Ducci

met categorie:  

Dat de geschiedenis niet enkel bestaat uit koningen, keizers, kardinalen en generalen is een waarheid als een koe.  En naast boeren, buitenlui, werkmensen en de bourgeoisie zijn er ook de kruiperige figuren die zich aanschurken bij de betergestelden om zich op te werken.  Eén van hen is Gaspar Ducci.

Gaspar Ducci komt als jong handelsagent van Italië naar Antwerpen waar hij zich op een lepe manier inwerkt in de financiële wereld van zijn tijd.  Als zelfstandig koopman, verzekeraar van zeeschepen en speculant in onroerend goed zal hij binnen de kortste tijd fortuinen verdienen en werkt hij zich in de kijker bij ons Kareltje.

Eleonora, Keizer Karel V en Isabella van Habsburg

Ons Kareltje - aka Keizer Karel V of Carlos I - heeft een wereldrijk waar de zon nooit ondergaat.  En om zulk gebied een beetje serieus te besturen heeft hij constant geld nodig.  Met het inhalen van Gaspar Ducci, die voor hem bepaalde belastingen mag innen, zorgt Keizer Karel voor een verzekerde cashflow.

Frans Hogenberg : Keizer Karel

Maar Gaspar Ducci eet van twee walletjes want alhoewel een groot deel van de taksen die hij mag innen afkomstig zijn van goederen uit het toenmalige Franse rijk, doet hij ook (financiele) zaken met de koning van Frankrijk, een aartsvijand van ons Kareltje.  En geregeld is hun relatie dus een af-en-aan omdat ons Kareltje zijn geldkoe niet kwijt wilt.  Er is het verhaal dat Gaspar Ducci de documenten, die grote bedragen benoemden die Keizer Karel hem schuldig was, eigenhandig in de brandende haard wierp.

Jeugdjaren Keizer Karel

Ondertussen is Gaspar Ducci steenrijk geworden, niet enkel door zijn relatie met de keizer maar ook met een pak schimmige financiele deals in Antwerpen.  Hierdoor kan hij, als heer van Hoboken en Kruibeke, het Schoonselhof rond Antwerpen aankopen en rijkelijk inrichten maar na nog wat ambras op de Antwerpse beurs zal hij dit laatste moeten verkopen en verdwijnt hij in mysterieuze omstandigheden.  Mogelijk werd hij om zeep geholpen omwille van zijn gedoe in de aluinhandel.  Ook zijn geschiedenis als stiefoom van de eerste Antwerpse stadsontwikkelaar Gilbert Van Schoonbeke was meer dan troebel.

Keizer Karel Jong - Houtgravure

Tijdens zijn relatie met ons Kareltje en zijn financiele heen-en-weer wordt Gaspar Ducci echter wel een hand boven het hoofd gehouden door de zus van de keizer, Margaretha van Hongarije.  Een keizerlijke beschermvrouw opent natuurlijk ook een pak deuren naar de toenmalige hogere Mechelse adel want Gaspar Ducci werkt zich ook binnen bij Jeroen van Busleyden.  Deze relatie zal eindigen in het feit dat Gaspar Ducci een eigen plafond krijgt in het latere Van Busleyden-museum.

Hof van Busleyden Luchtfoto

Theofiel Boemerang zei het al : “kleine percentjes, rijke ventjes”, maar deze schurkte niet aan bij een of andere keizer.  En als je zoals Jack Ma van Alibaba te dicht bij Zon Xi vliegt, smelten je vleugels en val je keihard terug op aarde.

Ik kwam per toeval Gaspar Ducci tegen, maar een vergelijking met Theofiel en Jack zit er dik in.

Voor zij die er niet genoeg van krijgen :

x Provincie Antwerpen : Renaissance-interieur vindt onderdak in Mechelen

x Jeroen Puttevils : Klein gewin brengt rijkdom in (Zoek Ducci)

x Hof Van Busleyden : Sultan Suleyman

Foto Gimycko : Keizer Karel tijdens de Highland Games in het Vrijbroekpark