Laat ons een bloem

Ik ben kwaad.  Want alles-moet-kapot !
 
 
Jarenlang reed ik ’s morgens richting Mortsel via de E19 en ’s avonds wederom en ge staat er niet bij stil omdat het er gewoon altijd was : Ik heb het over het groen, de bomen en het bos langs de oprit / afrit van Mechelen-Noord.  Halverwege doken dan wel een pak auto’s of enkele camions den bocht in om via de lus naar den Antwerpse-of de Liersesteenweg te geraken om alzo de Antwerpse Poort te vermijden.
 
 
Foto Gimycko - Antwerpse Poort
 
En enkele maanden geleden was op ne-ikke-en-ne-gao alles weg, platgewalst, verschwünden, foetsie.  Buiten die twee oude houten zoutsilo’s kon elke bestuurder ineens de volledige bocht “bewonderen”.  Reden voor dit alles : het nieuwe Malinas-complex met een pak megastores, een grote parking en een mogelijkheid tot een totale shop-belevenis à la Uplace.  Zelfs ons Blauw Greetje is er lyrisch over.
 
 
Google Earth
 
Wij, een dikke 85.000 maneblussers, verzuipen anno 2020 in de supermarktketens : Eldi - Aldi - Lidl - Colruyt - Delhaize - GB - Carrefour - Spar - Match - Albert Hein XL.  Sommigen zijn zo goed als verdwenen met hier en daar nog een klein filiaal (GB) en sommigen zijn gefuseerd met grotere ketens ( Match = Delhaize / Spar = Colruyt Group ).  Albert Hein was de slokop in Nederland die o.a. Dirk De Boer en nog enkele anderen opslokte en ook Aldi is een conglomeraat.  Het enige wat deze uithoek op deze aarde nog niet heeft is… ne Walmart.
 
Als al die nieuwe winkels binnenkort zijn ingeplant ( het egaliseren van de grond is al serieus opgeschoten ) ligt er nen Delhaize, nen Aldi en nen Albert Hein op nog geen 500 meter van elkaar ( Hallo, vestigingswet ! ).  Vroeger lag den Delhaize aan de Oscar Vankesbeeckstraat ook vlak tegenover de GB / Carrefour, maar het doet je wel denken.  Halen we er een kaart bij : mensen van de Holmlei of de Oude Antwerpsebaan hebben er niet veel aan want hun buurt loopt dood op de afrit Mechelen-Noord.  En als in de verkeerslus auto’s de parking willen oprijden, dan zal de snelheid er serieus moeten verlagen want nu is die lus nog steeds een autoweg.
 
 
De mensen rond de Oude Antwerpsebaan vrezen nu ook al voor hun groen want men ijvert er voor nog een industriepark.  Dit laatste is een noodzakelijk kwaad.  Ja, we willen grotere industrieën zoveel mogelijk uit de binnensteden, maar dit gaat gepaard met een serieuze boomslag errond.  Zielloze straten met betonnen optrekjes waarvan niemand weet wat er geproduceerd wordt.  Onlangs reed ik naar de bottelarij van brouwerij Het Anker in Industriepark Mechelen-Noord en het was serieus zoeken achter al die fabrieksafrasteringen.  Mensen ziet ge er niet en enkel - af en toe - ne camion die komt leveren of goederen wegbrengt.  En eens ge de E19 oprijdt richting Antwerpen ziet ge hoe de Schenker-group daar heel wat heeft platgewalst.  Achter het kantorencomplex van Brunel en Livenation staat daar, tussen de enkele bomen, nog een eenzaam kasteelje waar vermoedelijk ooit de kasteelheer woonde die eigenaar was van al die groene gronden met bomen en struik-partijen.
 
