Kinneke Jezus

Het was een tijdje geleden een aangeboden artikel op eBay.usa met de titel Antique 19th century Spanish wood Religious Santon Figure Infant Jesus of Mechelen.  De bidding has ended maar gelukkig hebben we de printscreen nog.  In a nutshell : dat Kindje-Jezus-van-Mechelen-figuur is een soort van Mechelse Manneke Pis want enkel van hier afkomstig.
 
Printscreen
 
Er is geen Nederlands Wikipedia-artikel en na het wel bestaande Engelse artikel door de Translate-app gegooid te hebben spreken we hier over een “product” dat voornamelijk in ons Mechelen werd gefabriceerd.  De kenmerken van het Kinneke Jezus van Mechelen is dat het een klein jongensfiguurtje is in zijn blote lijfje, met een kleine flieter en kromme beentjes in een ongemakkelijke staanhouding.  In één hand houdt hij het symbool “Kruis van de Wereld” en met de andere hand houdt hij twee vingers op wat de Goddelijke Zegening symboliseert.  Vermoedelijk werden deze kindfiguurtjes hier gemaakt ( vermoedelijk niet en-masse geproduceerd ) om in kloosters, kerken en kathedralen aangekleed te worden door nonnetjes en begijntjes om de zoveelste religieuze hoogdag luister bij te zetten.  

Religieuze beelden waren echt een Mechels product.  Niet alleen zijn er de figuurtjes, in hout of pijpaarde, in de Besloten Hofjes.  Er was ook een industrie van Mechelse poppetjes die dienden als devotiebeeldjes op de schoorsteenmantels bij de mensen thuis en dit zou later uitgebreid worden met grotere houten beelden van heiligen allerhande voor in kerken en kathedralen.  De Mechelse houtbewerker Thomas Hazart was er een meester in en ook in ons Hof van Olijven - neuffe den ingang van de Sint-Janskerk - bevat houten beelden van Christus en zijn apostelen.  In 2005 werd tijdens de Open Monumentendag nog begeleide wandelingen georganiseerd met de thema hout aangaande uniek Mechels vakmanschap in houten monumenten en beelden.
 
In dat Engels Wikipedia-artikel vind je onderaan vergelijkbare items naar Santo Nino de Cebu en de Infant Jesus of Prague.  Doch als je deze links bekijkt is er duidelijk een verschil met het Mechelse beeldje en hebben die Jezus-kinnekes blijkbaar vaste garderobes met overdadig (goud)beleg.  Niet slecht geboerd, eigenlijk, voor zo’n ventje dat geboren is in een kribbe in een arme stal.  Vermoedelijk ligt beeldje #001, waarmee de reeks begon, veilig weggeborgen in het Louvre in Parijs.  Tevens bezit het Loyola University Museum of Art in Chicago een beeldje en Pierre Bergé & Associates Bruxelles / Paris heeft ook een beeldje te koop gezet.
 
Dat dit Kindeke-Jezus-van-Mechelen er een beetje bizar uitziet met zijn scheve beentjes is niet zo opmerkelijk want in Mechelen vindt ge ook een Onze-Lieve-Vrouw van Scheve Lee met een scheve lee in de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk, maar qua maffe houten beeldjes is het summum wel ons Opsinjoorke.  En het kan, qua religieuze beelden, nog erger want ons moeder is van Heist op de Berg en mijn tantes zijn uitgezwermd naar o.a. Heist-Zonderschot waar in de jaren 60 van vorige eeuw het oude kerkje werd vervangen door een moderne lege L-vormige bakstenen kerk met mottige glasramen en een grellig houten en uitgetrokken Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede.  Ik heb er nog altijd nachtmerries van.