Oktober 2009

NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Mechelen voert studie naar autoluwe binnenstad
Mechelen laat een studie uitvoeren om de binnenstad autoluw te maken. Dat kondigt schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) aan.

"We willen niet alleen op een autovrije zondag minder verkeer in het centrum", zegt hij. Geys ziet daarin vier voordelen: afname van de luchtvervuiling, het terugdringen van lawaaihinder, prettiger flaneren voor inwoners en shoppers, en de toename van de verkeersveiligheid. De studie moet uiteindelijk resulteren in een nieuw circulatieplan. "Daarbij kiezen wij voor het STOP-principe: eerst stappers en trappers, dan openbaar vervoer en tot slot privé-auto's. Verkeer dat niet in de binnenstad moet zijn, weren wij", besluit Karel Geys.

Het stadsbestuur gaat ook resoluut voor een tram door het centrum.

tienduizend jaar geleden

De redactie is erg blij dat onzen Belleman bereid is om mee te komen gastbloggen. Dus vanaf nu vinden we Francois niet alleen in het straatbeeld, hij bellemant er hier ook op los op Mechelen Blogt. Welkom !

(Foto Jan Smets)

Stad Mechelen zoekt 200 mensen!

met categorie:  

Zaterdag 7 november lanceert Mechelen op een unieke manier zijn gloednieuwe huisstijl. We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die willen deelnemen.

Ben je klaar voor dit avontuur? En ben je beschikbaar op zaterdag 7 november van 12 tot 16u? Mail dan als de bliksem je gegevens door aan citymarketing@mechelen.be, vóór woensdag 4 november.

Heb je geen internet, dan kan je je naam en telefoonnummer achterlaten bij dienst Toerisme, Hallestraat 2-6  

Praktische info volgt!

Toen ik hem eerst zag, dacht ik dat hij uit de jaren vijftig stamde

met categorie:  

Yannick Clukkers (19) uit Mechelen werd vijftig jaar te laat geboren. Of het nu over architectuur, fotografie, muziek of voer-tuigen gaat, voor hem zijn “de jaren stillekes” dé glorietijd. De oudste in zijn steeds groeiende collectie aan retro fietsen is een herenfiets uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

“De fiets is van het merk Record Cycle en het is een Type Sport. Mijn broer Sam had hem drie jaar geleden in de kringloopwinkel zien staan. Hij vertelde me erover bij thuiskomst en we zijn meteen met z’n twee terug gegaan”, vertelt hij. “Op het etiket stond 85, maar van de andere kant kon je dat even goed als 28 lezen. Bij het afrekenen zeiden we het laatste bedrag en de persoon aan de kassa keek wel even raar op, maar enkele momenten laten was ik buiten met mijn nieuwe oude fiets.”  

“Eerste werk was alles wat niet origineel leek, zoals enkele reflectoren, eraf halen en nadat ik hem vervolgens helemaal gekuist had bleek hij in goede staat te verkeren. Vanonder het vuil kwamen zelfs wat je nu pinstripes zou noemen tevoorschijn: handgetekende verflijntjes die met een zeer fijn penseel gezet worden.

Stad telt centen

met categorie:  

(bron GVA)

Het culturele stadsfestival Stadsvisioenen, dat in de lente van dit jaar plaatsvond, bezorgt Mechelen een financiële kater. Het aanzienlijk kleinere aantal bezoekers dan verhoopt kost de stadskas net geen half miljoen euro extra.

(...)

Pat Donnez in de Zondvloed

    

(foto's: Jan Smets)

Het moest en het zou Mechelen worden.  Dat beloofde hij.  Dat moest hij dus waarmaken:  Pat Donnez, schrijver, radiomaker en Mechels stadsartiest...

Maar...zijn boek 'Niets is waar, en zelfs dat niet', werd eerst voorgesteld in Brussel.  Maar een belofte indachtig, zouden zijn 'gesprekken met Titaantjes' ook een podium krijgen in Mechelen, voordat het zou worden geïntroduceerd in Antwerpen.  En daarom werd vanavond in die zalige Zondvloed in de OLV-straat, Donnez, geinterviewd door zijn al even Mechelse vriend - hoofdredacteur van De Morgen, Yves Desmet...

The Place 2 be

met categorie:  Moeten we, met zijn allen, terug naar Coloma ?

Want wordt de Hanswijkenhoek the place to be nu ze “den aoven Unic” gaan verbouwen ?


Link

Zakstraat en Téssestraat

met categorie:  

Dit werd me doorgestuurd door Luc van Balberghe met de vraag om deze ra ra ra te posten.

Ik heb zelf het antwoord moeten zoeken en het bleek van de eerste keer juist te zijn.

Bon, hier gaan we dan...

Minder geld wegens goed sociaal beleid

Vandaag in de krant.

BRUSSEL - Mechelen ontvangt in 2010 minder geld uit het Gemeentefonds van de Vlaamse overheid. De stad verliest maar liefst 900.000 euro.

Hoviusstraat

met categorie:  

Een niet zo moeilijke nu.  Wat vindt men thans achter die poort in de achtergrond?

(afbeelding Erfgoedcel Mechelen)