Tarzan zien en sterven

Kijk, dat is nou het leuke aan het internet : geregeld duiken er Mechelse namen op waarvan je nog nooit gehoord had.  Deze keer was het weer raak met een zekere Jan Linsen.

Jan Linsen Marathon Olympische Spelen Amsterdam 1928

Jan Linsen heeft een artikel op Wikipedia waaruit we kunnen leren dat het een veldloper was die hield van lange afstanden.  Dat Jan Linsen meer was dan een begenadig amateur kunnen we opmaken uit het feit dat hij, in 1928, mocht opdraven voor de marathon op de Olympische Spelen van Amsterdam.  Geen idee hoeveel volk er toen meeliep, maar eindigen als 42ste is een meer dan prima prestatie.  Later behaalde hij nog een pak eerste plaatsen op looptoernooien allerlei.

Van de Racing weten we dat ze naast voetbal ook een aandeel hebben / hadden in basket en tennis maar blijkbaar had de Malinois, naast voetbal, blijkbaar ook iets met de loop-disciplines.  Jan Linsen begon zijn carrière bij FC Malinois en na een omweg via Berchem Sport komt hij terug naar ons Mechelen.

Leuk, zult U denken, maar wat heeft dit alles te maken met Tarzan.  Als je even doorklikt op het Wikipedia-artikel naar de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 dan lees je dat daar ene Johnny Weismuller 2 gouden medailles heeft gehaald in het zwemmen.  Misschien is Jan Linsen gaan kijken en heeft hij de eerste en echte Tarzan achteraf gefeliciteerd met zijn kreet overwinningen !

Kleine feitjes maken de dingen leuk.  Want enkele jaren daarvoor had een tekenaar ( ! ) die in Mechelen woonde nog een bronzen medaille gehaald op de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920.  Het was Alfred Ost, die ons Mechelen vereeuwigde in zijn honderden prenten, die de medaille won met zijn tekening / schilderij van ”De Voetballer”.

Alfred Ost - De Voetballer

Om een idee te geven hoe het er in 1928 aan toe ging, hier een filmpje van de Olympische Spelen toen met een weergave van de marathon tussen de 46ste en 53ste seconde.  En een tweede filmpje geeft ook een aardig impressie : Amsterdam 1928 Olympics. Iz leuk.