WIP

Het was weer eens leuk om iets geweldig te vinden over ons Mechelen in deze barre corona-tijden.  Op Delcampe verkocht iemand met "een bazaarke in Limburg" een krantenknipsel uit 1936 met de ondertitel : “De Mechelse boogschuttersmaatschappij ‘De Edele Handboog’ had een groot schutterstornooi georganiseerd op het terrein van FC Mechelen”.  Omdat het bod morgen weg kan zijn, hieronder nog eens de printscreen van het Delcampe-artikel en het krantenknipsel.
 
 
 
 
 
 
Nu weten we wel dat de Racing naast voetbal ook nog wat had met basket, tennis en boksen, maar boogschutters die hun hobby uitoefenen op de terreinen van FC Mechelen is weer eens iets nieuw.  Dit zou men anno 2020 ook kunnen organiseren op de terreinen van de Racing, de Malinois of de Sporting.  Iedereen in zijn eigen bubbel en met een mondmasker, zodat er naast corona ook geen vliegen in je mond verdwijnen.  Er is toch al zo weinig animo en ge zoudt er uw voetbalclub mee kunnen steunen.  Na elke schietbeurt kan de boog even in een UV-C-kast voor virus-reiniging om dan door te geven aan de volgende amateur.  Geen idee wat ze daarna nog uitstaken in 1936 - want toen geen pandemie - maar een ommetje langs de fanshop voor een gekoeld blik KV-of Racing-bier moet zeker kunnen !
 
 
Boogschieten is eeuwenoud.  Elke Mechelaar weet dat de toren van de Sint-Niklaaskerk - aan het begin van de Liersesteenweg (nu gevangenis) - een wip had met pluimmekes en een koningsvogel.  Een staande wip dus.  Altijd leuk, maar die vind je niet overal want wipschieten werd meestal geassocieerd met een café waar achteraan meestal een liggende wip te vinden was.  Met een miljoenmiljard café’s in Mechelen alleen al (en enkele café’s in elke Mechelse straat) had elk etablissement wel zijn vrijblijvende café-spelen / sporten : van biljarten en vogelepik (Dit spel bestond oorspronkelijk uit een roos met ringen, zoals het actueel dartsbord, en een nagemaakte vogel met een punt-snavel.  De houten vogel werd met een koord aan het plafond opgehangen en de spelers probeerden de snavel van de vogel in de roos te ‘zwieren’) waaruit het latere darts ontstond.  Maar er is ook sjoelbakken, dobbelen aka Chapeau, het sjotterkes-kaske, kegelen (het latere bowlen), kubben, bingokast, flipperkast, pacman & donkey kong, speelkaarten, zakkenlopen, club de bicyclette, enz.  Toen de fiets populairder werd bouwde men een betonnen wielerpiste achter een café in Walem voor competities zowel voor mannen als voor vrouwen.
 
Die spelen waren populair en werden misschien nog meer door de mannen beoefend om alzo enkele uren weg te kunnen zijn van Moeder de Vrouw als die haar moeder of haar vriendinnen had uitgenodigd voor tea & biscuits.  Niet iedereen haalt zomaar een peperdure biljart-tafel of een sjotters-kaske in huis, maar tegenwoordig staat een antiek exemplaar wel hip in elke serieuze mancave.
 
Foto Gimycko : Gilden nov 2007
 
Het recreatief boogschieten zal vermoedelijk afstammen uit den tijd van de gewapende gildes of schuttersgilden, voorloper van den ABL.  Op de korenmarkt hebt ge nog altijd het Huis van de Boogschuttersgilde.  De adel jaagde met pijl en boog en een valk die werd getraind met een loer.  In de middeleeuwen zal het gewone volk ook al op hazen en patrijzen gejaagd hebben met pijl en boog en niet met kruisbogen (want militair).  En oefening baart kunst want den Duits in de vele Frans-Duitse oorlogen was enorm bevreesd voor Franse vrijschutters die, eens hun leger door een gebied was getrokken, een guerrilla-oorlog ontkenden, deels met pijl en bogen in het bezette gebied.  Geen idee of in Mechelen een café was met de naam Diana, godin van de jacht maar als je in café Tilt zei dat het tilt was, wilde je zeggen dat je weitas leeg was.  Tegenwoordig is het hip om opnieuw te gaan jagen met pijl en boog om (and I quote) het wild een kans te geven, maar die supermoderne bogen van vandaag schieten blijkbaar even snel een pijl af als een kogel dat uit een geweer komt.  Drijfjacht heb ik altijd knudde gevonden.
 
Korenmarkt Huis Boogschuttersgilde
 
Misschien zien de (voetbal)clubs er wel wat in want er is nu eenmaal een Homo Ludens.  En omdat we nu allemaal een-kind-van-corona zijn en de geschenkenwinkels nog altijd gesloten moeten blijven zouden we bijv. de Mechelse cafés kunnen steunen met de aankoop van enkele goeie flessen Piedboeuf tafelbier.  Gewoon om, met deze feestdagen, de bomma en den bompa te verrassen en hen even terug te brengen naar hun jeugd in den tijd van toen.  Geen idee of café’s dat nog verkopen - de Match op de Haverwerf verkoopt het nog wel.  Tafelbier is een beetje vreemd, maar wel lekker en je wordt er niet zat van.  En het is weer eens wat anders dan die eeuwige kerst-sjaals, nieuwjaars-sokken of fake champagne-bubbels na ne goeie en corona-veilige rug-knuffel neuffe de kèsboom !
 
Medaille Boogschutters 1312-1912
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x De Kerstjumping zullen we ook op onzen buik kunnen schrijven...