Bênaa Boven

met categorie:  
Het leek, enkele dagen geleden, wel een andere wereld.  Want Pano op één liet ons weten dat… Bonheiden stinkt !
 
Bonheiden, parel aan de kroon.  Bonheiden, tussen het groen.  Bonheiden met het magnifieke Zellaer-kasteel.  En Bonheiden als een leuke randgemeente van ons Mechelen.
 
Kasteel Zellaer Bonheiden
 
Ik heb er altijd een haat-liefde-verhouding mee.  Omdat ons moeder van Heist-op-den-Berg was en ik daar nog twee tantes heb / had wonen, was Bonheiden voor mij een door-rij-dorp : soms via de Putsesteenweg en soms door Bênaa-deurrep zelf naar Rijmenam-kruispunt om dan via Weynishof en Grasheide (Grasââ) naar de Sint-Bernarduskapel in Schriek en zo langs Heist-Goor naar het Zonderschot.
 
Tevens woonde er op de Mechelsesteenweg in Bonheiden een school-maat die - samen met onze TSM-drukkerij-bende - de Mechelse café’s aandeden toen we nog schoon en jong waren ( Hoi, Michel - Sjelle -Van Roy ).
 
Mechelsesteenweg Bonheiden
 
Maar in mijn eerste geheugen stond Bonheiden bekend als een dorp van rijk volk, wonend in het groen achter hagen in kleurrijke dreven.  Bonheidenaars huurden geen appartementje of huis maar bezaten grote huizen met serieuze tuinen.  En toen in de jaren 70 van de 20ste eeuw België re-organiseerde en massaal dorpen en steden werden gefusioneerd, wilde het rijke volk van Bonheiden niet gaan samenwonen met die “boerrekes van Mechelen”.
Geen idee hoe lang Bonheiden de boot heeft afgehouden, maar of ze nu beter zijn in een coalitie met Rijmenam is mij een raadsel.  Ik dacht dat Keerbergen er ook bij hoorde, maar die superrijken aldaar willen geen armoeizaaiers uit Bonheiden.
 
Het feit dat dit dorp van rijken niet is aangesloten op de riool is voor mij een raadsel.  De toen nieuwe buurt, die geportretteerd werd op Pano, zat al jaren te wachten op een aansluiting en de burgemeester van vandaag beloofde gisteren een aansluiting over enkele jaren.  Ondertussen blijft het afvalwater, via verzinkputten en dompelpompen, verder het Dijleland instromen.  Met de nodige vuiligheid en stank tot gevolg in het mooie groene Bonheiden.  Heeft Guido Vaganée in zijn tijd dan enkel maar op zijn handen gezeten ?
 
Zo bizar is het voorval niet, want één van mijn tantes uit Heist-op-den-Berg, had ook geen aansluiting op een riool tot enkele jaren geleden en haar afvalwater ging ook rechtstreeks de nabije beek in.  De omgeving rond de bergen aldaar ( Heist, Beerzel en Putte ) bevatte, volgens mijn nonkel, ook nog een heel pak weggetjes en baantjes, die enkele jaren geleden nog ( and I quote ) grindwegen waren zonder afvoerriolen.
 
“ In de Stille Zuiderkempen, met de Averegten erbij, staat een eenzaam huisje, met een drugslab erbij.  Op een zomeravond, in gedroom alleen, stonk het daar zo hevig langs dat huisje heen. "
 
Het is 2021 en den tijd van vuiligheid in onze waterlopen of in onze bossen is zo not-done.  Buiten de hormonen-en drugsmaffia die hun chemische rommel op bospaden dumpt, is iedereen het eens dat het gedaan moet zijn met die vuiligheid.  Niet enkel de burger kan een dikke GAS-boete ontvangen voor een argeloos weggeworpen sigarettenpeuk of cola-blikje en we wild-zeiken ook al lang niet meer tegen een kathedraal, in het Standonckstraatje of rond een stevige bos-beuk.  Dus moet Bonheiden, op een boogscheut van ons mooie Mechelen, er ook maar eens serieus werk van maken.  Fietstoeristen rijden al eens een dorp in en moeten dan niet door de stank en viezigheid gaan rijden.  Geen idee wie, toendertijds, onze vlieten en Dijle heeft opgekuist (’t Ruimerke misschien), maar Pano heeft wel wat blootgelegd.
 
Een duidelijk punt voor Natuurpunt, me dunkt.
 
Dijle 1957
 
PS :
x Op de rand van Bonheiden en Mechelen lag er lang diene “antiek-marchant”.  Een heleboel rommel op dat lapje grond.  Hij is ondertussen verdwenen, maar ik ben er één keer eens geweest en op het terrein lagen wel enkele antiek-pareltjes.
x VRTnu : Riolering, nu ( Pano op één van 4 november 2020 )  
x Mechelenblogt : Strontstraatjes & Strontscheppers-en proevers
 
Kasteel Berentrode Bonheiden
 

Nu ook deels op VRTnws met een percenten-kaart van Vlaanderen.

In Mechelen 93 pct aangesloten op de riolering

Bij mijn weten werden in Rijmenam de beken  op regelmatige basis geruimd door een koppel arbeiders. Toen de beek ondergronds ging in de Doornlaar moesten die andere beken duidelijk niet meer geruimd. Met alle gevolgen van dien...
 

Allez, de mensen van Bênaa - al wonen ze op ne steenworp van de Nekkerhal - moeten naar Putte voor eullese vaccinprik tegen corona.

Go figure...