Oktober 2008

Mijn Mechel Gevoel

Naar aanleiding van mijn tekst 'De Mechelen Blues' Vroeg Gimycko zich af of ik nu de Mechelen blues of het Mechel gevoel had. En ik begon een antwoord te formuleren. Dat werd zo lang., dat ik er maar een blogje aan wijd. Ik had echt de blues. Want ik miste de stad, het regende buiten en ik was eventjes eenzaam. Maar....

Het Mechel gevoel? Dat is voor mij heel simpel. En ik geloof dat ik het ook al vaker heb omschreven. Maar vooruit. Nog één keertje dan.

Hangen of Zitten

met categorie:  (Foto : Gimycko)

Als ze niet gaan hangen,
Wel... dan gaan ze zitten.
En verkopen ze dingen
Voor te spuiten en te slikken.

Monumentje met korstmos

met categorie:  

Met de uit Angelsaksiche contreien geïmporteerde 'Hoogmis' van pompoenen, heksen, spoken en andere griezels, zouden we haast vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als Allerheiligen en Allerzielen.  Dit weekend gaan ook weer vele Mechelaars, met chrysanten, weemoed en stil verdriet op weg naar het kerkhof...  En buiten het feit dat de dodenherdenking deze dagen op de eerste plaats komt, kunnen we er niet om heen dat onze Mechelse 'dodenakker' een ware esthetiek uitstraalt...  Het is niet Père Lachaise (of dichter bij ons: Laken misschien...), maar het heeft een stille en monumentale schoonheid...  De dood kan artistiek zijn, en signeert met korstmossen zijn  arduinen kunstwerken.

(foto's: Jan Smets)

Kerstmis in Z-Afrika

met categorie:  

Kerstmis in Zuid Afrika (2/3)

"Dit is 'n siek kind wat dit vra; Dit kan sy hart bly maak en dit kan vir ons 'n goeie storie oplewer.Dist sal soveel beter wees as jy op Kersdag met die gesenk daar aankom"het die redakteur op sy gebruiklike haastige manier beduie.

 

Samenwerking met Beeldbank Mechelen

met categorie:  

Vandaag kreeg onze redactie een mail van Willy Van de Vijver, Hoofdarchivaris, Stadsarchief Mechelen. Hij is zelf waarschijnlijk een geregeld lezer van deze blog, en is de verantwoordelijke van Regionale Beeldbank Mechelen

Alle initiatieven met een warm hart voor het Mechelse erfgoed kunnen uiteraard op zijn welgemeende steun rekenen, maar dan wel graag op een kwaliteitsvolle manier.

De vliegende schotel van het vrijbroekpark

met categorie:  

Terwijl het Vrijbroekpark er al op zijn herfst bij ligt zijn de afbraakwerken aan het ronde chalet al goed opgeschoten. Dagelijks zag ik stukken verdwijnen en momenteel is enkel het karkas nog zichtbaar, al de rest is weg.

Kerstmis in Zuid Afrika !

met categorie:  

Die storie van die rooi Lorrie !  (deel 1 van 3)

Ik kreeg onlangs dit mooie verhaal van een Mechelaar die al jaren in Z-Afrika woont, ik wil jullie dit niet onthouden.

"Dit was Kersdag 1963. Sy naam kan ek nie onthou nie. Maar sy gesiggle en daardie Kersdag sal ek nooit vergeet nie.

Te zien in het Houten Geveltje:

met categorie:  

Op deze herfstige dagen kan je in Mechelen van de ene expo de ander inwandelen.  Nog maar gisteren berichtte Koen over een boeiende tentoonstelling in de Cellekens, en ik wil je zaterdag 1 november meenemen naar een kleine expositie van de fantasierijke Franse schilder Jean Delêtre, in het Houten Geveltje in de Hanswijkstraat.

 

(foto's: Jan Smets.  Galeriehoudster, Monique Van Sebroeck, die grotendeels in Frankrijk woont, ontdekte ginds deze kunstenaar, en wou hem de kans geven in Mechelen te exposeren...)

Een nieuwe adem voor 11.11.11-Mechelen

met categorie:  

 

Juist een jaar geleden leek de 11.11.11-actie in Mechelen op sterven na dood. De enkele  enthousiastelingen die reeds jaren aan de kar trokken waren "uitgeblust". Nog een spetterend solidariteitsmaal zorgde voor een waardige afsluiter van een jarenlange inzet van te weinig vrijwilligers. En opvolging met nieuw bloed scheen er niet aan te komen.

De Mechelen Blues

De regenachtige dagen van de laatste tijd brengen mij in een melancholieke stemming.
Van de week zette ik wat bluesmuziek op. Muddy Waters, Robert Johnson, Eddy Boyd; allemaal deden zij via de luidsprekers van mijn installatie hun beklag over
persoonlijk misère. En dit terwijl ik zachtjes of iets minder zachtjes meepingelde op mijn gitaar.
Toen het de beurt van Gary Moore was gebeurde er iets.... Zijn "Midnight Blues" veranderde, inderdaad rond middernacht, ineens in de "Mechelen Blues".