Allemaal maatjes...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Boven: Karel Meyer en Luc Vis)

"Je moet niet schoon zijn om geluk te hebben!" grapte Luc Vis toen het feest van start ging.  Heel de dag was het bijzonder somber geweest en viel het hemelwater met bakken uit de lucht.  Maar toen het Maatjesfeest om 16 uur werd ingezet brak waarempel de zon door en buiten een schaarse bui bleven we verder gespaard van grote nattigheid.  Nochtans zal onze bekende Mechelse visboer overdag angstig naar de donkere lucht gekeken hebben en moet hij gevreesd hebben dat alles letterlijk en figuurlijk in het water zou vallen.  Niks was minder waar!  Het 15de Maatjesfeest was weerom bijzonder gezellig en enkele duizenden Maneblussers kwamen afgezakt naar de Grote Markt om te genieten van die 'Hollandse nieuwe' en ander lekkers.  Het podium kon niet Mechelser zijn.  We werden getrakteerd op een heerlijk muzikaal allegaartje.  Luc en mede-organisator, Karel Meyer, cafébaas van SAVA konden niet anders dan een tevreden zucht van verlichting slaken...

 

 

Er was voor elk wat wils.  Natuurlijk draait alles vooral om de nieuwe maatjes.  De traditie van zo'n feest pikte Luc ooit op in Nederland, en sindsdien is het ook een blijver geworden op de Mechelse agenda.  Maar naast de maatjes kon er ook geproefd worden van 'boekstering' (bakharing), paëlla, calamares, oesters...  Dat lekker weggespoeld met een Ankerbier: méér hoeft het niet te zijn.  Het waren de ingrediënten van een geslaagde editie van dit feest, dat zoals steeds bijzonder goed georganiseerd was - maar bovendien erg ongedwongen en sympathiek is.

Je kon van dit alles genieten op een bankje in de zon, of onder het tentzeil.  Terwijl de zowat 5000 maatjes vlot van de hand gingen en stevig geroerd werd in niet minder dan 8 paëllapannen, speelde op het podium een ouwe getrouwe Mechelse muzikant: Sjarel Van den Bergh, samen met zijn vrienden, waaronder Chris Joris...

Nadien was het de beurt aan 'Mary's Little Lamb' en de Big Band van het Mechelse Conservatorium die het beste van zichzelf gaven.  En dan was het aan het populaire  Pardon Service om er een lap op te geven.  Zij sloten de avond af en wisten heel wat aanwezigen tot dansen aan te zetten.

Ook Sjarabang werd bij het feest betrokken.  Het atelier voor mensen met of zonder beperking, dat gehuisvest is in de Hoviusstraat in het Groot-Begijnhof, toonde in een standje prachtige kunstwerken.  Een aantal van deze werken werden later op de avond ook verloot.  Een tombola die nog wat geld in het laatje bracht voor deze prachtige werking: ook bezielster van Sjarabang, Marleen D'Joos kon niet anders dan tevreden zijn.

Het Maatjesfeest toonde nog maar eens een keer hoe een initiatief van onderuit op ons meest centrale en mooie plein van de stad, écht Mechels kan zijn en een breed publiek weet aan te spreken. Bravo voor de initiatiefnemers.  Veel van wat Luc - Mariën - Vis aanpakt wordt een succes.  Dat belooft als binnen afzienbare tijd zijn visrestaurant wordt opgestart op de Vismarkt...  Ik kijk er naar uit.  Maar nu nog eerst wat maatjes achter de kiezen!