Maart 2007

Blind date

met categorie:  

(foto: Frank Thys - Koinsky)

Deze bijzonder grappige foto werd geschoten in Lamot....
Natuurlijk had je de deelnemers aan deze blind date herkend: het zijn de Mechelse botanicus en geneesheer Rembert Dodoens, en onze illustere aller-Mechelaars-tante: Margareta van Oostenrijk...
(de beide standbeelden zijn replica's van de in de Kruidtuin en op de Schoenmarkt staande exemplaren.
Beiden werden in steen gekapt door Tuerlinckx...)

Geudens 'afgestoft'...

met categorie:  Op 23 maart jl. opende in de Galerij CG.

stadspanorama

met categorie:  

(foto: Anendel - Stijn Swinnen)

Deze bijzondere panoramafoto van de Grote Markt wil ik graag op Mechelenblogt gooien...
Proficiat Stijn voor dit knappe plaatje!

'Zwètte Margriet'Eén van de allerleukste anekdotes uit het begin van vorige eeuw is wel de 'misdaad' die men beging tegenover het eerbiedwaardige standbeeld van ons aller Margareta van Oostenrijk - toen nog op de Grote Markt...

In de nacht van zaterdag 31 mei op zondag 1 juni 1919 was het standbeeld van de landvoogdes...
... volledig met zwarte verf beklad!

Het Anker brouwt Paasbier

met categorie:  
Paasbier


Brouwerij Het Anker pakt uit met een heus Paasbier. Na de "Gouden Carolus Christmas" is er nu "Gouden Carolus Easter Beer". Het gaat om een zwaar bier met robijn-rode kleur, 10,5 %, enkel te verkrijgen in flessen van 75 centiliter.

Gesmaakte wandeling langs voormalige brouwerijen

met categorie:  
De LaBIERint-wandeling (of: 'van Anker tot Ankertje') die VTB Mechelen gisteren (24 maart) met Rudi De Mets maakte, leidde ons langs menig interessant plekje en - in concreto - eermalige brouwerij. En dat bleken er nogal wat te zijn! Het Mechelse gerstenat zélf vergaten we ook niet af en toe tot ons te nemen. Een mens krijgt dorst hoor van zoveel te horen over brouwerijen!

fotos


Net zoals bij de 'Plezante Wandeling' werd het een leerrijke namiddag. En plezant? Ja, dat was het ook. Rudi kruidde de wandeling met de nodige feiten, weetjes en natuurlijk ook: humor!

Bedankt Rudi !
Enne, beste bloggers: een aanradertje hoor, deze wandeling!
Info: bij Rudi of brouwerij Het Anker...

Foto's van de wandeling: op dit adres (en er volgen wellicht nog enkel beelden op Flickr ook...)

Marcel

met categorie:  
Gruwel

Vandaag een babbeltje gaan slaan met Marcel Kocken (°1935): de referentie op gebied van Oud en Groot Mechelen. En stadsgids sinds 1957 (vijftig jaar dus !!). Hij zat minzaam zijn nieuwe boek 'Gruwelgids voor Oud-Mechelen' te signeren in de boekhandel Salvator op een zucht van zijn Grote Markt.

Beeldig tuintje...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Enkele dagen geleden ontdekte ik in Boekhandel Salvator, een prachtig kunstboek over het werk van kunstenares Mariëtte Teugels...
een plezier om in te bladeren...
Ik bewonder dan ook oprecht deze gedreven Mechelse beeldhouwster, die van de Cellekens een pareltje wist te maken...

Voor de Louis!

met categorie:  
Louis Neefs
Anno 2007 Louis Neefs de finale van ‘Zo is er maar één’ laten winnen? Als revanche voor Louis' schandalig ondergewaardeerde zevende plaats op het Eurovisie (ahum) songfestival in '69? Als ultieme wraak omdat we de Monumentenstrijd niet gewonnen hebben?

Awel, het kàn. De Brusselse rockband De Fanfaar heeft namelijk Laat ons een bloem gecovered en het moet gezegd: it rocks!

Rockend Mechelen stemt dus hier! Op De Fanfaar! Maintenant, tout de suite, heute godverdomme! Voor de Louis!

Stadsvisioenen

met categorie:  
Visioen: (mv. visoenen) een inspirerende gewaarwording over de toekomst, ook wel een goddelijke openbaring ...

1559: De oprichting van het aartsbisdom Mechelen. Filips II liet Mechelen tot aartsbisschoppelijke stad uitroepen, en dat gebeurde in een pre-revolutionair klimaat. In 1666 hadden we te maken met de Beeldenstorm, die erg woedde in onze stad. In 1572 kwam de Spaanse Furie: plunderingen en gruweldaden van de Spanjaarden o.l.v de Hertog van Alva. In 1580 hadden we te maken met 'De Engelse Furie'. Binnenin de stad woedde een gevecht tegen de Mechelse burgerwacht en de schuttersgilden, die tenslotte het onderspit moesten delven. Er vielen een zestigtal doden, o.a. toen de Engelsen de kloosters, kerken en privé-eigendommen leegroofden.

Ja, het waren de tijden wel. Na het succes van Mechelen, Stad in Vrouwenhanden in 2005 wil het stadsbestuur om de drie jaar een topevenement organiseren. In 2009 rond 450 jaar aartsbisschoppelijke stad, wordt het project Stadsvisioenen aangekondigd.Naar aanleiding van vierhonderdvijftig jaar aartsbisdom Mechelen, wordt onder de titel Stadsvisioenen gepeild naar de dromen en toekomstbeelden voor de stad. Het historische feit wordt enerzijds aangegrepen om terug te blikken, maar tegelijk ook om vooruit te kijken en toekomstscenario’s voor de stad te creëren.

Het drie maanden durende culturele topevenement dient als uitnodiging om de stad te verbeelden, in al haar vormen. De inhoudelijke krachtlijnen worden uitgewerkt tot een veelzijdig programma met tentoonstellingen, concerten, wandelingen, voorstellingen, debatten, publiciteitsdragers, feestelijkheden en andere activiteiten.

Voor de meest complete informatie: www.stadsvisioenen.be

Welke richting moeten we uit met dit project, kunnen we het succes van 'Mechelen in Vrouwenhanden' evenaren, of zelfs overtreffen ?