De Oostenrijk vereniging Servus Mechelen organiseerde zondag 13 januari zijn jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. 430 muziekliefhebbers van Weense walsen en polka’s hadden zich een plaats gereserveerd in de Stadsschouwburg.
Voor dit Nieuwjaarsconcert ‘Prosit Neujahr 2019’ had Servus de crème de la crème naar Mechelen gebracht. Met het Strauss Gala Orchester Wien onder leiding van dirigent Kurt Schmid en een fabelachtig optreden van de Oekraïense sopraan Anna Bratus en bariton Georg Lehner uit Wenen (Oostenrijk) was de trend voor de rest van de middag al snel gezet.
Weense walsen en polka’s
Het authentiek Weens nieuwjaarsconcert werd op gang gebracht met de Kaiser-Walzer gecomponeerd in 1889 door Johan Strauss. Wie het programmaboekje ter hand nam kon niet anders dan likkebaarden bij al wat nog volgen zou.
Stichter-voorzitter Servus Mechelen, Alfons Deleus verwelkomde na het openingsnummer het publiek en eregasten op het concert.. “In de loop van de jaren heeft Oostenrijk ons veel culturele rijkdom opgeleverd, waarbij wij onnoemelijk veel vriendschap over de grenzen heen mochten ervaren. Onze activiteiten, voorop die met muziek te maken hebben, werken als verbindende factor tussen onze twee landen”
Het tweede nummer ‘Werberlied’ uit ‘Der Zigeunerbaron’ werd alweer verbluffend gebracht door musici die in bekende Weense orkesten als Wiener Philharmoniker te horen zijn.
Net voor de aanvang maakte ik kennis met o.a dirigent Kurt Schmid. De vriendschap tussen Servus en Kurt is ontstaan bij één van de reizen naar Wenen. Niettegenstaande het uitgebreide palmares, heb ik Kurt leren kennen als een zeer hartelijk man. Hij is niet enkel dirigent maar ook componist van o.a balletten, opera’s, … Op het podium straalt Kurt in wat hij doet. Zo nu en dan maakte hij het extra gezellig met korte grapjes en anekdotes. Vandaag heeft hij de Philharmonie van Lugansk nog steeds onder zijn hoede, en is regelmatig te zien in gerenommeerde zalen in Wenen waaronder het Wiener Konzerthaus en het Wiener Musikverein. Zowel in Oekraïne als in Wenen heeft Kurt al de hoogste onderscheidingen in ontvangst mogen nemen, en ‘verdiend’ wordt hij een ‘muzikaal monument’ genoemd.
Een heel ander verhaal werd het met ‘Heia Heia in den Bergen’ uit ‘Die Csárdásfürstin’ van Emmerich Kálmán. Sopraan Anna Bratus (40) afkomstig uit Donetsk (Oekraïne) strooide met een klok van een stem kippenvelmomenten door de Stadsschouwburg. Deze mooie verschijning, in een fel rood kleed, heeft al meerdere nationale en internationale zangwedstrijden gewonnen. In de wereld van klassieke muziek is Anna al jaren een icoon. Niettegenstaande dat deze diva regelmatig mag optreden op de befaamde Weense Hofburg Concerten, is het een aangename dame om te ontmoeten. Achter de bühne had ik met haar een leuke babbel, helaas ben ik de Duitse taal niet machtig genoeg om haar voor de camera te interviewen.
Net voor hij op de bühne ging, kwam Georg Lehner (50) ons vervoegen. Deze bariton gehuisvest in de stad Wenen is zijn muzikale carrière begonnen bij de Wiener Symphoniker. Daarna werd hij hoboïst bij de Wiener Philharmoniker, om uiteindelijk een zangopleiding te gaan volgen aan de universiteit van Wenen. Georg is ook niet zomaar de eerste de beste. Hem kan je vinden in grote concert- en opera zalen doorheen Europa, United States en Azië, en dit aan de zijde van andere grote sterren in het opera, operette en oratorium genre.
