reuzenkinderen gaan Sinte-Mette zingen!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

We stomen in ijltempo naar de eindejaarsperiode.  Wat gaat alles toch snel...  Voor velen start de winterse feesttijd met de komst van de Sint op 6 december.  En daar kijken niet weinig kinderen reikhalzend naar uit.  Maar voor het zover is - en het is maar goed ook dat er ooit een 'Sintenpact' werd gesloten tussen de Goedheilige Spaanse gemijterde, Kerstman en Sinte-Mette - wordt in Mechelen alle hens aan dek gezet om op 11 november naar aloude traditie zingend van deur tot deur te gaan.  Complexloos en wars van alle commercialiteit: een warm en gezellig volks gebeuren.  Sinte-Mette van de rugenuchte is een onvervalst écht Mechels relict uit lang vervlogen dagen: immaterieel erfgoed van de bovenste plank; méér dan de moeite om het te bewaren voor het nageslacht.  De traditie is hiervoor ook erkend.  En dat geeft toch wel extra ondersteuning.  Onvermoeibaar heeft het Sinte-Mettegenootschap zich hier al jaren voor ingezet.  Dat zal dit jaar niet anders zijn.  Van Hombeek tot Muizen, en van Walem tot in de binnenstad: de jongste Maneblussertjes gaan (hopelijk) met velen op stap - met een in behangpapier geplooide mijter, een mantel-om-in-twee-te-snijden én een kabaske om het verzamelde snoepgoed in te verzamelen.  In scholen wordt het ouwe lied weerom aangeleerd want die 'koeien hebben staarten' zingen is helemaal uit den boze.  Gelukkig maar.  Traditie heeft haar rechten.  Dit lied met kleine variaties van wijk tot wijk en van dorp tot dorp is een schitterend muzikaal palimpsest - waarvan oorsprong en zinswendingen niet allemaal meer exact zijn te achterhalen.

Voor de tweede keer op rij wordt het Sinte-Mettegebeuren nog méér kleur gegeven door de aanwezigheid van twee reuzenkinderen die in stoet door de stad zullen trekken.  Ook onze Mechelse Reuzen zijn immaterieel erfgoed, en in die hoedanigheid ondersteunen deze twee tradities mekaar. 

 

 

Vorig jaar kwamen de reuzenkinderen, Klaasken, Noa en Janneken speciaal hiervoor naar buiten.  Wie er bij was kan getuigen dat het tof was om in een stoet met deze reuzen en omringd door zingende kinderen door het centrum te lopen.  Vertrokken werd toen in de Karmelietenstraat waar in een eerste stop een bezoekje werd gebracht aan het hotel in de Karmelietenstraat: Martin's Hof.  Jawel.  What's in a name?

Dit jaar zullen Noa en Amir van stal worden gehaald om de Reuzenfamilie te vertegenwoordigen.  De twee jongste reusjes van onze stad hebben alvast hun stem gesmeerd.

Om 13u30 is het verzamelen geblazen op de binnenplaats van brouwerij Het Anker.  Iedereen die het wil is welkom om mee deel te nemen!  En mooi verkleed zijn is een must. 

De organisatie berust bij ReuzenMechelen.  Maar voor deze editie kreeg men de gewaardeerde hulp van theatermaker Pier De Kock die als geen ander weet hoe hij zoiets leuk kan aanpakken.  Medewerking is er ook van de school De Luchtballon en van Sjarabang!  Ook Scheppers en de Scouts Sint-Katrom doen hun duit in het zakje.  Alles wordt natuurlijk ook ondersteund door de Mechelse Jeugddienst.

Er wordt in stoet gewandeld door de straatjes van Groot-en Klein-Begijnhof.  Hier en daar zijn vaste zang-en stopplaatsen voorzien.  De buurtwerking voorziet hier en daar wat snoep en/of fruit.

 

 

De Sinte-Mettestoet trekt dan naar het Cultuurcentrum om daar te eindigen.  In het Cultuurcentrum gaat immers het grote, jaarlijkse Sinte-Mettefeest door, georganiseerd door het Sinte-Mettegenootschap.  Net zoals vorig jaar zullen onze Mechelse reusjes hier welkom geheten worden door Sinte-Mette himself!

Dit is trouwens het 25ste en laatste Sinte-Mettefeest in deze vorm.  Men wil met deze editie in schoonheid eindigen.  Jarenlang werd door het Sinte-Mettenootschap op deze manier aan promotie en ondersteuning van het Sinte-Mettezingen gedaan.  En dat is ze ook gelukt.  Andere tijden, andere invullingen...

Kom zeker eens een kijkje nemen!  Het zal beslist de moeite lonen.  Laat jullie kinderen zingen in eigen buurt, en...zak daarna af naar Het Anker!  Sinte-Mette wordt dit jaar weer een sympathiek, leuk gebeuren voor de allerjongsten én voor elke Maneblusser met een jong hart!

 

 

"Sinte-Mette van de ruggenuchte,

hij met zijne grijzen baard,

juffrake wil-de me kabaske 's vulle,

en leut ons ni lang ne meer staan

want hij hoest

hij heeft een valling,

gèft hem een pastilleke - 't zal overgaan...

Sinte-Mette oep de kruk,

geft nen appel of een stuk

gèft een peir of een smeir

Sinte-Mette den bedeleir.

Hij heeft zenne mantele doorgesne-je

oem aan den erme te geven

hij beloofde an z'n vrouw

dattem koeken bakken zou

Ivo, ivo, dattem koeken bakken zou"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mag het klaon sôôt over enkele weken gaan Sintemette-zingen nu met de corona ?