November 2005

Mechelen komt stilaan in kerstsfeer

met categorie:  
Daarnet wandelde ik over de Mechelse Grote Markt en zag dat een hoogtewerker in de weer was met het plaatsen van een grote spar. Het kerststalletje staat er ook al bij.
Ik zag ook dat men al bezig was de kerstverlichting erin te hangen.

In de Bruul hangt de feestverlichting er ook al merkte ik op.

Het heeft wel iets die versieringen, ik hoop alleen dat men wacht om deze aan te steken tot de Sint is geweest.

Waar is men ook al volop bezig met het voorbereiden van de feestdagen?

...Geen klein bier...

met categorie:  
Sinds kort is de ouwe brouwerij Lamot verheven tot cultuurtempel...
Het kan verkeren...
In vroegere tijden waren tal van kleine artisanale brouwerijtjes gevestigd aan de Dijle-oevers. Bier werd met sloten gedronken, en was een basis-voedingsmiddel.
Maar...het werd stil aan de 'bierkaai' toen ook het grauwe, dampende en steeds naar mout ruikende complex de deuren voorgoed sloot.
Mechelen en bier - een hoofdstuk afgesloten...
De tijd voorgoed voorbij van de faam van 't Mechelse bier.
Ooit liet de grote Keizer Karel V, bier van deze stad overbrengen naar Spanje, waar hij resideerde, omdat hij er naar verluid zich graag in placht te verdrinken - hij verkoos het boven de wijnen van het Iberische schiereiland. Jawel!
Voorbij...
En toch...
Onze Dijlestad mag terecht trots zijn op haar enige, eeuwenoude, nog bestaande brouwerij: Het Anker - reeds vijf generaties in handen van de huidige brouwende familie. En deze zaak wordt gerund met succes!
De eigenaar heeft z'n zaak uitgebreid met het gezellige café-restaurant 'De 2 palen' (bewonder er de oude togen, de Ost-affiches...), én met een hotel...

Speciaalzaken in de stad

met categorie:  
Ik kwam daarnet langs de korenmarkt en zag dat de zaak Breckpot (wijnen) er mee gestopt is na 40 (!) jaren trouwe dienst. Ik kan intens genieten van een vakman, die u tot in de perfectie kan bijstaan met raad en daad.

Vraagje aan BLOG, welke speciaalzaken hebben jullie hart gestolen ? De ijzerwaren van Trentels, de kaas van Schockaert, de delicatessen van Vanderbeeck, of de sigaren van Windels ?

Eerste Sneeuw

met categorie:  
Ik werd heel langzaam wakker, ik wreef m'n ogen uit
Ik werd heel langzaam wakker, ik wreef m'n ogen uit
Ik kon het niet geloven, maar voor de vensterruit
Viel zacht naar beneden, de eerste sneeuw
...
Dit lied van Jan De Wilde is weer brandend actueel.

Zachte witten vlokken vallen al enkele uren naar beneden.

Misschien de moeite waard om morgenochtend eens vroeg op pad te gaan,
wandelen door de Mechelse parken.

Het heeft iets sprookjesachtig die eerste sneeuw.

Hij zal waarschijnlijk niet te lang blijven liggen,
maar dit is misschien wel de voorbode van veel meer.

'herinneringen in sepia' - Mechelen rond 1900

met categorie:  
Ik diep nog eens een oud beduimeld boekje uit m'n curiosa op...
Leo Roels (°Antwerpen 1882) , was ooit inspecteur-generaal bij het onderwijs, tot hij in 1945 z'n hoge functie neerlegde. Toen schreef hij z'n herinneringen neer in het boekje: 'Onder Sint-Romboutstoren'. Ik kocht het een paar jaar geleden omdat hij de grootvader was van een heel goeie vriendin - daardoor was m'n interesse gewekt...
Boeiend is het hoe hij het Mechelen beschrijft van rond 1900...
...een herinnering in sepia...

