Gunfight at the Hombeek Corral

Hombeek.  Wie kent het niet ?  Liefelijke Mechelse deelgemeente, gelegen op eullese plateau met eens per jaar hun plantenbeurs.  We weten dat er ooit eens een vliegtuig is gecrasht geweest maar voor de rest is alles peis en vree.  Ook in de Hombeek Corral langs de Zemsteweg.
 
Gedachtenis uit Hombeek
 
Nu zult U zeggen : WTF ?  Dus beginnen we bij het begin.
 
Iedereen kijkt wekelijks wel eens naar Stukken van Mensen op Vier, nu Play4.  Hier proberen zowel BV’s als gewone Vlamingen een item uit hun collectie te verkopen aan enkele galerij-, antiek-of kunsthandelaars en er de beste prijs voor te krijgen.  Luk Alloo verkocht er ooit de leren jekker van zijn oude werkgever Paul Jambers, maar geen idee meer welke prijs hij er toen, na bezoek aan de handelaars in eullese cubicle, voor heeft gekregen.

Het programma met Evy Gruyaert is weer eens wat anders dan al die saaie corona-debatten van vandaag met al die saaie virologen of de zoveelste vorm van dating-show waar mensen zich, voor heel Vlaanderen, belachelijk maken.
 
Enkele dagen geleden kwam in Stukken van Mensen ene Ives Devos langs die 2 duelleerpistolen verkocht die blijkbaar nog aan Napoleon Bonaparte hadden toebehoord.  Deze Ives Devos had enkele jaren daarvoor in hetzelfde programma nog al eens enkele pistolen kunnen verkopen, maar toen hij deze keer bij Paul De Grande - één van de handelaars - langsging had deze er… 615.000 ( !!! ) euro voor over.  Deze Paul De Grande draaide er zijn hand niet voor om want hij had al een klant in gedachte zodat hij de pistolen kon doorverkopen met winst, waardoor dit bedrag de max was dat ooit in Stukken van Mensen was geboden.
 
Leuk, zult U zeggen, en ?
 
Foto Gimycko : Hombeek Sint-Martinuskerk
 
De berichten in de vele krantenwebsites gaven mee dat deze Ives Devos een zaak heeft in ons Hombeek.  Dan ga je effe googlen en vind je zijn business langs de Zemstseweg.  Wild West Treasures is de naam en Ives Devos verzamelt voornamelijk pistolen van voor 1890 en meer precies uit Amerika.  Van Winchesters tot Colts en zijn website geeft alles netjes weer in foto’s en met stevige prijzen.  Het is allemaal legaal want Ives Devos is geen wapenhandelaar zoals bijvoorbeeld in de USA, maar een gedegen verzamelaar / antiquair met een stevige beurs en unieke stukken voor een aparte wereld van verzamelaars en geïnteresseerden met een stevige beurs.  Evenmin is hij een wapenfabrikant zoals bijvoorbeeld FN Herstal in de Walen.
 
In a nutshell : Een dure maar leuke hobby / job die vermoedelijk ook nog mooi opbrengt.
 
Zo vreemd is het natuurlijk niet want ons Mechelen weet ook wat van wapens.  Er waren de gewapende gilden met eullese kruisbogen.  We hadden de kanonnenmakers en verkopers in de Oude Brusselstraat.  En wie zegt kanonnen, die zegt buskruit : Mechelen had poedermolens in Vorschenborg en er was de ontploffing van de Zandpoort in 1546.  En Mechelen had zijn bommenkot.
 
De zaken van Ives Devos doet me een beetje denken aan Bruce Crompton, een Combat Dealer op Discovery Channel, maar diens portefeuille is nog een pak groter.
En het is ook een beetje vergelijkbaar met de Internationale Antiquarenbeurs van België, jaarlijks georganiseerd in ons Mechelen in december.  Toen ik er voor de eerste keer langsging, jaren geleden, stond één van de organisatoren erop om het inkomticket goed bij te houden.  Want, zei hij, als je iets ziet wat je echt wilt hebben, zul je effe langs de MrCash moeten lopen want de prijzen van oude boeken en prenten waren en zijn nog altijd niet van de poes.
 
Foto Gimycko - Antiquarenbeurs
 
Alle venten hebben, toen ze nog schoon en jong waren, een klappertjespistool gehad.  Toen waren de cowboys nog de goeden en de indianen nog de slechten.
Maar het is wel leuk een Hombeek Corral te hebben waar Lucky Luke sneller een bedrag bijeenschiet dan zijn schaduw, Pistol Pete.
 
;-)
 
Hombeek in oude prenten
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x Gunfight at the O.K. Corral