Februari 2015

Código Social de Malinas

Onlangs zochten we connecties tussen Mechelen en Spanje en tussen Mechelen en Portugal.  En er zijn tevens connecties tussen Mechelen en Zuid-Amerika, waarbij de naam van Joos de Rijcke tevoorschijn komt.

Mechelen Blogt 2007 : Een beroemde Mechelaar

Maar er is meer tussen Mechelen en Zuid-Amerika, namelijk de “Código Social de Malinas”.

Tijdens het zoeken op het WWW met de gekende namen Mechelen, Malines, Mecheln en Mechlin, probeerde ik het even met de zoekterm Malinas.  En na wat rondkijken ontdekte ik volgend boek : 

 

Ruby betovert Jazzzolder Mechelen met charme en muzikaliteitGisteren, vrijdag 27 februari 2015, serveerde Jazzzolder Mechelen ons een avondje uitstekende vocal jazz. Zangeres Ingrid Weetjens zong die spreekwoordelijke sterren van de hemel, haar voortreffelijke band, met de geweldige trompetist Jean-Paul Estiévenart, enthousiaste pianist Koen Geudens en de hechte ritmesectie van contrabassiste Lara Roseel en gelegenheidsdrummer Jelle Van Giel, maakten het plaatje compleet. We werden getrakteerd op een mooie mix van jazz standards en eigen werk, ondermeer uit het dra te verschijnen full album van Ruby.

Ruby betoverde de Jazzzolder met zoveel muzikaliteit... Afwezigen hadden ook déze vrijdag ongelijk.

Ronaldo, een geschiedenis van theater en circus

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets - Danny en Johnny en zijn vrouw Maria, en kleinzoon Angelo...)

Het begon allemaal in Gent met een avontuurlijke jonge kerel van 15 jaar die de wijde wereld introk... Een onwaarschijnlijke zwerftocht...  Commedia dell'arte, theater, muziek, circus...  Op de planken en onder het tentzeil hun kunsten tonend trokken hij en zijn nazaten kriskras van noord naar zuid.  En nu staat de zevende generatie al in de spots en achter de coulissen.  Ronaldo is magie - betovering, nostalgie en emotie.  Van Adolf Peter Van den Berghe tot Danny Ronaldo loopt een rode draad.  Op de circustent wappert de Mechelse vlag.  Gekoesterd en geliefkoosd werden ze al door vele generaties, en nu mogen ze zich ook Cultureel ambassadeur van onze stad noemen.  Danny zal binnenkort ook de titel van stadsartiest dragen.  Het moet zijn vader Johnny deugd doen dat alles doorgaat van vader op zoon, en verder en verder en verder...  In Busleyden vertellen Johnny en Danny het verhaal van hun familie met op de achtergrond een buitengewoon mooi theaterdoek - een erfenis uit de tijd van Johnny's grootvader.  Die decors zijn nu allemaal geïnventariseerd door het Firmament.  Er zullen er ook worden gerestaureerd.  Maar...de magie van die magie werkt maar écht als er in gespeeld wordt, vertelt Danny...  En dat wordt dan ook gedaan...

 

Mechelen Blogt viert tiende verjaardag met Mechelen-Quiz !Onlangs schreef ik nog, niet zonder enige trots, “Mechelen Blogt: 22 juni 2005” op de tijdslijn in de expo 'Uw Toren is Niet af'. Het betreft de datum van het allereerste artikel op Mechelen blogt, een bijdrage van Koen Schiepers. Ontstaan in de schoot van Memori, toen als proefproject, telt Mechelen Blogt bij het ter perse gaan van dit bericht 4.621 artikels en 86.019 reacties. Tien jaar Mechelen Blogt?! Het lijkt nog alsof het gisteren was toen we van start gingen. Tempus fugit!

Onze tiende verjaardag laten we niet onopgemerkt voorbijgaan, of wat dacht je? Op zaterdag 9 mei pakken we graag uit met een heuse MechelenQuiz!

Dansen de engelen?

 

(foto's: Jan Smets)

Ze staan netjes op een rijtje opgesteld in de sacristie van de Katelijnekerk: vier deels gepolychromeerde beelden van verschillende hoogtes.  Tot 1986 sierden ze aangekleed in een lange blauwe jurk de Kerststal in deze kerk.  Nadien geraakten ze wat in de vergetelheid.  Maar vandaag zijn ze herontdekt en wachten ze op een grondige restauratiebeurt.  Deze engelen (?) zijn niet de eerste de beste.  Ze werden vervaardigd door één van de grootste Mechelse beeldhouwers aller tijden: Nicolaas Van der Veken (1637-1704).  Deze kunstenaar was lang en heel bedrijvig aan de slag in onze stad, en in verschillende kerken kan je nog het virtuoze werk van zijn hand bewonderen.  Guido Vandeneede van de Kerkraad toont ze me trots.  Ik herken in de fraai gesneden koppen de hand van de meester.  Maar zijn het écht wel engelen?  Hier rijst twijfel over.  Want door de vier figuren in een bepaalde orde te zetten lijken ze wel opgesteld als willen ze een reidans aanvatten?  Dansende engelen?  ... een raadsel.