"Niet alleen aard ik in de normaalschool en vind ik het dagelijks heen en weer sporen plezierig, de atmosfeer zelf van Mechelen valt me mee.
Een kleine stad, vergeleken met Antwerpen. Van om 't even waar zijt ge in enkele minuten buiten, in 't open veld. Een sympathieke stad met haar oude gebouwen, haar straatjes zonder stoepen, met hobbelige straatstenen, met haar schilderachtige hoekjes, met haar kronkelende Dijle, met haar vlieten en vlietjes, jammer genoeg sedertdien gedempt. Een stad vrijwel zonder verkeer: van om 't even waar zoudt ge midden in de straat uw ezel kunnen opstellen en ongestoord aan 't schilderen gaan. Doorgaans dan ook een zeer rustige stad.
Op zaterdagvoormiddag echter kent ze leven. Stad en omgeving hebben dan afspraak op de markt...

Vlaams geld voor Mechels bouwproject

met categorie:  
De Vlaamse overheid heeft voor 21,3 miljoen euro aan subsidies vastgelegd voor 10 stadsvernieuwingsprojecten.

De voorwaarde voor selectie was dat de projecten de kwaliteit van de leefomgeving moesten verhogen door stadskankers weg te werken. Alleen projecten die een opmerkelijke verandering in een buurt of wijk kunnen bewerkstelligen, kwamen in aanmerking. Het moesten totaalprojecten zijn die verschillende functies omvatten: wonen, winkelen, recreëren, werken, de herinrichting van het publieke domein, het creëren van groene ruimten. Een bijkomende vereiste was dat deze ontwikkeling in een nauwe samenwerking moet gebeuren met privé-ontwikkelaars. De inbreng van private ontwikkelaars moet minstens 30% bedragen.

Mechelen: herwaardering site Euroshopping en omgeving (investering: 30,6 miljoen euro, subsidie: 1,3 miljoen euro). Het gaat om één bouwblok, dat evenwel een storende kankerplek in de historische binnenstad vormt. De vernieuwing mikt op kwaliteitsvol wonen met een variatie van woningtypes (rijtjeshuizen, stadsappartementen), en op een al even kwaliteitsvolle buitenruimte.

"Mechelse Ommeganck" = cultureel werelderfgoed !

met categorie:  
De Unesco heeft vandaag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Dat heeft het kabinet van Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux bekendgemaakt. (bron)


Straf !
Kan er iemand wat meer vertellen over de Mechelse Ommegang en haar reuzefiguren ? Ik vind er zo weinig over. Iemand foto's ? (op flickr ofzo :-))
Hier heb ik alvast wat gevonden.

Mechelen ... Een creatieve stad?

met categorie:  

Als enige centrumstad (samen met Leuven) kende Mechelen over de periode 1995-2002 een sterkere werkgelegenheidsgroei dan Vlaanderen. Zowel de kennisintensieve als de creatieve sectoren zijn in Mechelen licht oververtegenwoordigd in vergelijking met Vlaanderen. In vergelijking met de andere centrumsteden groeiden de kennisintensieve sectoren in Mechelen in de periode 1995-2002 het sterkst in werkgelegenheid. De creatieve sector groeide spectaculair: + 53%.

Zingen voor de kinderen! International Children's Care-Concert!

met categorie:  

Komende zaterdag vind er een uniek benefietconcert plaats
ten voordele van International Children's Care Belgium.
Een organisatie die ijvert voor de opvang van weeskinderen in de minder begoede landen.

Dat zulks veel geld kost is uiteraard geweten,
daarom biedt ICC een geweldig concert aan om mee wat zaad in het bakje te krijgen.

Een ware streling voor het oor.

Financiering Mechelen Blogt

met categorie:  
Het kan misschien voor sommigen een verrassing zijn, maar het onderhouden en bedenken van deze blog wordt gedaan door mensen. :-)
De mensen van MEMORI hebben deze blog boven de doopvont gehouden, in samenspraak met lokale overheden.

Deze mensen werken niet gratis, en ook de servers waarop dit alles draait, kosten geld.

Daarom mijn vraag aan het mechelenblogt publiek.

- Is dit blog initiatief (en eventueel soortgelijke initiatieven in de toekomst) de moeite waard, en hoeveel mag het eigenlijk kosten aan de burger ?
- Volstaat een blog, of moeten we dit soort democratie verder uitbouwen ? En hoe dan ?
- En zoals zo vaak is dan weer de hamvraag: wie moet dit betalen ?