de nostalgie van het Maanlicht...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

De muren ademen pure nostalgie... In vergulde en andere ouderwetse lijstjes blikt een dromerige Jo Leemans hemelwaars, staart een statige kardinaal Mercier je aan..., kijk je recht in de ogen van  het verliefde koppeltje Rik en Nel Wouters.. Maar ook Jomme den torenwachter, Alfred Ost, een beierende Jef Denyn, een piepjonge Louis Neefs, Rembertus Dodoens...: ze hangen hier kriskras door mekaar... 'Lowieke' Van Beethoven staat te blinken onder een antiekerig lampje.  Misschien componeert hij in zijn hoofd reeds de Moonlicht Sonate? Alles is hier onvervalst Mèchels.  Hier zullen Racingers en Kakkers zich thuis voelen.  In de Maneschijn zal worden geklonken op het goede leven in het Paradijs aan de Dijle.  Want die maan: dat is écht Mechels grondgebied - on(t)roerend goed aan de Zevende Hemel van elke rechtgeaarde Maneblusser. 

In het weekend van 15, 16 en 17 zal de tapkraan van dit  gloednieuwe charmante bruine café in de Frederik de Merodestraat voor de eerste keer de pinten vullen.  En nu al belooft het een druk openingsweekend te worden.  Je mag er donder op zeggen: alles wijst er op dat Het Maanlicht heel snel bijzonder populair zal worden bij Mechelaars én toeristen.  Deze retro drankgelegenheid zal deze straat nog méér opwaarderen.  Daar zal cafébaas Kevin Polfliet honderd procent voor zorgen.  Mechelen-liefhebber-in-het-kwadraat Kevin heeft zijn job als woordvoerder van de Vlaamse Waterweg na zo'n 20 jaar on hold gezet.  Geen verklaring meer afleggen over het zoveelse defect aan de Battelbrug, maar in zijn gemoedelijke stijl de klanten ontvangen: dit wordt voortaan zijn job.  Dit ooit te kunnen doen was een jarenlang gekoesterde droom...  Een belegd boke, een Mechels (of ander) speciaalbier, kaffe van de beus: hier kom je thuis in het schijnsel van Janneke Maan.  Jawel.

 

 

 

Het idee rijpte al langer bij mij.  Ik ben zo ongeveer in de helft van mijn actieve loopbaan..., en aangezien de gelegenheid zich nu aanbood om de stap te wagen ben ik er maar wat graag op ingegaan.  Ik woon hier vlakbij - in de schaduw van de Sint-Janskerk en toen ik zag dat het Thaise restaurant Lan Na Thai er het bijltje bij neerlegde, zag ik mijn kans schoon.  Het waren al erg drukke weken en voordat we openen moet er nog heel wat gebeuren. Maar ik heb er het volste vertrouwen in.  Hier zal ik mijn liefde voor Mechelen helemaal kunnen etaleren...

 

Kevin mag dan wel geboortig zijn van Willebroek: in 'ons' Mechelen is hij thuisgekomen!  En hoe!  Actief geweest in wijkcomité Centrum, enthousiast actievoerder bij 'Rombout wordt wijzer',  mede-oprichter van ReuzeMechelen..., handen uit de mouwen stekend bij het rekwisietenteam van de Hanswijkprocessie, cake en soep aan de man brengend bij Mechelen Solidair, medewerker van Mechelenblogt...: té veel om op te noemen. 

Al vele jaren schuimt hij rommelmarkten af, biedt op online-veilingen...: en zo heeft hij al een indrukwekkende verzameling ouwe prenten, foto's, affiches en meer memorabilia van onze stad bij mekaar weten te sprokkelen.  Nu kan hij alles perfect integreren in het Maanlicht.  Je zal je er uren kunnen aan vergapen!  Het interieur heeft dan ook niks afgelikt, en is bijzonder warm en levensecht. 

 

Het ligt slechts op een boogscheut van de Grote Markt en op een toeristenroute.  Het stadsmuseum Hof van Busleyden en de Sint-Janskerk zijn vlakbij, en later zal ook een stadsbioscoop geopend worden in de gerestaureerde Oude Stadsfeestzaal.  Busleyden wenste ons trouwens reeds succes!  Deze straat herleeft.  Ja: daar zit muziek in!

