Juli 2012

Géén kinderstrand dit jaar...

met categorie:  

In m'n omgeving hoorde ik de laatste dagen toch wel wat ontgoocheling omdat het 'strand aan de Dijle' dit jaar niet doorging voor de allerjongsten... Er was natuurlijk wél het stilaan tradionele Beachvolley dat zorgde voor de nodige animo en gezelligheid op de Grote Markt, maar... de Mechelse kinderen die zich zoals gewoonlijk een paar dagen voordien mochten uitleven in het zand, bleven dit jaar op hun honger ziiten.  Wat was er aan de hand?

  

(foto's: Jan Smets)

 

De Ganzendries vernieuwd

Op zaterdag 7 juli werd de nieuwe ondergrondse parking aan de ganzendries geopend en hiermee ook het vernieuwde plein ingehuldigd. Zelf was ik op vakantie en kon ik niet aanwezig zijn op de openingsreceptie. De voorbije dagen fietste ik al vluchtig even over het plein, maar op deze zonnige ochtend kon ik het niet laten om de nieuwe Ganzendries even van dichtbij te inspecteren. Het resultaat is een plaatsje op Mechelenblogt waard!

Mechelen onder Spanjaarden, Fransen,Hollanders en Oostenrijkers...

   

(tekeningen: Jan Smets)

Een paar dagen geleden heb ik dan de laatste bladzijde gelezen van het uiterst boeiende boek van Rolf Falter: 'België, een geschiedenis zonder land'.  Het was een mooie opfrissing van ouwe geschiedenislessen uit een grijs verleden, en een verhelderend en vlot geschreven relaas van de toch wel bewogen historie van onze gewesten.  Verbazingwekkend hoe ons landje zo vaak het slagveld bij uitstek was om Europese oorlogen uit te vechten....  En steeds opnieuw zwaaiden vreemde heersers hier de scepter.  Mechelenbinnenstebuiten gaat met een reeks van vier zomerwandelingen dieper in op het thema, en wil vertellen hoe onze stad de heerschappij van Spanjaarden, Hollanders, Oostenrijkers en Fransen meemaakte...

 

De Mechelse beiaard in Sint-Petersburg en de Olympische Spelen

Je moet er als Russische stad maar op komen: de Mechelse (Vlaamse) beiaard van Sint-Petersburg inzetten en zo een graantje meepikken van het grote mediacircus dat de Olympische Spelen toch wel is. Natuurlijk mocht niemand minder dan onze nieuwe Commandeur Jo Haazen alles in goede banen leiden, samen met de Britse consul-generaal Gareth Ward. Volgende keer moeten we toch iets sneller zijn...

http://ukinrussia.fco.gov.uk/en/news/?view=News&id=794012882

Knack op 'safari' in Mechelen

(foto's: Jan Smets)

In de Weekend Knack van deze week staat een heel boeiend artikel over het groen in onze stad.  Reporters Leen Creve en Jan Haeverans gnggen op stap met bioloog en professor aan de KUL, faculteit bio-ingenieurswetenschappen, Martin Hermy.

"Ik zie veel goede wil, maar een gebrek aan middelen en vooral aan kennis.  Er wordt vaak voor heel minimalistisch groen gekozen, wellicht omdat het gemakkelijk te onderhouden valt en de groenarbeiders soms te weinig geschoold zijn... (...)"

 

René Monshouwer

met categorie:  

Wie heeft deze man nog gekend?

René was in Mechelen een gekend sportjournalist. Hij beschikte over een grote collectie boeken over onze stad. Ruim tien jaar geleden kreeg ik de kans om er een deel van te kopen, o.m. 'Mechelen De Heerlijke' en 'Sinte Mette' van Frans Perckmans. Ik dacht dat René al lang overleden was tot ik vandaag dit bericht in de krant las. Spijtig van de fouten in zijn naam die moet zijn: MONSHOUWER. René werd 94 jaar.

Busje komt zo

met categorie:  

Als gevolg van besparingen bij De Lijn gaat vanaf 15 augustus het aangepast busnet in Mechelen van start. Een Centrumpendel zal voortaan de Mechelse binnenstad bedienen, terwijl stads- en streekbussen de wijken buiten de vesten zullen ontsluiten. Op de drie knooppunten Station, Veemarkt en Nekkerspoel zullen reizigers vlot kunnen overstappen op de Centrumpendel en op andere lijnen en omgekeerd.
 
Maar waar gaat het hier om ?
 

Begijnhof Mechelen


door TinnePics

Rustpunt


door Karel Somers

In de schaduw van


door Nadja_C