December 2006

Gelukkig Nieuwjaar, Mechelen!

met categorie:  
Gelukkig 2007!
[foto: Markec]

Voor elk van u een bijzonder gelukkig Nieuwjaar, vol geluk, vriendschap en veel warmte. En natuurlijk veel 'Mechelen-gevoel' en een supergoede gezondheid!

Ga veilig het nieuwe jaar in en ... prettige feesten...

Mechelse pracht uit Leuven

met categorie:  

Nog tot in het voorjaar van 2009, loopt in het Museum Schepenhuis een gratis tentoonstelling over Mechelse kunstwerken die normaal te vinden zijn in het Leuvense museum Vander Kelen-Mertens, dat omwille van verbouwingswerken voor het publiek gesloten is.
De verzameling die te vinden is in het Schepenhuis, toont een aantal boeiende kunstvoorwerpen die ooit werden vervaardigd in Mechelen, of gemaakt werden door een kunstenaar van onze stad.

Zo vinden we in de expositie een aantal 'Mechelse popjes' - beschilderde houten beelden uit de zestiende eeuw

Een waterstraatje !

met categorie:  
MECHELEN - De Mechelse brandweer heeft donderdagnamiddag een 33-jarige gauwdief uit de Binnendijle in Mechelen moeten halen. De man was betrapt toen hij een portefeuille wilde stelen in het Bruul-shoppingcenter. (...) In de Hanswijkstraat liep de gauwdief een steegje in en sprong, zonder te kijken, over een muurtje. Hij belandde een viertal meter lager in het water van de Dijle. Een poging om naar de kant te zwemmen, bleek tevergeefs. De man zat vast in het slijk en moest uiteindelijk door de brandweer gered worden. Met lichte onderkoelingsverschijnselen werd hij naar het ziekenhuis overgebracht om even later in de boeien te worden geslagen.

(Bron GVA Standaard, maar ook vermeld in De Standaard, ik weet niet wie eerst was)

Foto van de Dag: De Melaan voor 1911

met categorie:  
Melaan
(c) Roger Kokken
Uit het archief van Jan Somers (met zijn toestemming). De originele z/w foto verscheen in de laatste editie van De Mecheleir, hèt driemaandelijks tijdschrift voor echte Mechelaars.
Met Paintshop ingekleurde foto.

Melaan gezien van op de Minderbroedersbrug richting AB straat
Dit gedeelte heeft leuningen waarvan de vorm overeenkomt met de inkepingen in de blauwe steen langs de andere kant van de brug.

De Keizer en de Kerstman...


(foto: Jan Smets)

Nee,
Hij is er niet tevreden mee...
De eerbiedwaardige Doorluchtige, Keizer van het Heilig Roomse Rijk, Koning van Spanje, Heerser over een wereld die verder reikt dan de Zuilen van Gibraltar, de Weledelgeborene Blauwbloedige Habsburger, heeft er zowaar de pest in...

Kerstmis voor de deur...

met categorie:  

(foto: Jan Smets - Schrijnstraat)

Fijne Kerst gewenst aan Bloggend-Mechelen!

zalige kesmis

met categorie:  
hallo beste Mecheleirs,ik wil oala nog nekie ne zalige kesmis toawense int plat mechels houp da ge et kunt leize,woale verwacht reigen veu kesmis en misching een betje snee,ma nie genoeg veu et ne witte kesmis te make,in elk geval nog nekie ne zalige kesmis en ne gelukkige nevejer.De Loewee van Ameirika

Jacobs Well de musical , door jongerengroep Go-Live in het Scheppersinstituut

met categorie:  
Op 22 december brengen dertien jongeren ook in Mechelen een musical met een krachtige boodschap van hoop en genezing. Ze doen dat met zoveel enthousiasme dat het vaak diepe indrukken nalaat, zo bleek uit veel reacties die we na eerdere uitvoeringen mochten vernemen.

Het initiatief voor het musicalproject werd genomen door de katholieke jongerengroep Go-Live die sinds kort in de Mechelse regio actief is. Voor de organisatie van de uitvoering op 22 december mogen ze rekenen op veel steun en medewerking van I.J.D. Mechelen-Vlaams-Brabant en van Gebedshuis Sjaloom uit dezelfde stad.

Jacobs Well

Fotos van de dag: De Zoutwerf

met categorie:  
Zoutwerf 2
(c) Jan Smets
Zoutwerf
(c) Koinsky

Een Pieck op de kerstboom.

met categorie:  
Laat het dan géén echte winterprent zijn - de nostalgie die eigen is aan deze tijd van het jaar; druipt gewoon van deze tekening...
Anton Pieck, de onnavolgbare Nederlandse tekenaar, vooral ook gekend van het sprookjesbos de Efteling, zette ook tal van Vlaamse hoekjes op papier.
Zo tekende hij deze hoogst persoonlijke interpretatie van de Mechelse Grote Markt...
Ik vond ze daarstraks terug in een boek dat bij mij op de plank staat: 'Vlaanderen, anders bekeken' (Aster Berkhof/Anton Pieck).

...een blog-presentje voor onder de Kerstboom...
...of... een Pieckje voor op de boom? ;-)