Amazing Haydn 2019 sluit af met topconcert !

met categorie:  

Het Haydn-Genootschap mag terecht fier zijn op een succesvolle editie van Amazing Haydn Festival 2019. Met vier concerten van Weense klassieke muziek wist men telkens het summum aan topmuzikanten naar Mechelen te brengen.

Amazing Haydn Slotconcert in Sint-Janskerk te Mechelen
Amazing Haydn waar de focus ligt op leven en werk van Joseph Haydn, maar ook muziek van Mozart en Van Beethoven, is al enkele jaren een vaste waarde in de Dijlestad. Telkens weet de organisatie de bezoekers niet alleen te verwennen met unieke klassieke concerten, maar ze weet ook iedere keer pracht van historische locaties te vinden.

Weense muziekklanken in historisch Mechelen

Dit jaar was dat niet anders met de kerk van O.L.Vrouw van Leliëndaal (Bruul), de gerestaureerde Sint-Pieter-en-Paulkerk (Veemarkt) waar onlangs nog akoestische schermen zijn geplaatst, het Hof van Sint-Joris (Korenmarkt) en voor het slotconcert de Kerk van Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist bij de Mechelaars gekend als de Sint-Janskerk (Sint-Jansstraat).

We hebben vier absolute top concerten gehad met schitterende ensembles uit Oostenrijk en Duitsland” zegt Alfons Deleus als voorzitter van het Haydn-Genootschap “We zijn zeer tevreden van de opkomst zeker met een uitverkochte kerk zoals vandaag. En zoals steeds hebben de afwezigen ongelijk want het zijn allemaal schitterende concerten geweest. En het is dat wat wij steeds proberen om in ons programma zaken te brengen die je nergens anders zal horen”.

Wiener Klassik op zijn Best

Zondag werd de reeks concerten afgesloten met het thema ‘Onder Haydns Vleugels’-‘Wiener Klassik’ aan Europese Vorstenhuizen, voortreffelijk gebracht door het Südwestdeutches Kammerorchester Pforzheim o.l.v. Johannes Moesus, één van Europa’s meest vooraanstaande kamerorkesten met gast violiste Lena Neudauer.

Als ik verneem dat dit Oostenrijks kamerorkest een buitengewoon lange lijst van solisten met wereldfaam begeleid heeft, dan hoef ik u niet te vertellen dat het Haydn-Genootschap/Servus niet van een kleintje vervaard is.

Zo begeleidde het Südwestdeutsches Kammerorchester nog begin dit jaar, tijdens drie concerten, respectievelijk in het Duitse Hannover en Stuttgart en in het Zwitserse Basel niemand minder dan de geliefde Italiaanse tenor Andrea Bocelli.

Haydn-Genootschap draagt vriendschap hoog in het vaandel

Het Haydn-Genootschap wordt in Oostenrijk op handen gedragen. Het is een warme maar vooral vriendschappelijke vereniging. Dit jaar heb ik uit nieuwsgierigheid als blogger al hun concerten gevolgd. Of je nu een gepassioneerd liefhebber bent van klassieke muziek, of zoals voor mij het ‘een ver van mijn bed show’ is, telkens wordt je met open armen ontvangen.
(Lees verder onder de foto's)

Het is juist deze gemoedelijkheid die vriendschap gebracht heeft tussen de befaamde Duitse dirigent Johannes Moesus en het Haydn-Genootschap. Als blijk van vertrouwen stelde Moesus speciaal voor ‘Amazing Haydn’ deze zondag een zeer gevarieerd, lichtvoetig en zonnig programma samen. Het is ook aan de dirigent te danken dat “Amazing Haydn” eens temeer de soliste/violiste Lena Neudauer mocht verwelkomen.

Veel lof en mooie woorden bij publiek

Na afloop waren de reacties bij het publiek zeer positief. Woorden als ‘fantastisch’, ‘wereldtop’, ‘hoog niveau’ ...zijn maar enkelen die ik hier vernoem.

Ik vond het een prachtig concert. Ik ben al lid bij het Haydn-Genootschap van bij de start, en het is al de vierde keer dat ik deze dirigent aan het werk zie. Mijn waardering is groot dat vandaag Moesus drie delen van Rosetti gespeeld heeft. Deze muziek van vandaag is de lichte versie, en je moet geen groot liefhebber zijn, maar je moet muziek leren waarderen” zegt stadsgids Erik Vekemans. (rechts op de foto)

Het was fantastisch en mooi. ook de violist, een enthousiaste dirigent, kortom heel het orkest was top.” aldus Jos De Wael (ODTH) “Ik heb het geluk gehad alle concerten te mogen bijwonen. Telkens is het een mooie variatie, ik begrijp niet hoe ze het steeds weer klaar krijgen, en daarom heb ik zeer grote bewondering dat ze telkens zo’n mooi ensembles te strikken krijgen”.(Jos De Wael midden op de foto)

Mijn conclusie

De concerten ‘Amazing Haydn’ zijn aldoor netjes verzorgd. Tal van vrijwilligers geven het beste van zichzelf om het geheel te doen slagen. Na ongeveer 45 minuten voorziet men een pauze moment waar bij een drankje kan nagepraat worden. Na het concert volgt een verzorgde receptie met drank en hapjes waar je een babbel kan maken met de muzikanten/artiesten. Hiervoor dien je wel vooraf in te schrijven voor een kleine meerprijs.
(Lees verder onder de foto's)

Of je nu fan bent van klassieke muziek of het gewoon alleen al voor de sfeer wil ervaren, ik kan het in alle opzichten ten zeerste aanbevelen. Het volgende concert ‘Ein Kind geboren zu Bethlehem’ is gepland op zondag 15 december 2019 om 15 uur. Ook hier heeft men met de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk alweer een toplocatie uitgekozen.

Meer info
Website : http://users.telenet.be/haydngenootschap
Facebook : https://www.facebook.com/amazinghaydn/
Telefoon : +32(0)15 33 11 03

Ook interesse in een reportage als deze, neem dan hier vrijblijvend contact met me op.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best