 

In het Maanlicht worden een 50-tal speciaalbieren geserveerd. Uiteraard - hoe kan het ook anders - nemen de bieren van brouwerij het Anker een voorname plaats in.  Maar ook andere, niet zo commerciële bieren staan op de kaart.  In die zin kan je een parrallel trekken met die andere café's - de Stille Genieter of de Makadam.  Maar van Willebroek afkomstig zijnde kan hij de liefhebber eveneens een 'Wellebroeck' aanbieden.

 

Ik kan je ook een toffe primeur geven: we schenken hier de Mechelse kaffe in speciale tassen met filter.  We gieten hem voor jou vakkundig op, deze kaffe van de beus...  Daarnaast kan je bij ons de Gouden Carolus Single Malt degusteren.  De honger wordt gestild met dagsoep, belegde bokes en zoetigheden.  Op zaterdagochtenden serveren we vers gebak en croissants!  Voor de 'maantjes' die we bij de koffie geven gaat Marina Mariën zorgen waarmee ik in het wijkcomité samenwerkte.  Zij begint voor ons te bakken...

 

(je kan er niet naast kijken:  een wandgrote foto met een toren met leuzze...Zo weet je hier steeds hoe laat het is...)

 

Voor het beleg van zijn bokes  (bakkerij François van de Liersesteenweg) doet Kevin beroep op zijn overbuur: beenhouwer Volckaerts.  Je kan er proeven van zijn kwaliteitsvolle ovenham.  Eveneens 'hofleveranciers'  zijn tabaks-en likeurzaak Windels van de IJzerenleen, en de overbekende kaasmeester Schockaert.   Zijn brouwerskaas met Gouden Carolus is al lang een succesnummer.  In de zomermaanden wil men boerenbrood met platte kaas en radijsjes opdienen.

 

Ik werk het liefst met producten van lokale handelaars.  Dat is voor mij belangrijk.  Binnenkort ga ik dus van start als cafébaas in mijn eigen zaak. Een droom wordt waar.  Voorheen was ik een trouwe stamgast van 'Het Groot Licht'...  Van het Groot Licht naar het Maanlicht dus...

 

Het Maanlicht zal zijn sluitingsdag hebben op woensdag en zondag.  Geopend is het telkens van 11 uur tot middernacht.  Op zaterdag kan je al van 9 uur binnen. (heel maart en tijdens evenementen is het café open op zondag)

 

 

Het interieur oogt lekker retro.  De vloertegels zijn dat ook.  Je zou zweren dat ze écht oud zijn.  Voor de vormgeving stond Kevin in.  Maar ook zijn enthousiaste, steeds bereid om een handje toe te steken, echtgenote Elke, deed méér dan een duit in het zakje.  Leuke marmeren cafétafeltjes, Thonetstoelen: het klopt allemaal als een bus...

 

We willen een breed publiek aanspreken: jong en oud, Mechelaar en toerist.  De muziek die hier zal klinken zal rustig zijn: wat oldies, wat jazz en blues en...een vleugje klassiek. 

 

Hopelijk zie je nadat je de cafédeur achter je toegetrokken hebt geen zinsbegoochelende rosse schijn achter onze 'Mechelse Zot', zoals in het jaar 1687 toen deze vergissing ons de geuzennaam 'Maneblussers' opleverde, toen we gewapend met ladders en emmers de vermeende torenbrand wilden bestrijden...

Het nieuwe café is gevestigd in één van de 3 diephuizen in wederopbouwstijl  opgetrokken nadat  de hoek van Merodestraat en Sint-Janstraat in de Eerste Wereldoorlog in puin kwam te liggen.  Net zoals het hiernaast gelegen 'de Gulden Vruchten' uit 1919 werd het pand waar nu het Maanlicht in huist, met neorococo-inslag geconstrueerd.  Hiervoor kon men rekenen op Oeuvre Suisse Belge dat deze historiserende wederopbouw ondersteunde.  Niet hélemaal authentiek dus, maar ondertussen ook reeds geschiedenis te noemen...  Het levert alleszins een fotogeniek plaatje op.

 

 

 

http://www.hetmaanlicht.be

cafehetmaanlicht@gmail.com

Fredrik de Merodestraat 59

0484 91 69 84

(ook op Facebook en Instagram te volgen)

 

(Samen met stiefzoon Tim Terlinck die mede-inversteerder is, en later Kevin zal vervoegen in de zaak.  Tim heeft al heel wat horeca-ervaring opgedaan in den Beer op de Grote Markt en bij l'Ameau)

 

Zeker en vast: tot binnenkort!