Het Predikheren: en nu het boek!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Officieel is de verschijningsdatum 11 december, maar alvast één Mechelse boekhandel heeft dit nieuwe boek al enkele dagen in huis.  Ik veronderstel dat het binnenkort ook in de bibliotheekkast van flink wat Maneblussers zal te vinden zijn.  Ik heb mijn exemplaar al in handen.  En ik ben er van overtuigd dat heel wat Mechelaars met dit mooi uitgegeven naslagwerk over het Predikherenklooster dat van ruïne tot stadsbibliotheek werd getransformeerd, blij zullen zijn.  Het is een lijvig en rijkelijk geïllustreerd werk geworden - niet minder dan 392 pagina's tellend... 

 

 

Veel te lang stond dit barokke klooster dat later nog werd herbestemd tot militaire kazerne en hospitaal te verkommeren.  Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat er in 2010 werd beslist om het monumentale pand te restaureren en in te richten als openbare bibliotheek in vervanging van het gebouw in de Moensstraat.

Elke tijdsperiode heeft zijn sporen nagelaten.  En die sporen heeft men niet 'wegggomd'.  De geschiedenis van het Predikheren laat zich zien in de muren, de balken, plafonds...  De muren zijn als een palimpsest van lagen voorgoed voorbij verleden.

En dat toont het boek in knappe foto's van Luuk Kramer, Karin Borghouts en Stijn Bollaert.  Zij geven de bijzondere sfeer en schoonheid van het gebouw weer.  Foto's, ontwerptekeningen, plannen...: we kunnen het hele proces volgen, bladzijde na bladzijde.

 

 

Een hele trits auteurs heeft aan dit boek meegwerkt.  Zij komen allen aan het woord: ontwerpers, archeologen, historici, kunstenaars en gebruikers en ze reflecteren allen over de omgang met deze voormalige ruïne.  Ze schrijven over de leesbaarheid van de geschiedenis en over het restauratieproces.

Nu mag Mechelen trots zijn op deze knappe realisatie.  Dit is een stadsbibliotheek om te koesteren.  Sinds 1975 stond dit grote pand leeg.  Sinds september is het een bruisende en inspirerende plek geworden dat een buurt doet herleven.

Werkten mee aan dit boek: Christoph Grafe, Stefan Devoldere, Mechtild Stuhlmacher,Vlad Ionescu, Bart Robberechts, Stef Lernous, Steven Defoor, Esbeth Ronner, Roel Van den Bril.  Redactie: Mechtild Stuhlmacher en Joeri De Bruyn.

Uitgeverij: Public Space

De teksten zijn zowel in het Nederlands als het Engels opgesteld.

 

Het boek kost 29 euro.