Aalmoezen

met categorie:  

Iedereen kent het fenomeen : Je zit rustig de GVA.be te lezen op je computer en ongevraagd krijg je er een hoop opgedrongen reclame bij.  Meestal van een online winkel die je onlangs hebt bezocht.  En omdat ik geregeld eens kijk wat Catawiki te bieden heeft, was het onlangs weer van dat.

De laatste weergave van deze verkoopsite toonde een aalmoezenschaal in de categorie Mechelen-gerelateerd.  Ik klik dus effe door, bekijk het object en lees de bijbehorende verklaring van het product :
 
"An impressive alms dish made of copper with a repoussé decoration of a large Tudor rose in the center, surrounded by a double border of stylized "eye" patterns and dots. The "eye" patterns are encircled by a stamped dotted decoration. The edge is folded over a wrought iron band for strengthening, as usual.  A typical alms dish that was produced in the city of Mechelen (Flanders) but made for the English market. 17th century.”
 

 
 
Ik kan het hier zelf vertalen of door Google Translate halen, maar veilingagenda.nl was me al voor :
 
"Een indrukwekkende aalmoesschotel van koper met een repousséversiering van een grote Tudorroos in het midden, omgeven door een dubbele rand van gestileerde “oogpatronen” en stippen. De “oogpatronen” worden omringd door een gestempelde gestippelde decoratie. De rand is zoals gewoonlijk over een smeedijzeren band gevouwen om te versterken.  Een typisch aalmoesgerecht dat werd geproduceerd in de stad Mechelen (Vlaanderen) maar gemaakt voor de Engelse markt. 17e eeuw."

En ook op 2dehands.be werd hetzelfde product aangeboden.

Bovenstaand “aalmoesgerecht” is duidelijk een vertaal-typo want “schaal” zou beter zijn waardoor ik de impressie kreeg dat ik keek naar een gewone alledaagse offerandeschaal die één of twee maal langskomt tijdens de misviering en waarin meestal het overtollige kleingeld werd gedeponeerd voor het behoud, de verfraaiing en/of renovatie van de kerk en als mogelijke aanvulling van de pastoorswedde.

Doch volgens de verklaring was het “produced in the city of Mechelen” en gemaakt voor de Engelse markt.  We weten dat er vele geelgieters in Mechelen hun ambacht uitoefenden en dat onlangs de laatste koperslager in België (uit de Kapoenenweg in Mechelen) ermee ophield 

Dus zou deze aalmoezenschotel een bewijs zijn van een specifiek Mechels product naast bijv. Mechelse poppetjes, Mechelse kant, Mechels laken, Mechelse koekoek, Mechelse meubels en Mechelse stoelen ?

Bijkomende gedachte is dat het geld echt diende voor aalmoezen en er een verschil is met armengeld, kerkgeld of gegeven centjes voor de bouw van een centjesmuur.

En hoe noodzakelijk waren aalmoezen want Mechelen (en veel andere Middeleeuwse steden) deden al veel voor armen en wezen : blauwkinderen begeleiden tot de volwassenheid en de Mont Pietas of Berg van Barmhartigheid in de Koestraat voor (zo goed als) renteloze leningen.