al 40 jaar tapt Rozeke pinten in den Tilt

met categorie:  

(foto's: J.Smets)

'De Tent' in de Befferstraat - de afspanning waarover ik nog uitgebreid folkorist Frans Perckmans aan het woord liet in het vorige blogartikel - mag dan al jaar en dag verdwenen zijn - net zoals zovele andere volkscafé's trouwens: hier en daar kan je nog van die ouderwetse drankgelegenheden aantreffen.  Ze zijn schaars geworden in onze stad en elders: cafeetjes waar de tijd is blijven stilstaan.  Maar er zijn er nog.  Hoe lang nog?  Zo'n legendarisch adresje is 'den Tilt' in de Vrijgeweidestraat, tussen Stuivenbergvaart  en Vrijbroekpark.  Al even legendarisch is Rozeke die er morgen niet minder dan 40 jaar achter de tapkraan staat.  En wat haar betreft mag dit nog jaren zo zijn, want ze zou maar al te graag tot haar honderste levensjaar verder doen.  Ik geloof het graag.  Rozeke Raymaekers is vergroeid met haar café.  En de vele klanten dragen haar op handen.  Ze zouden haar nog lang niet kunnen missen achter de toog van hun geliefde kroeg!  Morgen wordt haar  robijnen jubileum gevierd met haar familie, vrienden en trouwe stamgasten!

 

 

Dat wordt een feestje om nog lang te heugen.  Reken maar!

De uit Zolder afkomstige Rozeke runt den Tilt - dit volkse en gastvrije cafeetje - met hart en ziel.   Het café zelf bestaat al méér dan honderd jaar.  In 1906 namelijk werd het geopend.  In Mechelen én ver daarbuiten staat het bekend als een echte ontmoetingsplek voor jong en oud - voor elke Maneblusser en toevallige passant.

 

 

In den Tilt hebben de Wielertoeristenclub Tilt en de Malinwa-supportersclub hun thuisbasis.  Iedereen krijgt van Rozeke een warm welkom en een vriendelijke goeiedag.  En Rozeke die zowat vijftig jaar geleden in Mechelen neerstreek, vertelt dat ze nog altijd met veel plezier achter haar toog staat.

 

(in 2009)

 

Ik amuseer mij iedere dag.  Het is hier altijd feest.  Die veertig jaren zijn voorbij gevlogen.  De mensen vragen mij vaak hoe lang ik nog blijf werken.  Wel: ik ben vandaag 84 jaar en ik zeg altijd dat ik door doe tot aan mijn 100 jaar!

 

Eén van de bekende Maneblussers die in den Tilt zijn vaste stek heeft is voormalig televisiepersoonlijkheid en kakker-bij-uitstek, Mark Uytterhoeven:

 

  (Mark Uytterhoeven)

 

Eind jaren tachtig gingen we met de wielertoeristen van WTC Tilt drie dagen fietsen in de Vogezen, en toen we met de bus terugkeerden bleek het hele café door de thuisblijvers te zijn omgetoverd in een bordeel - 'Chez Rose' of zoiets.  Ook de gevel en de ramen werden aangepast.  Het is een wonder dat er geen fervente bordeelbezoekers zijn binnengekomen.  Misschien waren die er wel, maar dan hebben ze toch niet meer gedaan dan pinten gedronken...

 

Het is één van die vele leuk en ludieke herinneringen die zeker nog vaak zullen opgehaald worden.

 

(met Bellemadam Myriam Sips)

 

40 jaar Rozeke mag niet zomaar voorbijgaan vonden haar vele trouwe klanten en vrienden.  Morgen zullen er caféspelen worden georganiseerd, en als kers op de taart gaat er een groot feest door met een optreden van pianist Eddy Aelbrecht, zangeres Danny Caen en Klaas Delrue van de muziekgroep Yevgueni - overigens ook zo'n Mechaar die hier vaste klant is.

 

  (Klaas Delrue)

 

Alken Maes die eigenaar is van het pand, voorziet een passend cadeautje voor Rozeke. Woordvoerder Sebastiaan De Meester noemt haar terecht een monument.  De brouwerij schenkt haar nieuw meubilair zodat ze nog vele jaren haar klanten kan bedienen in alle comfort.  Enne: men hoopt nog héél lang met haar te kunnen samenwerken...

Proficiat Rozeke!