Concert voor 90-jarige Bob Peeraer

met categorie:  

                                         (foto's: Jan Smets)

De prachtige OLV-over-de-Dijlekerk stond de laatste maanden al flink in de kijker.  En dat mag ook wel.  Deze tweede grootste monumentale kerk van de binnenstad is dan ook een pareltje.  Tot voor een paar maanden kon je er de boeiende expo bekijken over de restauratiewerken die de littekens van de Tweede Wereldoorlog wegwerkte. Vijftig jaar geleden werden deze grootscheepse werken afgerond.  En saai was deze tentoonstelling niet te noemen.  Ze was al even 'levendig' als de geloofsgemeenschap van deze kerk.  Wellicht heeft dit alles wel heel veel te maken met de gedreven en charismatische priester Bob Peeraer.  Nu de man een paar dagen geleden - op 12 november - 90 kaarsjes mocht uitblazen, is het dé gelegenheid om hem eens stevig (muzikaal) in de bloemetjes te zetten, vinden de mensen van OLV-over-de-Dijle.  Aanstaande zondag, 17 november, kan je om 15 uur een uniek concert bijwonen, waarmee de parochianen en het OLV-koor in het kader van 50 jaar Geloofsgemeenschap een feestelijke kers op de verjaardagstaart zetten!  Niet te missen.  Dat zegt me met nadruk Guido Knops, voorzitter van de Pastorale Ploeg.

 

Ook Bob die - en dit is geen geheim - de laatste tijd worstelt met gezondheidsproblemen- zal er bij zijn.  En daar zijn 'zijn' gemeenschap en 'zijn' koor bijzonder opgetogen over!

 

  (Guido Knops)

 

In 2004 ging Bob met pensioen, maar hij bleef nauw betrokken bij zijn gemeenschap en koor.  Vele vrijwilligers die ze vandaag dragen, heeft hij met zijn enthousiasme geïnspireerd.  Onze parochie viert dit jaar vijftig jaar geloofsgemeenschap.  In 1968 kreeg de kerk de vorm die ze vandaag heeft.  Dat was bijna een kwarteeuw nadat een geallieerd bombardement in 1944 grote schade had aangericht aan het gebouw.  Hier groeide in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) een levende en zingende geloofsgemeenschap onder impuls van Bob Peeraer die er 50 jaar als onderpastoor en pastoor mee verbonden was.  Op 29 december gaf Bob de eerste repetitie van het Onze-Lieve-Vrouwknapenkoor - het begin van het huidige Onze-Lieve-Vrouwekoor, dat hij vele jaren heeft gedirigeerd...

 

 

 

Over de expo die het einde van de restauratiewerken heeft belicht, schreef ik dit artikel op Mechelenblogt.  Je kan het met deze link nog eens nalezen:

www.mechelenblogt.be/2018/09/van-duisternis-naar-licht

 

Hoe kan men een figuur als Bob nu beter vieren dan met een muziekgebeuren?  Daarom wordt zondag alle hens aan dek gezet om er een memorabel verjaardagsfeest van te maken!

 

 

Vokalis, de volwassenenafdeling van het koor en het orkest La Passione, onder leiding van Jeroen Keymeulen, kapelmeester van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, brengen een combinatie van verleden en traditie, met samenzang en gekend repertoire én een blik op de toekomst.

Het concert vang aan met 'Laetatus sum' uit 1935 van Jules Van Nuffel, dat trouwens één van de lievelingswerken is van Bob.

Het koor brengt ook vijf Nederlandstalige liturgische liederen, erg gewaardeerd in de gemeenschap en waarvoor nieuwe meerstemmige bewerkingen werden geschreven.  De aanwezigen zullen met deze liederen kunnen meezingen.

Het concert eindigt met het 'Requiem for the Living' - gecreëerd in 2013 door de Amerikaan Dan Forrest (°1978).

Op het einde van het concert zijn er de verjaardagswensen voor Bob Peeraer en is iedereen uitgenodigd op de receptie in de kerk!

 

 

Tickets in voorverkoop kosten 20 Euro.  Zondag aan de kassa betaal je er 25 Euro voor.  Online zijn ze te koop via:   https://www.ticketgang.be/tickets/OLV       Haast is geboden natuurlijk aangezien het concert zondag doorgaat!

 

Sterk ras waren die Mechelse priesters van zijn generatie!  Amper een paar maand geleden vierde ook zijn collega Paul Van Steen van de Colomaparochie zijn 90ste verjaardag.  Net als Bob een legendarische, vernieuwende parochiepriester.  Nu is het de beurt dus aan Bob Peeraer!  Dat hij zondag mag genieten wwaarvan hij ooit de eerste zaadjes heeft geplant...

Bob Peeraer interviewde ik een drietal jaar geleden voor Mechelenblogt.  Het gesprek heb ik nadien ook opgenomen in mijn tweede boek 'Mechelen. Een stad vertelt'.

Lees het hier:

www.mechelenblogt.be/2016/03/ik-wou-zingende-en-zonnige-kerk