altijd werd gesteld: over kleuren en smaken kan men niet twisten...

 

Lucky Leo speelt "The New Electric Ballroom"

Donderdag 23 april, vrijdag 24 april en zaterdag 25 april staat het Mechelse theatergezelschap Lucky Leo in het Cultuurcentrum Mechelen op de bühne met het stuk “The New Electric Ballroom” van Edna Walsh.

Drie zussen Clara, Breda & Ada sluiten zich af van de buitenwereld. Veilig verschansen ze zich in hun huis in een klein vissersdorp. Buiten gaat het leven zijn gangetje. Binnen verlopen de dagen volgens een geijkt patroon: vetes, tranen en verzoening. Een 40 jaar oud conflict tussen zussen over één man, Roller Roy. De vage lijn tussen fantasiewereld en harde realiteit. Het isolement wordt nu en dan verbroken door Patsy, de visverkoper. Hij komt en gaat zoals eb en vloed ...

Ik liet me op sleeptouw nemen door regisseur Hilde Moyson en actrice Lina Lauwens tijdens een exclusieve privé “Sneak Preview “.

 

Jan Verhasselt wil eerherstel Lourdesgrot Karmelietentuin

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Op deze zonnige lentedag zit ik met Jan Verhasselt op een bankje bij de grot in de Karmelietentuin - je weet wel: die mooie groene oase in de Heihoek, die sinds 2008 is opengesteld voor het publiek.  Voordien was het de kloostertuin van de Franciscanen, maar sinds hun vertrek en het ombouwen van de voormalige paterskerk tot hotel werd de voordien private tuin bezit van de gemeenschap.  En dat is een schitterend idee geweest.  Het is er heerlijk zitten, kuieren én het is een leuk spelterrein voor de jeugd uit de buurt.  Dat vindt ook Jan. Toch is er wel iets dat hem een beetje dwars zit.  De voormalige Lourdesgrot ligt er verwaarloosd bij, en dat vindt hij wel jammer.  Deze grot was en is een bekend stadsgezicht, en een mooi voorbeeld van klein religieus erfgoed.  Nu de stad driftig alle overblijvende Maria-en andere kapelletjes in het straatbeeld aan het inventariseren om ze zo nodig te restaureren, lijkt het Jan niet meer dan logisch dat ook deze oude Lourdesgrot in aanmerking zou komen voor herwaardering...

 

Wie lost de vraag van Tony op?

met categorie:  

 

(foto's: Tony Schaerlaeken)

Je hebt ze waarschijnlijk ook al wel bemerkt zonder er verder misschien aandacht te hebben gegeven.  Deze twee consoles bevinden zich aan de Sint-Romboutstoren - kant Grote Markt - en hun betekenis houdt  Tony Schaerlaeken al langer bezig.  Hij vroeg het al aan een boel mensen die er eventueel iets meer van zouden kunnen weten, maar tot hiertoe bleven die ook het antwoord schuldig.  Ten einde raad stelde hij vandaag ook de vraag aan mij, en daarom wil ik ze hier graag op Mechelenblogt plaatsen.  Wie weet dat er een specialist meeleest die iets meer kan vertellen over de betekenis...?

 

Heeft Mechelen nood aan meer fietskoeriers?

Afgelopen week bestelde ik drukwerk voor mijn kleine onderneming bij Zwart Op Wit. Dit wordt geleverd in het service punt aan de Van Beethovenstraat waar je het zelf kan oppikken.

Zelf woon en werk ik op de Bruul, amper 600 meter verder. Net te ver om dat te voet te overbruggen, mijn rug zou me niet erg dankbaar zijn. Maar compleet belachelijk om dat met de auto te doen. Met de auto zou ik eerst via de Lange Ridderstraat en de Augustijnenstraat naar de ring moeten rijden, vervolgens één vierde van de ring doen, mogelijk 4 keer aan verkeerslichten stoppen om dan via de Brusselpoort en de Hoogstraat richting Lamot te rijden om dan heel eventjes fout te parkeren en de pakketten op te pikken. Makkelijk, maar nogal onverantwoord.

Fietskoerier gezocht