Waole, van langs de Daole

met categorie:  
Bob is dood.  Ik heb het niet over Bob, de bouwer, maar over Bob Van Staeyen van De Strangers.  De Strangers zijn / waren de NiteSpirit of Brikkeljon Bluesband van Antwaarpe, die internationale hits omvormden tot plezante liedjes in eullese dialect.  En ook ’t stad wier bezongen in “Aantwaarpe, gaa zè toch ver mao...".
 
Nu was er enkele dagen geleden een artikel in de gazetten over welk eigenlijk het Antwaarps volkslied is en of dat de Sinjoren dat wel zouden kennen.  Dat volkslied is blijkbaar niet massaal gekend, want het is niet dat liedje van De Strangers.  Ook niet “Oh lieve Vrouwe-toren” van La Esterella of “De lichtjes van de Schelde” van Bobbejaan Schoepen.  Het volkslied zou gaan over de Schelde en het scheldewater.  Een muzikale ode aan de stroom zelf, bijeengepuzzeld door ene Karel Mestdagh, notabene een Brugs componist (go figure).
 
Begin 20ste eeuw zou het - wereldwijd - hip geweest zijn om stromen en rivieren in liederlijke teksten te bezingen.  En omdat we hier van Mechelen zijn, ben ik eens gaan rondneuzen op dat WWW of er liedjes zijn die ons Dijle bezingen.  Paul Michiels uit Heist op den Berg ( aka Polle Pap van Soulsister ) heeft wel een liedje over een (and I quote) rode Dijle.  Na even opzoekwerk gaat dit over een bloed-rode Dijle in Leuven toen de vikingen daar moordden, verkrachtten, plunderden en brandschatten anno 891.
 
 
Dan vind ik ook de vermelding van enkele Dijle-liedjes.  Is het steeds dezelfde tekst en muziek of niet, want ik vind verschillende vaders en uitvoerders : Peter Cabus in 1964, Floris Van der Mueren en Renaat Verbruggen (zoek “Dijle” in de links).   
 

Er is het liedje van Louis Neefs over Mechelen.  Vermoedelijk op single gezet naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen ergens in de jaren 70 van de 20ste eeuw : “...Niemand zingt er over den Bruul of het water van de Dijle.  Er zijn er die zeggen dat ze zwart ziet als inkt. Er zijn er die zeggen dat de Dijle stinkt. Maar die staan daar ook weer wat te ijlen…”

 
Nu zult U zeggen : Wat met dat liedje van diene ooievaar in het riet met zijn zeer bakkes ?  Dat liedje gaat niet specifiek over de Dijle en wordt in elke stad, dorp, gemeente en gehucht gezongen waar een beekje doorstroomt.  Dus dat valt af.  En de Nederlanders zullen wel de Maas, de Rijn en de Waal bezingen.  Er is zelfs een Hollands bandje met de naam Pussycat dat ooit zong over Mississippi.  Geen idee dat het ging over de staat of over diene rivier in the good old USofA.
 
Dus zal ik hier en nu maar zelf aan het dichten slaan.  In deze donkere corona-tijden hebben we toch tijd genoeg om liedjes te verzinnen en mee te zingen rond een knisperend haardvuur.
 
Gedicht : De Daole ( Door Gimycko )
 
Buiging
 
Oep de oevers van de Daole
Ontstond ooit deze Heerlyckheit.
Tussen al die pracht en prale
Was dat water een vaststaand feit.
 
De Daole bracht het beeld van Hanswijk
en ’t water tegen den torenbrand.
Vissers-en mosselenschuiten
Meerden aan in 't Mechelenland.
 
Lopend langs dat levend water,
Over Fontein-, Kraan- of Hoogbrug :
Vissen, suppen, bootjesvaren.
Aan 't water komen w’ altijd terug !
 
Nu de muzieknoten nog
 
Hopelijk kan Erato het een beetje smaken want zij was toch één van de muzen die door de Romeinen vereerd werden in diene tempel, neuffe de Daole, in Môôze-deurrep.
 
Alfred Ost Mosselkaai Haverwerf
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x Google Search : Rivierenliedjes
x Google Search : Dijle Mechelen
 
Sinterklaas Aankomst Winketbrug Guido Gezellelaan