Juli 2009

Op gang gefloten

met categorie:  

Zonet is de vernieuwde voetbalcompetitie op gang gefloten. Standard en de Kanaries van Sint-Truiden lieten als eerste ploegen het leder rollen in de vernieuwde vaderlandse eerste klasse. Een competitie die inhoudelijk vele wijzigingen heeft ondergaan door het vernieuwde play-off systeem en de invoering van kerstvoetbal. Of deze wijzigingen zullen effect hebben op de spanning zal de tijd wel uitwijzen

waar stond de Moedermeule?

met categorie:  

Kreeg gisteren de uitnodiging voor ons jaarlijks familiefeest. Dit zal in 2009 plaatsvinden in en rond De Moedermeule in Gelrode (Aarschot). 

"Wat heeft dit nu met Mechelen te maken?" zal je denken. Wel deze molen stond blijkbaar samen met 2 andere tot 1830 in Mechelen.

Waar stonden die drie molens dan juist? En waar zijn die andere twee naartoe?

Melaankolie troef aan de Melaan!

met categorie:  

Jawel, je leest het goed. Melaankolie. Het gaat hier niet om een vergissing, ik bedoel echt niet melancholie, of’t moest zijn dat ‘k met melancholie terugdenk aan die uitstekende editie van Melaankolie II. Maar dat is niet nodig want de derde editie van dit festival staat voor de voordeur.

Vandaag, vrijdag 31 juli wordt het startschot gegeven met Zest om 18 uur. Vanaf 21 gooi je je beste beentjes los met de Salsaband. En ook zaterdag en zondag is het feest…

Verlies je hart in en aan Heffen

met categorie:  

Goed nieuws voor wie nog maar weinig fotografische of poëtische inspiratie vindt in Mechelen Stad. In onze deelgemeenten vallen er nog zoveel leuke plekjes te ontdekken. En daar kan je nu zelfs een prijs mee winnen. Waar wacht je nog op?

Bier en brouwerijen in Mechelen

 

Gelukkig verzamel ik geen doodsprentjes. Ik verzamel wel bierviltjes. Vind een café een net iets aangenamere omgeving dan een kerk.

Wie heeft de grootste verzameling bierviltjes, bieretiketten, bierblikjes, bierglazen,... op Mechels grondgebied?

Kennen jullie nog details van het bier- en brouwerijverleden van Mechelen?

Wat is er gebeurd met de Mechelse Bierfeesten? Wie waren trouwens de initiatiefnemers?

 

aan de Tigris, in Mechelen...

(foto: Jan Goovaerts)

Deze foto straalt een heerlijk zomers gevoel uit...  Jan Goovaerts wist deze Mechelse Assyriër mooi te vatten in zijn moment van verpozing...  Droomt hij van het verloren paradijs van zijn jeugd?  mijmert  hij  met een zekere weemoed over zijn bergdorp Hassana in zijn nieuwe thuisstad aan de Dijle? 

Mechelen aan de Tigris?

'ons' Margriet in Gent

(foto: Jan Smets)

Margareta van Oostenrijk is onlosmakelijk verbonden met onze stad.  Als géén ander heeft zij deze stad naam en faam gegeven.  En wij, Mechelaars blijven haar tot op de dag van vandaag trouw.  Ze is 'ons aller Margriet'.  Zoveel is zeker! We 'zien haar graag'!

De beeldhouwer Tuerlinckx heeft haar persoonlijkheid schitterend weten te kappen in steen: trots, schrander en vorstelijk.  Maar...ik ontdekte haar enkele dagen geleden ook in...Gent, waar ze in één van de nissen staat van het stadhuis aan de Botermarkt.  Ze draagt hier niet de tradionele weduwenkap, die ze steevast droeg na de dood van haar geliefde Filibert (en zoals ook Van Orley, en later Tuerlinckx en Geets haar hebben uitgebeeld), maar vestimentair komt ze er net een tikkeltje anders naar voor als in de bekendere iconografie...

NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)

"We willen jonge kunstenaars een kans geven"
Met Fest De Sjarabang willen de vzw’s Sjarabang en Opa Malyn geld inzamelen om jongeren met een verstandelijke beperking te ondersteunen. “We zijn geen Maanrock, maar met ons festivalletje willen we dit weekend wat geld vergaren om jonge kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans te geven zich uit te leven in kunst”, zegt Marleen D’Joos van vzw Sjarabang.
Sjarabang is een pas opgestarte vzw die allerlei workshops aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. “Bedoeling is deze doelgroep aan de buitenwereld te profileren met hun mogelijkheden en niet met hun beperkingen”, zegt Marleen D’Joos.

Sjarabang huurt sinds september vorig jaar, samen met vzw Opa Malyn, vijf leegstaande klaslokalen van het Sint-Gommarusschooltje in de Kerkhoflei.

Visionair ?

met categorie:  

Omdat stadsfestivals nog vers in ons geheugen liggen, wil ik graag het volgende met jullie delen.

Ik zat een beetje te lezen in een boekje van (neemt adem) 'de Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen' (dankje Ferre!), en meer bepaald het Negentigste Boekdeel uit 1986.

Dhr. W. Mertens schreef daar een artikel: (neemt opnieuw adem) 'De betekenis van de stedelijke financiën voor de centrale economische politiek in de Bourgondische Nederlanden. Financieel beheer en economische politiek te Mechelen tussen 1439 en 1490'.

Een mondvol. Maar ik onthoud: Financieel beheer en economische politiek te Mechelen, en dat meer dan 500 jaar geleden.

de laatste burgervader van Muizen is niet meer...

            

                                      (foto: Jan Smets)

Zaterdag wordt hij begraven....  Albert Ribbens, de laatste burgemeester van Muizen, voordat het dorp in 1976, met de fusies,  samenging met Mechelen.  Albert stierf op de, zoals men dat dan pleegt te noemen: 'gezegende leeftijd' van 93 jaar.