Inez Maes stelt originele 'Maneblussers-illustraties' tentoon in Cultuurcentrum

met categorie:  

    (foto's: J.Smets)

Buiten het feit dat ze bulkt van talent is ze ook nog eens een bescheiden, innemende en sympathieke persoonlijkheid.  Inez Maes - de jonge kunstenares - die op bijzonder knappe manier vorm gaf aan het succesrijke prentenboek 'De Maneblussers', heb ik gisteren ontmoet in de entree van het Cultuurcentrum waar tot eind januari de orginele prenten uit dit boek worden tentoongesteld.  Loop zéker eens binnen.  Het loont méér dan de moeite!

 

 

Het boek is alvast een groot succes.  En dat verbaast me niet.  De ultieme Mechelse stadslegende mag op geen enkele boekenplank van de rechtgeaarde Maneblussers ontbreken.

Inez vindt het zelf wat vreemd dat dit verhaal in het verleden nog niet in een prentenboek werd vereeuwigd.  Nu dus eindelijk wel.  En het is dankzij het frisse idee van vier vrienden: Jasper De Belder, Joren Steens, Ruben Van de Voorde en Broos Stoffels, dat het er gekomen is.

En sorry jongens: jullie verdienste is groot, maar het is Inez die de kroon op het werk zette.  Zij maakte dit boek tot een meesterwerk.  De illustraties zijn fantasierijk, magisch haast, met tal van leuke details en de nodige knipoogjes.  Het kleurgebruik is voortreffelijk.  Kortom: het kon niet anders dan dat dit prentenboek zou scoren.

 

 

Tweeduizend exemplaren werden er van gedrukt en die gingen erg vlot over de toonbank.  Zover dat de eerste druk in geen tijd uitverkocht was.  De liefhebbers die achter het net hebben gevist hoeven niet te vrezen: er komt een nieuwe oplage op de markt.  Oef.  Prijs: 25 euro.

Het is Mechelen Feest die er de schouders heeft ondergezet.  En dat deed deze vzw ook met de twee kinderpuzzels die eveneens van de hand zijn van Inez - en die voortborduren op hetzelfde thema.  (trouwens - maar dat wisten jullie wellicht: er is ook nog een prachtige met niet minder dan 1000 stukjes uitgegeven met één van de mooiste foto's die ooit werden gemaakt van onze Grote Markt door Sven Van Haezendonck.  Maar dit terzijde).

Inez Maes is geen Mechelse.  Ze is afkomstig van Boortmeerbeek, maar onze stad ligt haar nauw aan het hart.  Heeft het te maken met haar vriend Ruben misschien?

De 28-jarige Inez is een anderhalf jaar geleden afgestudeerd als leerkracht plastische opvoeding.  Les geeft ze in Willebroek.  Daarnaast geeft ze ook nog beeldende therapie.

 

Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat ik het geplande boek zou illustreren.  Illustraties maken voor boeken had ik voordien nog nooit gedaan.  Ik werk vooral met olieverf.  In mijn werk dat dromerig en melancholisch is, en vol symbolisme, natuur-en mytholigische elementen probeer ik wat ik innerlijk voel zichtbaar te maken.  Het is dus heel persoonlijk maar tegelijkertijd ook universeel.  Dit reflecteert zich ook in mijn kleurgebruik en de keuze van het materiaal waarmee ik werk.  Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en heb me er aan gewaagd.  Het begon met het maken van schetsen - samen brainstormen.., oude tekeningen opgezocht, uitgeknipt, composities gemaakt... Ik kreeg de creatieve vrijheid en hoe langer hoe meer had ik er zin in.

 

De reacties zijn ook erg lovend.  Terecht.  Jong en oud kunnen gezellig wegdromen bij de illustraties en steeds andere details ontdekken.  Leuk is bijvoorbeeld ook de burgemeester in het verhaal met twee verschillende sokken waarin je maar al te duidelijk Bart Somers in kan herkennen...

 

 

(lacht) Dat hebben we natuurlijk eerst netjes gevraagd aan hem hoor.  Maar hij vond het echt wel tof...

 

De originele tekeningen zijn vakkundig en mooi ingelijst en hangen te pronk in de ingang van het cultuurcentrum. Ze kunnen ook aangekocht worden.  En eerlijk: wie zo'n werk aanschaft heeft wel een pracht van Mechels kunstwerk in huis!

Inez is een enthousiaste bezige bij.  Wellicht wil ze in de toekomst nog andere prentenboeken illustreren...

 

Maar ook wil ik nog verschillende workshops geven in mijn atelier.  Dat zou ik graag doen..  Wie er belangstelling in heeft kan me volgen op mijn website of op Facebook en Instagram.

 

www.inezmaes.be

Faceboek en Instagram:   inezmaesart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opsinjoorke wilt enkel maar in de Maneblussersstad wonen...