Met Kerstmis klinken koren...

met categorie:  

Toen wij in mei met CantusAmici een programma samenstelden van muziek gelieerd aan Mechelen en Mechelse componisten was de grote moeilijkheid een keuze te maken uit het overvloedige aanbod.  Inderdaad heeft onze stad over de eeuwen heen steeds een belangrijke rol gespeeld in koorzang en -muziek.

Dit bleek eens te meer in deze laatste weken van 2018.  We werden overspoeld door een reeks hoogstaande kerstconcerten in een bonte afwisseling van stijl en inhoud.

Er was de uitzonderlijke - en toch wel gewaagde - uitvoering van het monumentale Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.  Scala Vocale met dirigent Lode Tooten koos dit werk als jubileumconcert.  Een geweldige prestatie met een overweldigende publieke belangstelleng en een meer dan verdienstelijke uitvoering.

Er was ook het kerstconcert van Viermaliks in de Colomakerk. Dit Mechelse koor heeft in de loop der jaren een professioneel niveau bereikt en beweegt zich tussen de topkoren van ons land.  Zij brachten met dirigent Hans Scholliers, een boeiend programma van vaak aartsmoeilijke muziek, origineel en grotendeels nog onbekend, maar ongemeen boeiend en rijk aan ervaringen:  een drietal Nederlandse liederen (bewerking Jetse Bremer) wisselden af met John Tavener en de goed in de markt liggende Karl Jenkins. Maar ook vaste waarden als Bob Chilcott, Vic Nees en Eric Whitacre kwamen, met nog vele andere, aan bod.
Het opzet van het programma was origineel met een opsplitsing van het gekende Kerstverhaal in een vijftal delen, telkens geïllustreerd met enkele passende koorwerken, en afgewisseld met teksten die door het koor visueel werden uitgebeeld in "tableaux vivants". Dit alles onder de regie van Willem Verheyden, vooral bekend als gewezen artistiek leider van "De Maan." De samenwerking met het koor was gewoonweg perfect, mede mogelijk gemaakt door het uit het hoofd zingen (20 liederen in verschillende talen gedurende anderhalf uur!) waardoor de zangers een ongekende vrijheid van bewegen verkrijgen en de muziek ook visueel in beeld kunnen brengen. Een unieke prestartie van dit Mechels gezelschap.

Er was ook de totaal verschillende maar erg populaire prestatie van "Ne formidabele Kessemis" waarvoor de stadsschouwburg eens te meer vol liep. Als koren hoorden we de frisse klanken van het kinderkoor Kolor en jongerenkoor Koraal, beide afdelingen van het O.-L.-Vrouwkoor. Het blogartikel geeft hierover uitgebreid verslag.

Het verassende "Swingende Kerstmis" van Just for fun in de Colomakerk belichtte weer een ander aspect van de kerstmuziek: boeiend en origineel.  Dirigent Johan de Lombaert spreidde zijn groot muzikaal talent ten toon en motiveerde zijn zangers tot een topprestatie.

En om het rijtje te sluiten was er ook het kerstconcert van Musica Nova o.l.v. Jeroen Keymolen.  Dit koor werd recent  door zijn dirigent omgevormd tot een projectkoor.  Met een bezetting van +/- 30 zangers brachten zij in de kathedraal een eigenzinnig programma, smaakvol en overtuigend. Opvallend was de opstelling van de zangers  die door mekaar stonden i.p.v. per stem.  Daardoor krijgt men een meer "vermengde" koorklank maar het stelt wel hogere eisen van zelfstandigheid aan de koorzangers.

Deze opsomming wil niet volledig zijn maar wel een beeld schetsen van het weldoende en overvloedige aanbod van koormuziek in Mechelen en grotendeels door Mechelaars in deze kerstdagen.  Naast gepaste trots mogen we ook fier zijn op deze prestaties die stuk voor stuk van hoge kwaliteit waren en in een boeiende afwisseling "ieder wat wils" gaven.

We kijken dan ook uit naar de vijftigste verjaardag van het Festival van Vlaanderen Mechelen waar op 5 mei e.k. een "Grote parade van koormuziek" wordt ingericht.  Een twaalftal koren neemt hieraan deel en brengt een nooit gezien overzicht van Vlaamse koormuziek.

Zo groeit en bloeit het koorzingen in onze stad en wordt er aangeknoopt met een eeuwenlange traditie.  Wat is het fijn om Mechelaar te zijn!

Urbain  Van Asch
27 december 2018

 

Mooi overzicht Urbain!  En jouw laatste zin: klopt hélemaal!  ;-)

heel veel gemist, spijtig...

zoveel kanalen om te communiceren