Juni 2012

Gust, Bertha en hun buren: ze maken een wereld van verschil!

     

(foto's: Jan Smets)

En op zo'n zonnige zaterdagnamiddag, bij de start van de zomervakantie, kom je terecht op het pleintje van de Guido Gezellelaan.  De zon schijnt uitbundig.  Spelende kinderen leven zich uit op het daar pas aangelegde speelperk.  Cava wordt geschonken en ijsjes gelikt.  Natuurlijk zijn er de onvermijdelijke toespraken van de politici en de wijkverantwoordelijken.  Dat hoort er bij.  Maar één ding weet me véél meer te ontroeren.  Aan één van de netjes en vrolijk bebloemde gevels staan twee plooistoeltjes, en daarin zitten twee van de heerlijkste mensen die je maar ontmoeten kan: Gust en Bertha - al eeuwenlang wonend in deze stad: twee senioren met een blije kijk op het leven en hun buurt.  In haar armen houdt Bertha de peuter van haar Ghanese buren, en naast hen staat in zijn onderlijfje  de  Armeense buurman gezellig te kletsen.  Wat verderop voetballen Marokkaanse jongetjes en zitten Assyrische families te keuvelen.  En toeterend komt een karavaan auto's aanzetten, richting Plankstraat: want daar wordt getrouwd!  Mechelen ligt hier, en vandaag een héél stuk zuidelijker.  En middenin zitten Bertha en Gust.  Samen met hun buren maken zij een wereld van verschil!

 

Leven in de (Mechelse) brouwerij!

(foto's: Jan Smets)

Peiling ...

met categorie:  

Mechelen autoluw: de echte plannen

met categorie:  

(29/06/2012 © CartoonistHenning)

Schoon Schip

  

(foto's: Jan Smets)

Het is een alleraardigst pleintje geworden in de nieuw aangelegde Lange Schipstraat, tussen Dijle en IJzerenleen.  Vroeger was hier een rommelige parking te vinden, die het mooie zich op de rivier en de historische gevelrij van de Zoutwerf wegnam.  Nu oogt het geheel heel wat frisser - met fraaie bloempartijen, zitbanken en de sculptuur 'de drie Gratiën van Ernest Wijnants.  Vanavond werd het pleintje feestelijk ingehuldigd.

 

Bericht aan de bevolking!

Kleine verkeerswijziging vanaf 9 Juli.

Vanaf 9 juli dus zal de Ijzerenleen niet langer bereikbaar zijn voor gemotoriseerd verkeer, auto's, moto's, bussen en camions dus, dat komt van de kanten van de Grote Markt.
Wil dat nu zeggen dat de Ijzerenleen niet langer bereikbaar gaat zijn voor die voertuigen? Ah, neen dus, u zal er nog altijd kunnen in- en uitrijden van de kanten van de Hoogbrug, dus de Ijzerenleen wordt niet verkeersvrij.

 

Ons-Nel-Hemelvaart

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Burgerlijke stand Hombeek, Heffen, Leest, Muizen, Walem

met categorie:  

De burgerlijke stand van de Mechelse deelgemeenten 1797-1911 is volledig digitaal doorzoekbaar op de pc's in de leeszalen.

Willem Miseur aan het werk. © Stadsarchief Mechelen.

Het gaat over Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem.

olifantastisch

met categorie:  

                           

  

                            

In véél Mechelse klasjes is de nieuwste Mechelaar, Kai-Mook gespreksonderwerp nummer één, deze laatste dagen van het schooljaar.  Mechelenblogt kreeg heel toffe tekeningen doorgestuurd van de kinderen van de derde kleuterklas van de basisschool Ursulinen.  Een leuk tussendoortje: prachtige kunstwerkjes zoals alléén de allerjongsten ze kunnen maken: spontaan, creatief, maar bovenal ontroerend ontwapenend...

 

'Wegwijzer voor zij die willen weten...'

  

(foto's: Jan Smets)

Het was indrukwekkend stil toen het lied 'De Moorsoldaten' klonk... Buiten was het kil, en wind en regen legden een hyptheek op wat een zomerse dag had moeten zijn...De plechtigheid zou buiten doorgaan - op de voor de gelegenheid afgesloten Tinellaan - vlak voor de Dossinkazerne; maar wegens de weersomstandigheden werd ze gehouden in wat de inkomhal moet worden van het indrukwekkende museum dat in september zijn deuren zal openen... Eric Stroobants, voorzitter van de vzw Kazerne Dossin, kon het niet beter verwoorden: de gerestaureerde wagon die zovelen deporteerde naar de nazikampen, en nu als blikvanger voor de kazerne werd geplaatst, noemde hij 'een symbool van de massadeportatie', maar ook een 'wegwijzer voor wie wil weten.'