Van poort tot poort met Mechelenbinnenstebuiten

  (foto's: Jan Smets - Regionale Beeldbank)

Mechelenbinnenstebuiten serveert ons het hele jaar door wel gidstochten van de bovenste plank.  Dat weten we al langer.  En voor al diegenen die hiervan nog niet op de hoogte zijn: ga maar eens een kijkje nemen op:

www.mechelenbinnenstebuiten.be

Maar nu de zomer voor de deur staat is dit hét moment om even te focussen op het weerom veelbelovende programma dat Mechelenbinnenstebuiten voor ons in mekaar gebokst heeft.  Vier boeiende wandelingen die ons door minder bekende Mechelse buurten gaan loodsen, verrassende vertellingen, leuke ditjes en datjes én stof die ons tot nadenken aanzet: dit zijn de ingrediënten van een menu om 'U' tegen te zeggen.  Eénmaal meegelopen keer je steeds op je stappen terug.  De wandelingen van Mechelenbinnenstebuiten smaken immers naar méér!  Deze zomer stappen we met  ervaren gidsen van poort tot poort.  Werp je met mij een blik op het programma?

 

Gestart wordt er op woensdag 21 juli om 19 uur.  Maar je kan de wandeling ook meelopen op zondag 4 augustus om 14 uur.  Vertrokken wordt er op de parking Plankstraat-Guido Gezellelaan.

 

'Waterpoort naar Koepoort'

Die prachtige monumentale Winketbrug met zijn vier torentjes ligt al lang niet meer over de Dijle... Kazernes, kloosters, poorten, bruggen: weinig doorstond hier de tand des tijds.  Maar al deze monumenten hadden of hebben grote impact op de buurt wat wonen, werken en vrije tijd betreft.  Ook qua mobiliteit  is er aan dit deel van de vesten de laatste 50 jaar heel wat gewijzigd...

 

Op woensdag 7 augustus om 19 uur of op zondag 11 augustus om 14 uur wordt de tweede wandeling gepland...  Hiervoor wordt samengekomen op de parking van de gevangenis aan de Frans Halsvest.

 

'Koeipoort naar Hanswijkpoort'

Op deze wandeling verneem je meer over de vroegere bleekweiden en lopen we langs de rand van de 'paleizenwijk'.  We lopen ook school bij duivelse rakkers en gaan de uitdaging van Dodoens aan.  Eindigen wordt gedaan met een hoogstandje van 16de eeuwse spitstechnologie.  Heren verkleed als bloemkool en dames verkleed als wasboord mogen gratis mee. Dat vertelt het programma.  Nou ja..; klinkt zowel spannend als veelbelovend.  Dit wil je toch niet missen!

 

De derde wandeling gaat door op woensdag 14 augustus om 19 uur of op zondag 18 augustus om 14 uur.  Verzamelen geblazen op de middenberm van de Speecqvest.

 

'Hanswijkpoort naar Overste Poort'

Die Kommiezenhuizen leven alleen nog verder in de volksmond, want ook deze zijn reeds lang verdwenen.  Maar zeg: wie was eigenlijk die Meneer Hendrik Speecq?  Enne: waar is die ventweg naartoe?  Hebben de protesten van de bewoners van deze vest en de nabijgelegen Schuttersvest wat uitgehaald?  Wie waren de Schutters en waar naartoe ging de Vlucht?  We kijken op deze wandeling ook uit dat we niet in het zwembad duikelen.  Of is dat een fontein?  Nota bene: hoe is het gesteld met de historische Vierendeelbrug.  Je komt het allemaal te weten op deze boeiende gidstocht!

 

En dan is er alweer die laatste zomerwandeling op woensdag 21 augustus om 19 uur of op zondag 25 augustus om 14 uur.  Vertrokken wordt er onder onze stoere, als enige overgebleven stadspoort: de Brusselpoort.

 

'Overste Poort naar Waterpoort'

De Comet is ook uit het straatbeeld verdwenen.  Wie waren de broers De Vos?  Ken je de laatste president van Amerika die onze stad bezocht?  Wie waren de Oliveten en wordt de ring ooit een grote parkeerzone?  Die vragen worden gesteld tijdens deze ongetwijfeld erg boeiende wandeling.  En bekijk ondertussen maar de gevarieerde hoogbouw op de vesten...

 

Je kan als individuele deelnemer meewandelen.

Elke wandeling duurt maximum 3 uur met inclusief een rustpauze in een café. (let wel: prijs drankje niet inbegrepen!)

8 Euro te betalen bij vertrek (of 6 Euro bij voorinschrijving bij UIT in Mechelen).  Onder de 12 jaar is het gratis, maar check ook de abonnementsformule.  Die is erg aantrekkelijk: 15 Euro per persoon voor deze 4 wandelingen én de 4 hernemingen van vorig jaar!

Je kan ook inschrijven via:

www.mechelenbinnenstebuiten.be

info@mechelenbinnenstebuiten.be

PS: in juni worden dus ook de wandelingen van vorig jaar hernomen.  Bekijk hiervoor de website:

www.mechelenbinnenstebuiten.be