Lumière bouwt Oude Stadsfeestzaal om tot cinema

met categorie:  

De plannen voor een stadsbioscoop in de voormalige stadsfeestzaal aan de Frederik De Merodestraat krijgen meer vorm. De sleutel werd donderdag overhandigd waarmee Lumière Groep vanaf de maand december kan starten met de renovatiewerken en inrichting tot stadscinema die in 2021 klaar zal zijn. Lumière Groep legt de focus op een gevarieerde filmkeuze die alle leeftijden kan bekoren.

Oude Stadsfeestzaal wordt een Lumière stadsbioscoop in Mechelen

Stadsbioscoop in historisch kader

De Oude Stadsfeestzaal werd in 1883-1884 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Victor Louckx. De voorgevel kreeg een statig karakter door de decoratieve gevelelementen, de afwisseling van baksteen met arduin en de accentuering van de eerste en de vijfde travee. Het interieur werd versierd in neo-klassieke stijl. Hoewel de architect de historische stijl- en vormkenmerken zeer vrij interpreteerde, verraden enkele details de invloed van de Italiaanse renaissance. Volgens het ontwerp van de Louckx van 1883 gaf de zaal, zonder vestibule, uit op de straat. Het invallend daglicht dat zowel van de gevelzijde als van de bovenzijde kwam, resulteerde in een egaal verlichte zaal.

Renovatie- en bouwwerken van start

Het is aannemer Monument-Vandekerckhove die weldra van start gaat met de werfinrichting rondom het gebouw. Waardevolle elementen in het gebouw zullen zorgvuldig afgeschermd worden. De werken zullen in totaal 300 werkdagen duren. Na de eerste aanpassings- en afbraakwerken, volgt het realiseren van de betonnen box die drie filmzalen zal herbergen. Nadien gaat men over tot de restauratie van het interieur. Omvangrijk daarbij is het weghalenvan de volledige dakbedekking en dakstructuur, die vervolgens helemaal vernieuwd wordt.Aangezien het gebouw niet kan voldoen aan de strenge akoestische normen voor het opnieuw inrichten van een feestzaal, zoals geluidshinder naar de omgeving, is een stadsbioscoop een goede herbestemming. Het is een aantrekkelijke entourage waarin men kan genieten van goede films het historische gebouw. Dat is dubbel genieten”, zegt Koen Anciaux als schepen van Monumenten.

Drie filmzalen in the Box

In het gebouw komt een box met drie kleine gestapelde filmzalen die samen plaats bieden aan 300 bezoekers. Deze box wordt opgebouwd startende van achteraan de gelijkvloerse zaal tot ongeveer in het midden. Iedere box zal 100 zitplaatsen bevatten.

Door gebruik te maken van een met blokken gebouwde box, is het omkeerbaar, wat betekent dat deze zonder al te grote ingrepen terug kan verwijderd worden. De architectuur van de stadsfeestzaal bewaart daardoor haar historisch, waardevol kader.

De inkomhal in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades en de sierlijke balustrade blijven tot hun recht komen en bieden een meerwaarde aan de belevenis van deze nieuwe cultuur plek met uitstekende arthouse films. De nieuwe bioscoop zal ook plaats bieden aan kleinschalige horeca”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer..

Kostenplaatje

Stad Mechelen betaalt voor de restauratie en herbestemming 2.405.223 euro. Dit omvat het eigen stadsaandeel na het in mindering brengen van de erfgoedpremie van de Vlaamse overheid met een bedrag van 1.007.714 euro, en de bijkomende subsidie van 480.000 euro aan Lumière Groep. Lumière zelf neemt in totaal 800.000 euro voor zijn rekening.

Daarmee investeert Lumière niet enkel in de restauratie, maar ook om de drie bioscoopzalen en de horeca te voorzien van alle nodige inrichting en afwerking.

Dit project past helemaal binnen onze visie. We zijn verder erg tevreden over deze locatie in het hart van Mechelen, het historische gebouw en de samenwerking met de Stad Mechelen”, zegt Alexander Vandeputte, mede-eigenaar Lumière.

Het stadsbestuur zal zorgen voor de restauratie en de aanpassing van het bestaande gebouw en een goed deel van de bouwkosten voor de drie geplande cinemazalen. Lumière zal instaan voor de inrichting van de zalen en het aanvullend deel van de bouwkost voor de bioscoop.

Lumière in beeld

Naast Lumière Brugge en Cinema Cartoon’s Antwerpen is Lumière Mechelen de derde Lumière stadsbioscoop. De Lumière stadsbioscopen zijn onderdeel van de Lumière Groep, een volledig ecosysteem waarin productie, filmfinanciering, distributie, een eigen digitaal platform,  stadsbioscopen en een animatiestudio nauw samenwerken om de beste verhalen naar een breed publiek in de Benelux te brengen. Een sterke focus op arthouse films en kwalitatief TV drama én een geweldige neus voor Scandinavische succesverhalen zijn de pijlers.De Lumière Groep zet alles op alles om de beste verhalen naar een breed publiek in de Benelux te brengen. Hiervoor is er een nauwe samenwerking tussen productie, filmfinanciering, distributie, een eigen platform, twee stadsbioscopen en een animatiestudio. Belangrijke pijlers zijn een sterke focus op arthouse films en kwalitatief TV drama én een neus voor Scandinavische succesverhalen

Je kent Lumière van titels als Girl (Lukas Dhondt), The Square (Östlund), Loveless (Zvyagintsev), Boyhood (Linklater), Shaun The Sheep (Aardman), The Iron Lady ( Lloyd), Millennium (Stieg Larsson-trilogie), Des Hommes Et Des Dieux (Beauvois), Headhunters (Tyldum) en de series zoals The Bridge, Borgen, Trapped, The Team, Gomorra, De Dag, Top Of The Lake, My Briljant Friend, Heimat, La Meglio Gioventù, The Killing en nog zoveel meer.

Bekijk hier de video inclusief interviews. Om op de hoogte te blijven van nieuwe video reportages, klik dan bij de video in de rechter benedenhoek op het rode vakje. Zo ben je geabonneerd en het is gratis tv uit Mechelen

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt