Maart 2010

The Scene


door Joren Van Utterbeeck

Groen in de stad !

met categorie:  

GVA bericht vandaag dat het historische stadscentrum er de komende jaren drie stadsparkjes bij krijgt:

lente!


door mechelenblogt_jan

Archeofilm Sint-Romboutskerkhof

De dienst Archeologie maakt doorheen de opgraving van het Sint-Romboutskerkhof korte filmpjes over het onderzoek. Vorige week kwam aflevering 3 uit.

CANVAS filmt in Mechelen op zoek naar koloniale sporen

CANVAS filmt Koloniaal Monument op Schuttersvest
 
Enkele dagen geleden was een tv-ploeg aan het filmen in het Mechelse, in het kader van een oproep van CANVAS, op zoek naar restanten van ons koloniaal verleden. De CANVAS-ploeg filmde in de Katangawijk (Lierse steenweg), aan het Koloniaal Monument (Schuttersvest) en in de Congozaal (Ursulinen-instituut, Onze-Lieve-Vrouw-Waver).
 

Schilderlijke vrijheid

met categorie:  
Foto’s van het Mechelen van toen deden pas hun intrede omstreeks 1843.  Voor de vroegere stadszichten diende men bijgevolg te vertrouwen op schilderijen, tekeningen, aquarellen…
Gans in tegenstelling tot wat men zou mogen hopen, weerspiegelden die niet steeds de realiteit.  Zo vond bvb De Noter dat Fayd’herbe een constructiefoutje had gemaakt en voorzag hij de Hanswijkkerk op al zijn aquarellen steevast van een uitgerokken koepel.
 
Maar de fantasie nam bij andere kunstenaars nog extremere vormen aan.
<

Totus Tuus


door fotofilip3

Memoires van een stad..., Frans Vermoortel maakt er voortaan deel van uit...

Frans Vermoortel is niet meer...  Deze innemende, sympathieke Mechelaar met het grote hart voor zijn stad, overleed vrijdag in het Imeldaziekenhuis op de leeftijd van 89 jaar...  Hij was auteur van verschillende boeken over 'ons' Mechelen.  En vandaag neem ik ze graag nog eens van de boekenplank...

 

(foto: Jan Smets  -   foto: R.Marivoet: Frans Vermoortel met beiaardier Piet van den Broek)

Sjolaa


door mechelenblogt_jan

Literaire Apero "Over werk en Leven"

met categorie:  

Afgelopen zaterdagmorgen liep ik over de markt in Mechelen en naar goede gewoonte sprong ik ook even binnen in de Forum Boekhandel. Een klein papiertje trok mijn blik. Toen ik het las, dacht ik onmiddellijk: "Daar wil ik naartoe." Het was de aankondiging van het gesprek tussen twee Mechelaars (of beter (ex-)Mechelaars). Het gesprek ging tussen stadsartiest, radiomaker Pat Donnez en misdaadauteur Luc Deflo. Op zondagmorgen was ik dan ook aanwezig in het V.O.C. waar het gesprek plaatsvond.