Moord op bestelling

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

De Heffense filmmaker Willy Verworst mag dan al 73 kaarsjes hebben uitgeblazen op zijn verjaardagstaart: hij weet van geen ophouden!  Filmen is zijn grote passie - een uit de hand gelopen hobby...  Hij opereert al zowat 45 jaar in het amateurcircuit, maar zijn werk is kwalitatief sterk, en dat krijgt hij regelmatig te horen van professionelen.  Zopas werd zijn derde 'grote' film uitgebracht.  14 dagen geleden werd hij in kleine kring vertoond, maar op 23 maart komt hij op het scherm op het Filmfestival van de Videoclub Vilvoorde, waar Willy al langer in actief is.  In het cultureel centrum 'Het Bolwerk' zal men dan kunnen genieten van 'Moord op bestelling'...

 

Een zestal jaar geleden maakte Willy de film 'Lisa'.   Deze prent speelde zich af tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. Het werd meteen een voltreffer.  De film viel in de prijzen bij N.A.B (Nederlandstalig amateurfilm België), dat nu Breed Beeld wordt genoemd.

Met 'Het Spook van 't Zennegat' werd dat succes nog eens overgedaan.  Méér zelfs: deze film behaalde het fel begeerde goud, en daar zijn Willy en zijn team beslist heel trots op.

 

En nu is er dan mijn nieuwste project: in het misdaadgenre.  Met 'moord op bestelling' blikte ik een 50 minuten lange film in.  Dat is té lang om mee te kunnen dingen op wedstrijden  voor amateurfilms want de regels schrijven voor dat deze niet langer dan 30 minuten mogen duren.  Maar ik was me daar uiteraard van bewust.  Toch kon ik mijn verhaal niet kwijt in een halfuur film.  Maar goed: ik hoef me niet langer te bewijzen.  Ik heb de grootste graad reeds bereikt qua prijs.  Het verhaal heb ik zelf zo'n tweetal jaar geleden bedacht en uitgeschreven, maar het is Tina Jonckers die net zoals ik in Heffen woont die het scenario verder heeft verfijnd.  Voor 70 % heeft zij geregisseerd.  Ook haar echtgenoot heeft sterk meegeholpen.  Roger Vermeylen was een gewaardeerd crewlid - mijn 'best boy' zoals ze dat in de filmwereld noemen...  Tina was er al bij vanaf mijn eerste film 'Lisa'... We vormen als het ware een tandem.

 

Wanneer Jacques Dujardin vermoord wordt teruggevonden op het domein van kasteel Bloemendaal, krijgt inspecteur Frits Meersman de opdracht om deze toch niet alledaagse moord op te lossen.  Al snel blijken alle verdachten hetzelfde motief te hebben.  Enkel op de speciale werkwijze van deze al even eigenaardige instpecteur, kan de ware dader gevat worden...

 

Tot aan de ontknoping is dit een echte 'who done it'...  Je wordt telkens op een verkeerd been gezet...  De inspecteur is weinig typisch te noemen.  Het is zo'n beetje een soort van 'Colombo'.   Hij pakt alles totaal anders aan.  Heel subtiel ook.  De rol wordt gespeeld door Mechelaar Dennis Van den Broeck die toneel speelt bij Rust Roest in Leest.  Hij doet dat schitterend!  Ik heb mijn acteurs allen zelf gekozen, en ik moet zeggen dat het wel het beste acteursteam is waarmee ik ondertussen heb gewerkt!  Acteur Mark Windels is ook actief op de scène bij Rust Roest, net zoals Imelda Verhasselt, en Hombekenaar  Swa Verhoeven staat dan weer op de planken bij de Moedertaal.  Edith Van der Borght komt uit Vilvoorde en Willebroekenaar Jan Vereecken is actief bij 't Humor.  Heindonkenaars Fons De Vleeschouwer en Karel De Clercq  figureerden al erg regelmatig op televisie en hadden dus reeds flink wat ervaring met de camera .Ook Roger Vermeylen speelt een figurantenrol.  De rol van advocaat wordt vertolkt door de Vilvoordse notaris Charles De Ruydts.

 

Voor het camerawerk zorgde Johan Leemans en het geluid was in de goeie handen van Mechelaar Fred Lamon (trouwens broer van overleden schepen Jowan Lamon).  Voor de belichting stond duivel-doet-al Roger Vermeylen in...