Johan Strauss, Franz Lehár, ... in historisch Mechelen
Met ‘Non Più Andrai’ uit ‘Le Nozze di Figaro’ van Wolfgang Amadeus Mozart, wisten we al snel dat hij en Anna ons nog vele mooie muzikale momenten zouden serveren.
Tijdens de pauze werd er al duchtig gepraat over het eerste gedeelte van het nieuwjaarsconcert. Na een half uurtje socialiseren in de gangen van de Stadsschouwburg, klonk de bel voor het tweede gedeelte van het nieuwjaarsconcert.
Deze opende met ‘Leichtes Blut’ een polka uit de hand van Johan Strauss. Anna Bratus, deze keer schitterend in een zwart kleed, het leek of ze kwam uit het sprookje ‘De Zeemeermin’ zong ‘Meine Lippen, sie küssen so Heiss”. Ja wat moet ik daar over denken, ik kan er alleen maar van dromen !. Uit ‘Giuditia’ van Franz Lehár, zal ik er toch nog even bij vermelden. Sorry ik was even van de kaart.
Eén van de vele mooie momenten was het ogenblik dat Kurt, Anna en Georg ieder een heerlijk geurend rozenboeket aangereikt kregen door Jean Aerts bestuurslid Servus. De orkestleden werden niet vergeten en ontvingen ieder een doosje uitmuntende pralines.
"Het was een fantastisch concert “ vertelt Björn Siffer als schepen van Cultuur.”Het was het ideale concert om het culturele jaar in Mechelen op gang te trappen. Ik moet zeggen dat het Haydn genootschap in dit geval Servus toch weer iedere keer prachtige concerten geven. Zij brengen klassieke muziek in onze stad Mechelen op een ongelooflijk hoog niveau.”
Radetzkymars besluit Weens topconcert
We werden intussen allemaal meegezogen in de hemelse vertolkingen van Anna en Georg, bijgestaan door top musici en dirigent. Zoals het hoort werd het nieuwjaarsconcert afgesloten met de overbekende ‘Radetzkymars’, naar men zegt een traditie als afsluiter van een Weens concert. Iedereen in de zaal zonder uitzondering klapte en zong uit volle borst mee. Het applaus op het einde was oorverdovend. “Ik zie alleen maar stralende gezichten, de sfeer was opperbest. Ik denk dat we kunnen tevreden zijn met het resultaat. Als we weten dat een nieuwjaarsconcert uit Wenen miljoenen mensen aan tv kluistert, dan hebben wij vandaag met bescheiden middelen daarop verder willen bouwen. Ik denk dat ons dat goed gelukt is.” besluit een tevreden Alfons Deleus.
Servus is een vereniging die intussen na 33 jaar bestaan al heel wat leden telt. 166 families maken vandaag deel uit van het genootschap. Aansluiten bij Servus levert je heel wat voordelen op. Geleide wandelingen en eigen land maar ook buurlanden. Stads en musea bezoeken, Volksmuziek en concerten, reizen naar oostenrijk, typische Oostenrijkse advents- en kerstweekends, … Kortom je zal je nooit vervelen bij Servus. Wil je mee deel uitmaken van Servus kijk dan snel op hun website
Topper ‘Prosit Neujahr 2019’ werd afgesloten met een nieuwjaarsreceptie op de bovenverdieping van de Stadsschouwburg.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt
Sympathiek stuk. Hoop alleen dat de kleine foutjes van Eddy Verschueren niet uit het programmaboekje komen. "Non più andrai" is de aria van Figaro uit de 1ste akte van Le Nozze di Figaro en komt niet uit Die Zauberflöte. Het is niet "Haia in den Bergen" maar "Heia, heia in den Bergen" uit Kalmans De Czardasvorstin (ik kom nog uit de tijd dat ik al die operettes in het Nederlands zag). Giuditta's aria uit de 4de akte is "Meine Lippen, sie küssen so heiss" en niet "Meine Lippen küssen so Heiss".