Natuurlijk moet Mechelen mee in de Vaart der Volkeren en er is sowieso een werkplek nodig voor het maken van goederen.  Maar de nieuwste visie aangaande wonen is om tegenwoordig alles binnen de 15 minuten te kunnen bereiken.  Fabrieken zijn hoogstnodig, maar kilometers omrijden voor het nieuwste shoppingcenter ?  Bekijk bijv. Hofstade.  Alles is er in het dorp verdwenen : de bakker is een zielloos ( en broodnodig ) broodautomaat en het enige bankfiliaal en dorpsapotheek zijn verdwenen.  De bomma moet maar, met haar bomma-mobiel, naar de Carrefour rijden en haar Samson-brood afrekenen met haar bankkaart, net zoals haar medicijnen in de nabijgelegen mega-pharma-store.
 
 
Met ons nieuw ferm mega-ziekenhuis is de kaalslag aldaar ook serieus begonnen met pijlsnelle grondprijzen tot gevolg.  En dan zetten ze daarnaast een 3-verdiepingen-parkeer-complex dat daar staat als een tang op een varken ( Iets dergelijk gaan ze binnenkort ook neerpoten nabij de Antwerpse Poort om Vinci-park te plezieren ).  Dus zullen al die stadstuintjes ginder ook al lang verleden tijd zijn. 
 
Er zijn tegenbewegingen, maar geen idee of dit veel gaat uithalen want geld gaat boven groen.  Als ge, via de Antwerpsesteenweg, vanaf de Vosberg Walem door rijdt, dan botst ge 50 meter voorbij het dorp op de eerste fragmenten van Industriepark Mechelen-Noord.  Nog even en Walem-deurrep is onderdeel van het industriepark ( Als het dat al niet is ).
x YT : 10 jaar bomenkap in Mechelen
x YT : Kaalslag Schijfstraat Mechelen
Velen leggen de kaalslag vast op foto of film en anderen laten het nog weinige groen juist prevaleren in hun beelden.  Zoals M.G. uit de Geerdegemvaart ( Den Battelaer, de Bleukensweide, het Robbroek of de zomertuinen van het Vrijbroekpark)  of Flickr Nelly uit Mechelen met haar vele Mechelse natuurfoto’s.
 
Velen voelen zich tegenwoordig geroepen om te gaan tree-huggen, koe-knuffelen, aan de slag te gaan bij de lokale boer en deels zelf te gaan plukken of oogsten of eigen groentjes te gaan kweken in de resterende stadstuintjes of in hun eigenste tuinserre.  Dat mag, die groene gedachte.  Maar tegelijkertijd moeten we dat beetje groen in het Land van Mechelen toch blijven koesteren.  Met al die staycations door corona blijven we beter thuis en kunnen we beter een goeie lokale boswandeling promoten.  Bedenk ook dat levende bomen in een bos met elkaar communiceren door geuren ( dat merk je na een goeie regenbeurt ) en dat ze voedsel delen via hun wortels.
 
Louis Neefs zong er al over : Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.  Het wordt zoveel jaren later herhaald door LikeMe, want ook het nabije grote Waverwoud is al helemaal verdwenen.   En ook onze SVH van GVA wilt vergroenen en niet verstenen.  Een oproep misschien om onze - nog deels groene - Mechelse deelgemeentes niet om te vormen tot zielloze versteende districten.  
 
Door dat vele bomen kappen zouden er wel eens duizend-jaar-oude moeras-virussen opnieuw kunnen wakker worden en ontsnappen na hun millennium-slaap.  Mechelen is nu eenmaal een drassige laagvlakte.  Vluchten kan dan niet meer.  Ik zou niet weten waar naartoe, want er staan geen bomen meer om in, onder of achter te gaan schuilen tijdens regen, sneeuw, wind, storm of hitte.
 
BTW :
Hoeveel hectare bomen moeten er morgen sneuvelen voor Plopsaqua ?  
Facts Checking just2know
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x MechelenMapt : Bedrijven in Mechelen
x MadeInMechelen : Greet Geypen
x Marlene Dietrich : Sag mir wo die blumen sind
x Wordt deze plek in het Land van Mechelen het volgende slachtoffer ?

Aanschouw de intriestige en lege vlakte : Drone Opname Bouwproces