75 jaar Bevrijding stad Mechelen

met categorie:  

75 jaar geleden werd op 4 september 1944 Mechelen en andere Belgische steden, gemeenten en dorpen bevrijd van de Duitse bezetters. Om de bevrijding te herdenken trekt een 700 meter lange kolonne van 50 Tweede Wereldoorlog rollend materieel, en 20 voertuigen van Landcomponent Defensie doorheen het land. De herdenking van de bevrijding van België en het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt van 8 mei 2019 en eindigt op 8 mei 2020.

75 jaar Bevrijding van België en stad Mechelen
Het herdenkingsprogramma wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute, waar alle bestuursniveaus aan meewerken. Dankzij de Historical Military Vehicles vereniging, die bestaat uit 75 leden, uit Londerzeel kunnen we vandaag als het ware een rijdend museum aan oldtimer voertuigen bewonderen.

We moeten altijd in het achterhoofd houden, als de geallieerden ons niet hadden komen helpen vanaf de landing in Normandië, tot de Ardennen en aansluitend operatie Market Garden, dan hadden wij niet het vrije leven gekend wat we nu kennen” vertelt Frank Clinckemaillie (voorzitter Historical Military Vehicles) (meer interview op video)

De bevrijding, een volksfeest

De bevrijdingscolonne, begeleid door motoren van de militaire politie,  vertrokken vanuit Vilvoorde via Eppegem en Zemst, draaide klokslag 12.30 uur onder ruime publieke belangstelling met wuivende blauwe wimpels ‘Belgium Remembers 40-45’ de Keizerstraat in.

De Bevrijding van Mechelen op 4 september 1944

Zelf heb ik als zestiger de taferelen van de bevrijding niet meegemaakt, maar toch heb ik geprobeerd me te verplaatsen in de tijd. En dat vond ik persoonlijk wel nodig, wetende dat zoveel burgers en soldaten het leven gelaten hebben en harde noten hebben moeten kraken. Wat een gelukzalige roes moet het geweest zijn als Mechelen op bevrijdingsdag ontwaakte.

Het is indrukwekkend, en pakkend als de 50 historische en 20 hedendaagse vehikels van Landcomponent Defensie, zich als ‘static show’ parkeren op de Grote Markt. De grote tanks waren er niet bij, dat is spijtig want dan was het plaatje bijna compleet geweest.

Hoe geweldig moet het destijds geweest zijn als aan alle gebouwen de Belgische driekleur wapperde ? Wat een chaos moet het geweest zijn ? De uitzinnige massa die gillend, wenend en lachend op vrachtwagens en tanks klauterden, en dan vooral vrouwen en kinderen. Snoepjes en kussen van vreugde voor de soldaten werden ruimschoots door de Mechelaars aan de Britten uitgedeeld. Andersom deelden de bevrijders koffie, chocolade, sigaretten, eierpoeder om mayonaise te maken en coca-cola uit. Deze producten waren zeer schaars te verkrijgen tijdens de oorlogsjaren.

Ik heb de Battelbrug weten springen” vertelt Floris Lonneville (82) uit Battel. “Het was een geweldige klap, als wij met de buren samen zaten in de kelder. De Duitsers waren toen nog in de buurt maar waren al wel aan het wegtrekken”

Het feest van de vrijheid betekende echter niet dat de miserie voorbij was. De Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen. Ook na de bevrijding woede de oorlog nog verder en startte Hitler het ‘Ardennenoffensief’. Collaborateurs werden opgesloten, de gevreesde v-bommen werden als laatste weermiddel ingezet. Maar het was eindelijk na vier jaar voorbij, de mensen proefden terug de vrijheid, die ze jaren hadden moeten missen. De miserie was nu gauw voorbij.

Mechelaars tonen interesse

Wie meer informatie wou vergaren kon bij alle wagens en infostanden, waaronder de Veemarkt, terecht. Hier werd duidelijk ruim gebruik van gemaakt. Opvallend veel jeugd kwam heel benieuwd een kijkje nemen en vragen stellen bij de militairen. De mechelaars lieten zich ook de kans niet ontglippen om mee te bollen door het Mechels stadscentrum met de overbekende Willy’s jeeps.

De oprichting van de huidige Defensie gaat terug tot 1944 en de Belgische strijdkrachten die toen in Britse dienst voor onze vrijheid streden. Vandaag staat Defensie nog altijd voor dezelfde waarden van toen, maar ze is ook voorbereid op de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Ook dit jaar werden de festiviteiten muzikaal begeleid door The French Captain met populaire songs uit het oorlogsverleden, en de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie. Naar traditie werd voor het stadhuis onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie, hulde gebracht aan onze bevrijders met enkele toespraken en werden de Amerikaanse, Britse, Franse, Russische en Belgische vlaggen gehesen.

Omstreeks 19.30 uur vertrok de colonne alweer uit Mechelen richting Fort van Breendonk, van waaruit ze op hun beurt dan weer de bevrijdingsfeesten in Antwerpen zullen bijwonen.

De Bevrijding van Mechelen verliep onder een stralende hemel, dan weer met een fikse plensbui. Ik heb verhalen gehoord van Mechelaars die alles als kind meegemaakt hebben. Hoe wreed moet het geweest zijn. Dit draag je je hele leven mee, die vuile oorlogen ! We hebben onze vrijheid, en daar hebben duizenden mensen uit diverse landen een zware strijd moeten voor leveren. Dat mogen we nooit vergeten, en we moeten dat ieder jaar blijven herdenken. 4 februari 1945 was ten slotte heel België bevrijd.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt