Februari 2007

Hendrik Van den Broeck

met categorie:  
Gewoon ter illustratie een drietal foto’s van werk van deze Mechels schilder (1519-1579) die carrière maakte in Italië. Alhoewel hij wel geen echte topper is, toch mocht hij zich verheugen in interesse van de Medici en werkte hij veel in Umbrië (Perugia, Orvieto) en later in Napels en Rome.

Het is in Rome dat hij werkte in de Sixtijnse kapel. Maar ook in een andere Sixtijnse kapel, namelijk die in de Santa Maria Maggiore kerk van Rome (de tweede grootste kerk van Rome).Misschien een tip voor een volgende Italiëreis?

'd'horleuge' van OLV-over-de-Dijle

Nu de replica van het uurwerk van Sint-Rombouts sinds een paar dagen van de Schoenmarkt is weggehaald, en de commotie rond Monumentenstrijd wat is weggeëbt, wil ik toch nog even een nieuw raadsel op 'den Blog' gooien...

Onlangs bezocht ik de toren van OLV-over-de-Dijle (wat aandachtige Flickr-foto's-bezoekers wél al zullen gemerkt hebben) - en daar ontdekte ik in één van de torenkamers de restanten van wat ooit 'd'horleuge' moet geweest zijn van deze, tweede grootste gotische Mechelse kerk...

Foto van de dag: De Minderbroedersbrug

met categorie:  
Minderbroedersbrug
(c) Peter Meuris

Als de muziek stopt, begint de stoelendans ?

met categorie:  
Zonet gelezen op de site van De Standaard:

VLD-voorzitter Bart Somers zal dan toch de Antwerpse kamerlijst voor Open Vld trekken bij de federale verkiezingen van juni. Europees parlementslid Dirk Sterckx zal de lijst duwen.

Vorige week vrijdag werd bekendgemaakt dat Dirk Sterckx de Antwerpse lijst zou trekken. Bart Somers zou bedankt hebben voor de eer, omdat hij burgemeester wou blijven van Mechelen.

De Mechelse burgemeester komt nu op zijn eerdere beslissing terug, naar verluidt op uitdrukkelijke vraag van het partijbestuur. Het is de bedoeling dat Bart Somers effectief gaat zetelen in de Kamer. Hij zal ook burgemeester van Mechelen blijven.

Met de beslissing wil Open Vld aanknopen met de "zuivere lijn" die de partij wil hanteren bij de lijstvorming. (bron: De Standaard)


Herhaalt de geschiedenis zich ?

Mechelen drinkt koffie voor Broederlijk Delen

met categorie:  
Op 2 maart drink je koffie en steun je Broederlijk Delen. Tenminste als je je koffie gaat drinken aan het station (stelplaats van de bussen) of in het Huis van de Mechelaar. Of.. elders. Want: iedereen kan een koffiestop organiseren, in de huiskamer, op school, in het jeugdhuis, ... Je biedt dan koffie (of andere drank) aan in ruil voor een gift. Die gift gaat dan naar Broederlijk Delen.

"De Koffiestop" moet een jaarlijks evenement worden van Broederlijk Delen, dat op ludieke wijze geld inzamelt voor de strijd tegen armoede en onrecht van groepen mensen in het Zuiden.

De Mens 'in bed' en aan het rad van fortuin...

met categorie:  
Semi-akoestische zaaloptredens zijn in bij de Vlaamse Rockers. Zornik, Admiral Freebee, De Kreuners doen het. Zo-ook De Mens, op hun geheel eigenzinnige manier natuurijk. Of, wat had u dan verwacht van Frank Vander Linden (stem + gitaar), Dirk Jans (drums) en Michel De Coster (basgitaar). (Semi-)akoestisch of niet, DE MENS speelde vanavond, 24.02.07, de pannen van het dak in de Mechelse Stadsschouwburg...

"In bed met De Mens" heette dat dan. Smeuige, bedenkelijke details kan ik u niet geven, wat denkt u wel? Een korte impressie van een leuke avond akoestische rock 'n roll & Vlaamse New Wave, dàt wel.

Gevaarlijke situatie in Mechelen

met categorie:  


Aan : burgemeester@mechelen.be
Kopie : ombudsman@mechelen.be

Mevrouw, Mijnheer,

Deze namiddag kreeg ik mijn zuster op bezoek en ze hoorde mij vertellen dat ik U geregeld aanschrijf ivm ideeen of problemen in de stad Mechelen. Toen vertelde ze me dat er in de stad een verontruste situatie zich voordoet die wel eens een dodelijke afloop zou kunnen kennen.

Ze vertelde me dat wanneer ze s morgens haar kinderen naar school brengt, ze getuige is van een gevaarlijke verkeersituatie. Tussen 7h45 en 8h15 verzamelen een heleboel scholieren met fiets zich ter hoogte van de Mgr Van Nuffelenstraat en de Ring. Daar steken ze en masse de ring over (Er zijn daar verkeerslichten) en rijden gezamelijk door de Korte Heistraat. Eens aangekomen aan de Adegemstraat steken ze die blindelings over en rijden verder de Keerbergstraat in richting Scheppers en TSM.

Autos, die van de Ring de Adegemstraat inrijden, hebben meestal te laat in het oog dat er fietsers vanuit de Korte Heistraat komen. Op dit "kruispunt" is het zicht, van wat er van rechts komt, nihil. Een aanrijding met zware gevolgen hangt, volgens mijn zuster, zeker in de lucht.

Is het niet mogelijk om tijdens bovengenoemde uren stadswachten of mensen, die het verkeer kunnen regelen, op dat kruispunt te laten postvatten ? Dit initiatief kan de Stad Mechelen toch niet zoveel kosten en is Good Publicity voor Mechelen als Kinderveilige Stad.

Het is maar een idee. U doet ermee wat u wil...

mvg

gimycko

Mechelaars in Rome

met categorie:  
Door de eeuwen heen hebben vele Mechelse schilders de reis naar Rome aangevat...
De stad op de zeven heuvels oefende in de voorbije eeuwen een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars uit onze contreien - en de Mechelaars bleven niet achter.

De belangrijkste zestiende-eeuwse Mechelse schilder (die in Mechelen ook een straatnaam kreeg), Michiel van Coxcie (1499-1592) ging ook op reis naar de Eeuwige stad.
Hij maakte er een schitterende studiereis van; maakte in Rome er een aantal kunstwerken, en keerde geïnspireerd terug naar Mechelen.
Hier werd hij daarna de 'Vlaamse Rafaël' genoemd.
Voor de Sint-Romboutskathedraal maakte hij onderandere 'de besnijdenis van Christus'.
Op dat werk zit een Sibylle, duidelijk beïnvloed door de gelijknamige Michelangelofiguur op het plafond van de Sixtijnse kapel...

Ik ben pas terug uit Rome, en bezocht er de Santa-Maria dell'Anima.
En daar is best nog wel wat te zien van Coxcie!

n430ll
(foto: Jan Smets - beschilderde zijkapel door M.Coxcie)


Foto van de dag: Zwemdok Rode Kruisplein

met categorie:  

Den ouwen dok
(c) Jos Nys

Belgische vlag wappert niet meer op de St.-Romboutstoren

Wie de afgelopen dagen naar de vlaggenmasten op de St.-Romboutstoren keek merkte misschien op dat de Belgische driekleur er niet meer wappert. Naast de Vlaamse Leeuw wappert nu de Europees/Afrikaanse vlag van de Belgisch-Kongolese kunstenaar Pascal-Marthine Tayou.
(gebaseerd op het artikel van Radio Reflex)