December 2005

Mechelse Veilingen boeren goed

met categorie:  
" />
"

Tomates Hollandaises" stond er eens op een plakaatje te lezen op een frans marktje. Maar...als je dan de kratten goed bekeek, stond daarop duidelijk te lezen, wat dacht u, juist: "Mechelse veilingen, Sint-Katelijne Waver". Ik als puber, samen met mijn moeder op dat franse marktje, enorm verontwaardigd, want trots op "onze tomaten" ... Maar, we mogen trots zijn op de Mechelse groentenveilingen, toen al en nu nog!
Immers, 2005 was niet alleen een topjaar voor Mechelen als Cultuurstad, ook de Mechelse Veilingen hebben dus goed geboerd. (flauwe woordspeling, ik weet het...)

Mmmm... Meer Margriet, Mondiaal Margriet!

met categorie:  
Margriet


We weten het allemaal. Het Mechelse Cultuurbier "Margriet" is een immens succes. In de 70 horecazaken die onze Dijlestad rijk is wordt dit heerlijke gerstenat geschonken én gesmaakt door menig Mechelaar en Mechelenbezoeker. In De Streekkrant staat het heugelijke nieuws te lezen dat Brouwerij Het Anker al toe is aan het 4de brouwsel van Margriet én al luidop droomt om het Margrietbier ook naar onze buurlanden te exporteren. Het bier zou dus ook een 'blijvend karakter' krijgen, beter nog: dat is de bedoeling zelfs!

Hét cultuurevenement, "Stad in Vrouwenhanden", mag dan wél voorbij zijn, voor het Margrietbier lonkt nog een smakelijk vervolg in 2006 én langer?

Méér Margriet dus, en Mechelen's trots gaat Mondiaal!

Blogoorlog

met categorie:  
Nou ja, oorlog. Er is op het tinternet al een tijdje een spannende propagandacampagne aan de gang tussen kandidaten 'Weblog van het jaar' (in de poll van De Standaard Online) Gent.Blogt en Drieduizend.be (een Leuvens fotoblog). Resultaten zijn alvast wonderbaarlijke (nep-)affiches om voor Gent, respectievelijk Leuven te stemmen.

Een paar geestige voorbeelden?

Pro Gent: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Pro Leuven: 1, 2, 3

mechelen blogt bier - foto © Jan Smets
En nee, Mechelen.Blogt is niet genomineerd (misschien iets voor volgend jaar?). Wat we hieruit kunnen leren? Meer creativiteit tonen, tiens. Misschien zijn er wel heel wat originele Mechelaars die mee willen werken om Mechelen.Blogt wat bekender te maken. Dus: wie ontwerpt er e-cards, affiches, t-shirts en andere originele Mechelen.Blogt-propaganda?

Nieuwjaarsbrief voor een stad.

met categorie:  
Het nieuwe jaar dat dra ook aan de Mechelse deur zal aankloppen, is nog een maagdelijk wit boek- met onbeschreven bladzijden die spoedig zullen ingevuld worden met onvermoede wendingen en onverwachte gebeurtenissen.
Best spannend om dag na dag 2OO6 te kunnen inkleuren met nieuwe feiten, realisaties, plannen, feesten, bouwwerken, culturele evenementen...

2OO6 - Wat zal het de stad van Opsinjoorke, de 2 Margrieten en Sint-Rombouts brengen?

Ik heb alvast mijn lijstje wensen klaar - vroeg genoeg op deze blog gelanceerd om netjes voorbereid 1 januari te starten...

Ik wens dat Mechelen de gezette stappen zal verder zetten - de positieve weg zal vervolgen... de weg van grotere fierheid en bewustwording ....
Ik wens dat Mechelen op cultureel vlak het succes van 't feestelijke najaar zal verzilveren - de positieve evaluatie als een stimulans zal zien om op dit terrein nieuwe plannen te ontwikkelen - en ernstig nadenkt over de kandidatuur van Europese Culturele Hoofdstad...
Ik wens Mechelen een verdraagzaam karakter, met aandacht voor het 'anders-zijn' op zovele vlakken..., voor begrip zonder verlies voor eigenheid, en voor een voortgezette samenwerking tussen de verschillende bevokingsgroepen, filosofische achtergronden, ...

Wanted: funky drummer

met categorie:  
Ben je funky, strak, veelzijdig, inventief en gemotiveerd? Hou je van Prince, Talking Heads, Funkadelic, Zappa & B-52's, maar evengoed van Nick Cave, Tom Waits, Arno & Bregovic? Woon je niet al te ver van Mechelen en heb je tijd om minstens 1 keer per week te repeteren en véél op te treden? Dan ben jij misschien de drummer die we zoeken. Aarzel niet, bel of mail ons meteen!
0479/22.94.20 of 0473/86.50.84
thesevenlawsofwoo@yahoo.com
www.7low.com

Openen van de Crypte van St. Rombouts in 1906

met categorie:  
Bij toeval kreeg ik onderstaand manuscript in 1984 in mijn bezit.
Het handelt over het in het geheim openen in 1906 van de crypte in de St. Romboutskerk.
Ik vond ze in het 46e boekdeel van de "Handelingen van den Koninklijken Kring voor Oudheidkunden, Letteren en Kunst van Mechelen" (1941). Dit boek behoorde toe aan ene J. Gooris, (geb ± 1882) de overleden schoonvader van een vriendin van mijn vader zaliger.
De auteur heeft zijn bevindingen later hoogstwaarschijnlijk overgeschreven en aangevuld, want op de achterkant van de velletjes papier staat "Credit Communal de Belgique" Février 1934"