 

Brusselpoortstraat

met categorie:  

Op vraag van Jan Smets nog eens een ra ra ra.

Niet moeilijk veronderstel ik en dus een simpele vraag: in welke straat vonden we dit gebouw?

Zoals steeds niet antwoorden op het blog maar stuur je antwoord aan erkaa(apenstaart)telenet.be

 

De Portugese connectie

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Dat er een Spaanse connectie is met onze stad is geen geheim.  Door ons Kareltje die in Mechelen groot werd, hangend aan de rokken van tante Margareta, en later een alomtegenwoordig vorst werd in wiens Rijk de zon nooit onderging, kwamen stad en contreien in Spaanse handen terecht.  De doorluchtige Keizer had Spanje geërfd van zijn grootouders, de oer-Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella.  Habsburg zette hiermee voet op het Iberische schiereiland.  Nu nog komen tal van Spaanse toeristen afgezakt naar onze Dijlestad, op zoek naar de roots en kinderjaren van onze 'gedeelde' Keizer.  Da's algemeen geweten.  En toch is er ook een adelijke link met Portugal, de Spaanse buur op datzelfde Iberische schiereiland.  Of er ook Portugezen doelbewust naar Mechelen komen om dit stukje geschiedenis te herontdekken weet ik niet.  Enige tijd geleden kreeg ik wel de vriendelijke vraag van een Portugese uitgeverij met de vraag of ik een paar foto's wou leveren voor een historisch werk dat men daar aan het klaarstomen was over de 'Rainhas consortes de D.Manuel I'.  Hiervoor wou men ondermeer graag een foto van het Hof van Savoie, de residentie van Margareta van Oostenrijk...

 

Ladies met een hart !

Op 11 februari viel mijn oog op volgende facebookberichtje: “Happy Ladies’ Circle Day!” dat een Amerikaanse vriendin postte aan één van haar vriendinnen. Mijn belangstelling was gewekt. Ik vroeg haar om verduidelijking. Ze antwoordde dat Ladies’ Circle een internationale serviceclub voor vrouwen was die zich tot doel stelde om fundraising te vergaren voor goede doelen. Ze hebben vertakkingen in vele landen. De nieuwsgierigheid werd, volgens mijn interne OCAD(*), van niveau 2 naar 3 gebracht. Even googlen en bingo. Ook onze stad heeft een Ladies’ Circle. Ladies’ Circle Mechelen of kortweg LCM. Zonder vrijpostig te willen zijn vond ik een lid via de sociale media en beleefd - zo zijn we nu eenmaal bij Mechelen Blogt - vroeg ik om een gesprek. Diezelfde avond werd er meteen een afspraak geboekt voor 17 februari, met Johanna De Wolf, First Lady van de Ladies’ Circle Mechelen. Die Ladies’ weten duidelijk wat netwerken is en tilden mijn weetgierigheidsniveau naar 4.  

In mijn favoriete bar haalde ik mijn vragenlijst boven maar ik heb vooral gepassioneerd geluisterd naar de zeer gedreven en enthousiaste voorzitter Johanna.

Laat jullie meeslepen als jullie OCAD-nieuwsgierigheidsmeter ook uitslaat tot level Phi.

(*)OCAD = het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse

Mechelen verveelt nooit

met categorie:  

Ooit hadden we hier, op Mechelen Blogt, bijna wekelijks een lijstjes-artikel met de voornaamste gebeurtenissen van de afgelopen week of weken.  Misschien moeten we die traditie terug in ere herstellen.

Wat was er deze week of weken in het nieuws ?  Een greep...

Mechelse filmpjes in Busleyden

 

(foto's: Jan Smets)

De laatste tijd valt er héél wat te beleven in 'de put' van Busleyden.  De proef-tentoonstelling 'Uw toren is niet af' is sowieso het bekijken overwaard, en geeft een voorsmaakje van hoe het defenitief afgewerkte stadsmuseum er zou kunnen uitzien in de toekomst.   Maar het is niet louter een 'kijkstuk'.  Het is véél meer.  De Maneblusser kan zélf participeren.  En...: je kan er workshops meemaken, lezingen bijwonen... Zondag wordt het weer over een andere boeg gegooid.  Wie belangstelling heeft in oude en iets minder oude  filmpjes over onze stad (en dat zijn er beslist niet weinigen), moet zondagnamiddag om 15 uur zeker afzakken naar Busleyden.  Twee uur kijkplezier gegarandeerd!   Wie me hiervoor enthousiast probeert te overtuigen is Guido De Coninck, voorzitter van Mecina, de Mechelse Ciné-en Videoclub die onlangs haar 65ste verjaardag vierde...