dood van een kardinaal...(2)

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Vandaag werd tijdens een méér dan 2 uur durende plechtigheid afscheid genomen van kardinaal Danneels in een tot de nok gevulde Sint-Romboutskathedraal.  Hierna werd de kist van de overleden kerkleider bijgezet in de crypte onder het hoofdaltaar....

 

De afscheidsviering ging van start om 11 uur.  Voordien werd het lichaam van de afgestorvene in een erg eenvoudige kist, overgebracht van het aartsbisschoppelijk paleis waar men de vorige dagen nog een laatste groet kon brengen naar de metopolitane kerk. 

In de kerk waren tal van hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waaronder de ministers Peeters, De Crem en Geens, kamervoorzitter Siegfried Bracke, Wouter Beke... Ook tal van vertegenwoordigers van andere godsdiensten waren opgemerkte gasten.  Een flinke delegatie van het schepencollege woonde de dienst bij naast burgemeester Somers en procinciegouverneur Cathy Berx.  Opgemerkt werd ook kerkjurist Rik Torfs...  Naast al deze bekenden waren niet weinig gewone gelovigen naar de kathedraal gekomen om deze uitvaart bij te wonen.  Buiten stonden nog eens een kleine 200 mensen achter de dranghekkens te wachten tot de vele aanwezigen buiten kwamen.

De meest prominente gasten waren uiteraard het koningspaar Filip en Mathllde.  Maar ook prins Laurent, prinses Astrid en echtgenoot prins Lorenz maakten hun opwachting.  Hun ouders, koning Albert en koningin Paola hadden een krans laten afleveren.

De bekende Mechelse begrafenisondernemer Stijn Perdieus had de eer om deze uitvaart in goede banen te leiden. 

Niet minder dan 25 bisschoppen en 150 priesters gingen voor in de viering.

Kardinaal Jozef De Kesel leide de kerkdienst.  Velen hadden het er nadien over dat deze plechtigheid zeer sterk en bij wijlen emotioneel was.  De overleden kerkleider werd geëerd om zijn vele kwaliteiten - een boodschap die ook door Paus Franciscus werd neergeschreven.  Toch werd er niet voorbijgegaan aan de pijnpunten die de laatste jaren zo duidelijk in beeld kwamen.  Kardinaal Godfried Danneels kende zélf zijn tekorten...

Een zus van de kardinaal nam ook het woord.

In de kerkdienst werd ook stil gestaan bij de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, nu 3 jaar geleden.  Ook was er aandacht voor het leed van de de voorbije terreurdaden.

Op de koperen plaat die de crypte afsluit, en daarnaast,  lagen tal van bloemenkransen.  Daartussen ook één sober roosje met een handgeschreven tekstje..

Buiten hingen de vlaggen halfstok...  De vele aanwezigen sijpelden traag naar buiten, napratend, mijmerend, herinneringen ophalend... 

 

 

 

 

 

Mooi geschreven en in beeld gebracht Jan! Het was een sobere maar tegelijk mooie dienst. Blij dat ik het kon meemaken. In bepaalde periodes heb ik hem even persoonlijk gekend, en ik denk aan hem terug als een zacht en aandachtig persoon. Heb ook graag op zijn secretariaat mee gewerkt. Een periode voelt als afgesloten, beetje vreemd zoals ik dat altijd wel aanvoel na een overlijden.