De besloten hofjes van Diest

Enige tijd terug was ik op citytrip naar Diest. Een stadje dat mag omschreven worden als 'onbekend is onbemind', met een mooi historisch centrum waar ontzettend veel te zien en te beleven is. En je valt er haast letterlijk van de ene verbazing in de andere. Zo is er de gotische Sint-Sulpitiuskerk met zijn 'mosterdpot', en het beetje weggestopte maar mooi gerstaureerde begijnhof.

Onder het stadhuis, een beetje verborgen en toegankelijk via een smal deurtje, ligt het stadsmuseum 'De Hofstadt'. Ooit waren dit de kelders van de verblijven van de heren van Diest, nu vormen ze het decor van een fijn en gezellig museum dat het boeiende verleden van de stad Diest wil tonen.

  

En dit museum herbergt heel wat onbekende pareltjes. Het absolute pronkstuk is wel 'De Annunciatie' (1629) van de Utrechtse schilder Hendrick ter Brugghen. 

 

Wil je meer weten over de (Mechelse) besloten Hofjes, is er het boek 'De Besloten Hofjes van Mechelen'.

Blog in bewerking