 

...maar zonder de meer dan gewaardeerde hulp van mijn echtgenote Louisa Vander Auwera zou ik dit alles niet hebben kunnen waarmaken.  Achter de schermen heeft zij bergen werk verzet.  Zo zorgde ze elke dag opnieuw voor een warme maaltijd voor de ongeveer 20 personen tellende crew.  We wilden al de medewerkers extra in de watten leggen hiermee.  tenslotte doen ze het allemaal gratis, en dat is dan mijn dank.  Het maken van zo'n film kost trouwens veel geld.  Ik ben dus erg blij en dankbaar voor al het werk dat zij leverden.  Maar ik ben verheugd dat de film zo goed werd beoordeeld door vakmensen van televisie, die zegden dat dit product 'rijp' is voor TV.  Ze roemden ondermeer de goede beeldkwaliteit...

 

De buitenopnames gingen door in het domein van Zellaer in Bonheiden waar het gelijknamige kasteel een geknipt decor voor vormde.  De interieuropnames werden gedraaid in Huyze De Ruyds in Vilvoorde - het huis van meespelend acteur Charles De Ruyds: een prachtig pand van omstreeks 1800...

 

Ik sta er nog steeds over verbaasd dat mijn film al zoveel pers heeft gekregen.  Eerst was er mijn buurman Leo De Nijn van Gazet van Antwerpen die een reportage maakte... Dan volgde ook Het Laatste Nieuws, RTV, enzovoort....  En op Radio Opsinjoor mocht ik het voor de micro vertellen bij Bart Pepermans.

 

Zou u deze film graag in uw vereniging vertonen of laten spelen in uw zaal?  Neem dan snel contact op met Willy Verworst op nummer 0498 646737

 

 

Plannen heeft Willy  nog steeds, maar aan langspeelfilms wil hij zich niet meer wagen.  Dat wordt té vermoeiend op zijn leeftijd...

 

Een kortfilm: da's nog wat anders!  Zo loop ik met het idee rond om een film te maken naar een parabel van Ernest Claes.  Ik maak er een eigen interpretatie van: met een stroper , een kasteelheer... En met een dramatische plot.  Ik leg voor mezelf de lat hoog.  Er zullen weer nachtopnames in komen.  Technisch is dat niet zo eenvoudig, maar ik deed dit eerder al met succes...

 

Maar er is nog een groter plan waarmee Willy in het hoofd zit!  Het idee begon te rijpen op een bijeenkomst van het Heffense buurtcomité 'over de baan'.  (Willy woont immers in de Heirstraat - dat tot de regio van dit comité behoort).

 

Vele jaren geleden maakte ik al een documentaire over de dijkbreuk in Heffen en de daaropvolgende overstromingen die uiteindelijk hebben geleid tot het SIGMA-plan.   De beelden van toen zijn niet zo kwalitatief, maar men voeg me of ik deze documentaire niet opnieuw kon uitbrengen.  We hebben er een tijdje over gepraat en nagedacht, en het idee kreeg vorm.  Ik zou een mengvorm maken van deze oude beelden met nieuw materiaal.  Ook de klank moet zeker opnieuw worden opgenomen.  In de vroegere documentaire is het nog een piepjonge Mechelaar Yves Desmet die alles inspreekt.  Er zitten in de documentaire ook waardevolle getuigenissen - vaak nog in plat en onvervalst Mechels.  Het scenario heb ik al grotendeels uitgeschreven en binnenkort moet alles worden ingeblikt.  Ik zou de film immers graag in november klaar hebben.  De oude beelden zijn ooit op een Erfgoeddag vertoond en werden nadien gedigitaliseerd.  Schepen Björn Siffer die ook van Heffen afkomstig is, vindt het alvast fantastisch.  Zoiets mag niet verloren gaan zei hij tegen mij.  Dit is té belangrijk voor de Zennevallei en bij uitbreiding Mechelen.  Hij zei me ook dat deze vernieuwde documentarie zéker zou moeten vertoond worden in Mechelen!

 

Laat ons hopen dat Willy Verworst dit zal kunnen realiseren!   Ik kijk er zeker al naar uit!