Juni 2006

Mechelse pop

met categorie:  
'wow & flutter' - van belle
Misschien weten weinig Mechelaars dat een heel deel van de Belgische popmuziekgeschiedenis in Mechelen geschreven is. De eerste cd's van Gorky, Wigbert, Axelle Red, "Daar gaat ze" van Clouseau (en dan vergeet ik er nog een hele hoop anderen), ze werden allemaal stuk voor stuk opgenomen in de kleine studio van Hombekenaar Wouter Van Belle, toen in de Korte Heistraat gevestigd. Ondertussen groeide dat studioke uit tot een heus studiocomplex met vaste en mobiele studio's met wereldfaam in Koningshooikt (MotorMusic) en schreef Van Belle, die voor al dat fraais achter de knoppen en toetsen zat, een fantastische dubbelcd bij elkaar getiteld "Wow & Flutter".

Mechelse Flickr-fotografen plannen treffen...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)


Natuurlijk is er eerst nog de fietstocht voor de belangstellende bloggende tweewielers op 20 augustus.... Denk aan het inschrijven.... (!) -
maar er is alweer een andere 'ontmoeting' in de maak!

Op suggererende vraag, van een aantal 'bezoekers' van de 'Mechelen-foto's' op Flickr, plannen we vanuit de 'Mechelen-groep' , een flickr-meeting op zaterdag 30 september.

Brug tussen Haverwerf en Vismarkt een feit

met categorie:  
Woensdagvoormiddag werd de laatste hand gelegd aan de brug - dewelke verbinding maakt tussen de Haverwerf met de Lamotsite en de Vismarkt, waar onder meer vrijdagavond de finale van de Maanrockrally zal plaatsvinden.

Deze brug is niet de definitieve brug maar een voorlopige verbinding dewelke de mensen toch in staat moet stellen tijdens de komende zomermaanden de oversteek te maken. De bouw van de definitieve brug gaat normaal gezien in het najaar van dit jaar van start.

De tijdelijke brug over de Dijle is een initiatief van de VZW Dijlefeesten met steun van de Stad Mechelen.

(bron Radio Reflex en Alain - Dijlefeesten)

Mechels orkest Te Koop op EBAY

met categorie:  
Beethoven Academie
De Beethoven Academie, een gerenommeerd orkest uit Mechelen, krijgt het komende jaar geen subsidies meer van Bert Anciaux. Het doek dreigt dan ook te vallen voor de hele organisatie. Het orkest heeft zich te koop gesteld op eBay.

Meer info op www.beethovenacademie.be

Mechelse aidsremmer prioriteit in VS

met categorie:  
In de VS wordt een aidsremmer van het Mechelse farmabedrijf Tibotec versneld op de markt gebracht na zeer beloftevolle testen op 1.000 aidspatiënten. De versnelde goedkeuring in de VS komt er nadat ziekenhuisproeven uitwezen dat het geneesmiddel van Tibotec heel effectief is voor bij aids-patiënten die resistent zijn geworden tegen de bestaande aidsremmers.

Prezista is de eerste goedgekeurde aidsremmer van het Mechelse farmabedrijf Tibotec. Het bedrijf, een dochter van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson met 520 werknemers, legt zich volledig toe op de ontwikkeling van aidsbestrijders, en bevindt zich in Mechelen Noord.
(bron: De Standaard)

Een verwezenlijking van een Mechels bedrijf om trots op te zijn.

Ik mechel, jij mechelt ...

met categorie:  
Ik mechel,
jij mechelt,
hij mechelt,
wij mechelen,
jullie mechelen,
zij mechelen.

Wat betekent dit gloednieuwe werkwoord voor u ?

Wanneer hebt u voor het laatst gemecheld ?
Wanneer mechelt u bij voorkeur, en doet u dat alleen of liefst in groep ?
Doet u het vaak, of slechts een keer per jaar ?
Mechelde men vroeger meer dan nu ?

Allemaal vragen waarop u zeker een antwoord weet !

5 mei 1835... een heerlijk weertje die dag...

met categorie:  

Je kan er niet naastkijken...
Op het Stationsplein staat, met een zeldzame Mechelse chauvinistische overdrijving, op een moderne sokkel neergepoot,
een wat simpele grijze paal,
als een megalomaan symbool naar de hemel wijzend,
dé Mijlpaal!