In 't zelfde bedje ziek...

met categorie:  
Inderdaad: binnenkort zijn we allen in 't zelfde bedje ziek: namelijk in dat van de vzw Emmaüs, die na het AZ Sint-Maarten in de Leopoldstraat, en het ziekenhuis van Duffel, nu ook het Dodoensziekenhuis gaat runnen...
Eén groot ziekenhuis dus.
Over tien jaar moet aan de R6, vlakbij Tivoli en Otterbeek een gans nieuw, groot regionaal ziekenhuis komen!
Emmaüs bereikte zopas eeen akkoord met de stad en het OCMW. Mechelen was al een poos op zoek naar een nieuwe partner voor het Dodoensziekenhuis, na 't afspringen van de onderhandelingen met de VUB.
Met dit samenwerkingsakkoord komt een einde aan een maandenlange onzekerheid.
De driehonderd personeelsleden en vijftig artsen kunnen allemaal aan de slag blijven.
Met Dodoens erbij groeit Sint-Maarten uit tot een ziekenhuis van 771 bedden, 1450 personeelsleden en 170 dokters, verspreid over drie campussen.
OCMW-voorzitter Backx zegt dat er een stuk grond gaat aangekocht worden van ongeveer zestig hectare groot, voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. (eerstesteenlegging voor minstens binnen 10 jaar...).
In afwachting daarvan wordt nu eerst onderzocht op welke manier het huidige zorgaanbod beter kan worden uitgetekend.

Dag Dames Met Klasse, ... en wat nu ?

met categorie:  
Beste erfgoed-fan,


‘Dames met Klasse’, de tentoonstelling in Lamot, sloot zondag definitief haar deuren. Talrijke bezoekers kwamen over de vloer. Velen bezochten ook het erfgoedlabo- en schatkamer-in-opbouw. We willen iedereen die langskwam bedanken voor de warme interesse.

Tot en met 8 januari 2006 is het Erfgoedcentrum dicht wegens de afbouw van de tentoonstelling 'Dames met Klasse'.
Wilt u tussen 9 januari en 17 februari 2006 langskomen, geef ons dan een belletje of stuur ons een mailtje. Op weekdagen bent u altijd welkom.

Wij werken ondertussen aan de definitieve invulling van het erfgoedlabo en van de schatkamer om u vanaf zaterdag 18 februari 2006 te kunnen verwelkomen in een vernieuwd Erfgoedcentrum.


Noteer alvast in uw agenda:

11-26 maart 2006: Archeologie, een blik achter de schermen (14 dagen vol workshops, stadswandelingen, infosessies, lezingen, kinderateliers en jongerenrally’s rond archeologie)

1-16 april 2006: de Mechelse reuzen op bezoek in Lamot

Hou ook onze website (www.lamot-erfgoedcentrum.be) in de gaten!


Alvast bedankt voor uw vertrouwen en tot binnenkort!Erfgoedcentrum Lamot
T: +32 15 29 49 10
E: lamot-erfgoedcentrum@mechelen.be
www.lamot-erfgoedcentrum.be

Bomen sterven staande op Astridlaan

met categorie:  
Als bewoner van de Koningin Astridlaan wil ik graag het probleem aankaarten van de bomen op deze ringlaan. Deze week moesten de brandweer en politie weeral uitrukken om vallende takken op te ruimen van één van de bomen op de Koningin Astridlaan (extra muros). Daartoe moest de parallelweg een tijd worden afgesloten voor het verkeer. Daarna kwamen de stadsdiensten de boom in kwestie verder snoeien en vellen om gelijkaardige gevaarlijke toestanden in de toekomst te vermijden.

In de loop van de maanden september/oktober zijn er nog 2 andere bomen gesneuveld. Toen kwamen de omgevallen bomen op geparkeerde wagens terecht, tot tweemaal toe op enkele weken tijd. Ik kijk sindsdien elke ochtend met een bang hart of mijn wagen deze keer niet onder een afgevallen tak staat. Hierover publiceerde ik trouwens al eens een bericht op deze site.

Dat zijn op een periode van nog geen vier maanden zeker 3 bomen die omwaaien, omvallen, afbreken; minstens 3, want ik heb alleen zicht op dat gedeelte van de Astridlaan waar ikzelf woon, nl. het stuk extra muros. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is met de bomen op de laan. Zijn ze ziek? Of te oud?

Ik heb alleszins geen zin om te wachten tot er een vierde boom omwaait en heb schepen Jowan Lamon, bevoegd voor de groendienst, en zijn collega Leo Stevens van openbare werken per mail een vraag gesteld hierover; beiden repliceerden snel.

Schepen Jowan Lamon laat me weten dat er onderzoek is gedaan naar de Catalpa's op de Astridlaan. Daaruit zou blijken dat deze bomen niet echt geschikt zijn voor deze plaats en dat er nog een tiental bomen op zeer korte termijn moeten gekapt worden. Deskundigen in deze materie volgen dit continu op.

Ik mag hopen dat er nieuwe, ditmaal wel geschikte aanplantingen in de plaats zullen komen van de gerooide exemplaren.

vapeurkes

met categorie:  
Niet dat ik dezer dagen nog veel in den hof zit...
Maar wie op dit moment zijn neus buiten steekt merkt dat er een luchtje aan zit.

De weeë (schrijf ik het goed?) geur van toiletblokjeswasverzachter streelt je neusvleugels.
Komt deze wind van Mechelen Noord?
van P&G?

Voorlopig zit ik binnen veilig.
Vanwaar komen deze vapeurkes
en zijn er nog welriekende plekjes in Mechelen?