Mwami

met categorie:  

Zit je daar leuk wat tijd te verdrijven in het boek “Memoires van een stad” van Frans Vermoortel, kom je volgende prent tegen :

 
“Op 5 mei 1949 kreeg Mechelen het bezoek van Mwami Mutara Rudahigwa, koning van Rwanda, geboren in 1911, de troon bestegen in 1931 en in verdachte omstandigheden overleden in 1959.  Hij had zich bekeerd tot het Katholieke geloof en wilde daarom wel eens afzakken naar onze contreien”.
 
Na ontvangen te zijn geweest bij kardinaal van Roey, hier in ons Mechelen, liep hij nog even langs in de Sint-Romboutskathedraal en bezocht hij de grafkapel van kardinaal Mercier alvorens hij verder reisde richting Antwerpen.

Le Mwami Mutara III en visite en Belgique 1949
 
Dat de toenmalige koning van Rwanda ons eigenste kleine Mechelen bezocht, was vermoedelijk omdat zijn zuster getrouwd was met een zekere Goossens uit Mechelen, die koloniaal ambtenaar was in dienst van deze koning.  Deze Goossens of de zuster kan ik, op dit ogenblik, nergens traceren op het wereldwijde web doch de vrouw van de Mwani zou tijdens de Rwandese genocide van 1994 vermoord zijn.  De dochter van de Mwani is wel te achterhalen, ene Emma Bakayishonga.
 
Uit het artikel kan ik opmaken dat er tijdens het bezoek aan onze kathedraal het zwart moet gezien hebben van het volk (pardon my french) omdat de meeste Belgen en Mechelaren nog nooit een Afrikaan hadden gezien, laat staan eentje van meer dan 2 meter.  Bedenk dat het 1949 was en de meeste Belgen voor het eerst zwartmensen te zien kregen op Expo 58 in het (schandelijk) nagemaakt Afrikaans dorp.  De Expo waar ons aller Marie Thumas / Le Soleil reclame maakte voor zijn soepen in blik en de openingsspeech van koning Boudewijn sponsorde met ne single.
 
 
Dit alles is nog geen driekwart eeuw geleden is.  Bedenk dat toen niet elke Belg in Congo Vrijstaat of Belgisch Congo was geweest.  Mogelijk is ons vava en ons moemoe - in hun zondagse pak - nog naar Expo 58 getrokken in het verre en vreemde Brussel en ligt op de zolder nog ergens hun treinticket.
 
Om te weten hoe het er toen allemaal aan toe ging, hier enkele foto’s en filmpjes van o.a. een bezoek van prins Karel en koning Boudewijn waarin de Mwami te zien is.
x Prince Charles in Congo in 1947
x Le roi Baudoin I rend visite au Mwami Mutara III en 1955
 
 
The times, they are a’changing en hopelijk vervallen we nooit in Amerikaanse toestanden zoals heden ten dage, alhoewel
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :

 

Had de toenmalige koning van Rwanda geen "buitenverblijf" in de bossen van een van  onze bijzonder groene buurgemeenten?

En Gimycko voor uw collectie videobeelden nog even dit:

https://www.youtube.com/watch?v=LaWXPdEo97w 

 

 

De Mwami in Keerbergen-lez-Malines (of all places)...

:-D

Misschien wilde hij wel naar Ninde (geboortehuis van Pater Damiaan) of naar Rock Werchter !

Mutara werd in 1955 zelfs ereburger van Keerbergen. 

 

Mooie aanvulling, Thomas.  Bedankt.  Meer van dat...

:-)