Mechelse Vismarkt wordt autovrij

met categorie:  
Tijdens de komende zomermaanden wordt de Mechelse Vismarkt verkeersvrij. Vanaf 18u zal het dan verboden zijn nog met de wagen op de markt te rijden. Deze maatregel werd ingegeven door de huidige regeling naar aanleiding van de werken op de Melaan, waardoor het enkel tijdens de voormiddag nog mogelijk is het plein op te rijden. Aangezien het autovrij zijn van de Vismarkt de gezelligheid ten goede komt heeft het stadsbestuur nu beslist dat tijdens de zomermaanden de Vismarkt sowieso afgesloten wordt om 18u. (Bron Radio Reflex)

Breendonk

met categorie:  
i.o. van Roger Kokken

Cover boek
Na het lezen van de post van JanS De Duitschers te Mechelen herinnerde ik mij dat mijn vader net na de oorlog van Jef Peeraer, ex-gevangene van het kamp van Breendonk en overbuur op de Koningin Astridlaan, een door hem geschreven getuigenis over dat gruwelkamp had gekregen.

Omdat het wellicht op een zeer beperkt aantal exemplaren werd uitgegeven, besloot ik om dit verslag over te typen en er een PDF document van te maken. Vermits dit boekje nog in de oude spelling van voor 1947 werd geschreven, heb ik enkele correcties aangebracht. Voor de rest werd er niets aan de tekst gewijzigd.

Ook de tekeningen van ene Theo werden ingescand evenals de afgedrukte foto's van personen die in Breendonk verbleven. Ik heb dit boekje overgetypt opdat iedereen het zou kunnen lezen om zich aldus een beeld te kunnen vormen over de gruwelen die door het fascisme en het Nazi-regime werden begaan.

Op eenvoudige vraag wordt dit document t.e.m. 24 juni aan de bloggers via e-mail toegestuurd.
Voorwaarde is wel dat de inbox een bestand van 3,7 Mb kan ontvangen.

Roger Kokken
erkaa@skynet.be

Een verjaardag om een 'Margriet' op te drinken!

met categorie:  


(foto:Jan Smets)

Mechelenblogt bestaat morgen 1 jaar!
Heugelijk nieuws!
Sinds 22 juni 2005 ziet Mechelen er voor de internetprutser hélemaal anders uit!

Mechelenblogt 1 jaar!
Mechelaars ontmoetten elkaar...
Mechelaars die mekaar voordien niet kenden, van alle leeftijden, andere politieke kleuren, en vaak met héél verschillende achtergronden en met héél andere dingen bezig, vonden mekaar!

computerspecialisten en internet-analfabeten, stadsgidsen en voorzitsters van culturele verenigingen, cartoonisten en politiekers, leerkrachten en fotografen...

Mittekemuis en 'nen echte Mecheleir', ene van Hombeek en de 'jos van den Hanswijkenhoek', Markec en Omar, nen Amerikaanse Mechelaar en Jeroen van Frituur Pola,... en zovelen meer...
jeugdige Xink!liefhebbers en even jeugdige tachtigers...
Mechelenblogt werd hun aller biotoop!

Over wat hadden we het vorig jaar?
over goei frituren en Ierse pubs, over bruine saus en bieren van 't Anker, over 't Schief Gat en 'nen heiring op de garde zane kop'...
over 'den toren' natuurlijk, over 'Lowieke Beethoven', over de Melaan die er stilaan terug komt...
Er werd geruzied over politiek en Euroshoppings, over verkeerssituaties, over jeugdhuizen en ziekenhuizen...
Er werd verbroederd rond 'Dames met klasse', rond Ost en Yorkse prinsessen...
Muziek in de stadsschouwburg deed de zeden verzachten.
We troffen mekaar in 'd Afspraak en de Riad.
We keuvelden over Parkpop en Maanrock, over blokkende studenten en slechtvalken, over fotowedstrijden en quads, over 't blussen van de maan, over vlaggen en toren-rammels, over auto-delen en 't groen van de randgemeenten..., over speciaalzaken, foute fuiven, stoofvlees en tulpen...
De graaf van Coloma en Baron Empain passeerden de revue.
We maakten reportages over 'Jip en Janneke', over 'posse-Leest' en theaterstukken...

Er waren technische problemen en andere...
Maar... vandaag is Mechelenblogt levendiger dan ooit!
Dus: bloggende medemens:
zet een Margriet aan uw lippen, en drink op dé verjaardag van het jaar!!