Sham nuts - smaken uit Syrië

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Het winkeltje is nog maar geen twee weken geleden geopend: 'Sham nuts' - schuin tegenover de ingang van de Kruidtuin, vooraan in de Bruul.  En: het is een ware ontdekking!  Hier proef je de smaak van de Oriënt!  Je kan er een heerlijke bonte verzameling noten en gedroogd fruit vinden.  Zulke handelszaken kan je elders ook wel vinden - alléén... hier worden de noten op de unieke Syrische manier geroosterdVers en warm. De smaak is overheerlijk, en bovendien is de bereidingswijze nog gezond te noemen ook: de noten worden namelijk zonder olie geroosterd.  Yasser Abokous die afkomstig is uit Aleppo, maar sinds een vijftal jaar, na gevlucht te zijn uit land dat al jaren een kruitvat is, in ons landje woont, vertelt me uitgebreid over het aanbod... En ik luister geboeid naar de  sympathieke man die het nu probeert waar te maken in onze stad...

 

 

Aleppo is één van de oudste steden ter wereld.  Niet minder dan 8000 jaar geschiedenis kan deze historische stad die niet ver van de Turkse grens ligt voorleggen.  Net zoals de hoofdstad Damascus die westelijker ligt.  Maar het land is al jarenlang één conflictzone.  De toestand is er uitzichtsloos en als er ooit vrede zal zijn, zal het nog jaren duren voor dit land weer opgebouwd is.  De schrijnende omstandigheden maakten dat velen Syrië zijn ontvlucht om elders een veilig en nieuw bestaan op te bouwen.

Ook in onze stad wonen er deze dagen heel wat Syriërs.  Ik ken er wel een aantal, en ik sta soms verbaasd hoe snel en goed zij hier proberen te aarden en zich te integreren. 

 

 

Yasser die nu 36 jaar is, is hiervan een goed voorbeeld.  Nu woont hij met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Antwerpen, maar hij sluit het niet uit om te verhuizen naar Mechelen.  Hier heeft hij ook vrienden wonen.

Yasser spreekt behoorlijk Nederlands.  Hij vond het belangrijk dat hij snel de taal leerde.

 

Als je wil dan kan dat - hoe moeilijk het ook is.  Je moet vooruit in het leven en willen werken.  Dit is voor mij een nieuw begin.  Tot hiertoe had ik samen met een partner een soortgelijke winkel in de Antwerpse Abdijstraat.  Maar nu probeer ik het in Mechelen.  Dit is een mooie en rustige stad en de mensen zijn er vriendelijk. Meer nog dan in Antwerpen.  De contacten die ik hier al had zijn goed.  Alles gaat om respect.  Dat is belangrijk.

 

 

 

De locatie van zijn winkel is alvast schitterend.  Hier is ook heel wat passage.  Yasser hoopt dat velen de weg naar Sham nuts zullen vinden. 

De bakken met noten en bokalen met gedroogd fruit zien er aanlokkelijk uit...

 

 

De noten die ik hier verkoop zijn uniek.  Ik rooster ze zelf en kan ze warm aanbieden.  Daar ze niet in olie worden geroosterd bevatten ze veel minder calorieën en zijn ze dus gezonder.  Zo doen wij het ook in Syrië.  Ook in Libanon en op sommige plaatsen in Turkijke gebeurt dit op dez manier.  De noten worden met zout, met kruiden of pikant geroosterd.  Ze smaken allemaal anders.  Ik heb een groot assortiment in mijn winkel van niet minder dan zestig soorten!  Daarnaast heb ik eveneens vele soorten gedroogd fruit: rozijnen, gember, ananas, vijgen... noem maar op...

 

Ik luister geboeid naar hem, en mag ondertussen proeven van het aanbod. En ja hoor: hier wil ik nog eens langskomen. 

 

En...ik heb zelfs een speciale 'Mechelenmengeling' (lacht)

 

 

De winkel van Yasser is alle dagen open van 10 uur tot 19 uur.  Een aanrader!

Sham nuts

warme noten - gedroogd fruit

+32(0)493 48 51 24

Bruul 132

Shammechelen@gmail.com