Iedereen kent het fenomeen : Je zit rustig de GVA.be te lezen op je computer en ongevraagd krijg je er een hoop opgedrongen reclame bij. Meestal van een online winkel die je onlangs hebt bezocht. En omdat ik geregeld eens kijk wat Catawiki te bieden heeft, was het onlangs weer van dat.

En ook op 2dehands.be werd hetzelfde product aangeboden.
Bovenstaand “aalmoesgerecht” is duidelijk een vertaal-typo want “schaal” zou beter zijn waardoor ik de impressie kreeg dat ik keek naar een gewone alledaagse offerandeschaal die één of twee maal langskomt tijdens de misviering en waarin meestal het overtollige kleingeld werd gedeponeerd voor het behoud, de verfraaiing en/of renovatie van de kerk en als mogelijke aanvulling van de pastoorswedde.
Doch volgens de verklaring was het “produced in the city of Mechelen” en gemaakt voor de Engelse markt. We weten dat er vele geelgieters in Mechelen hun ambacht uitoefenden en dat onlangs de laatste koperslager in België (uit de Kapoenenweg in Mechelen) ermee ophield
Dus zou deze aalmoezenschotel een bewijs zijn van een specifiek Mechels product naast bijv. Mechelse poppetjes, Mechelse kant, Mechels laken, Mechelse koekoek, Mechelse meubels en Mechelse stoelen ?
Bijkomende gedachte is dat het geld echt diende voor aalmoezen en er een verschil is met armengeld, kerkgeld of gegeven centjes voor de bouw van een centjesmuur.
En hoe noodzakelijk waren aalmoezen want Mechelen (en veel andere Middeleeuwse steden) deden al veel voor armen en wezen : blauwkinderen begeleiden tot de volwassenheid en de Mont Pietas of Berg van Barmhartigheid in de Koestraat voor (zo goed als) renteloze leningen.
Recente reacties
1 jaar 10 weken geleden
1 jaar 38 weken geleden
2 jaren 5 weken geleden
2 jaren 24 weken geleden
2 jaren 28 weken geleden
2 jaren 31 weken geleden
2 jaren 32 weken geleden
2 jaren 35 weken geleden
2 jaren 35 weken geleden
2 jaren 36 weken geleden