Theater M presenteert eigen creaties en gastproducties

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets. Met Marilou Mermans, Walter Smits en Lieven Debrauwer)

Vandaag werd in stijl het nieuwe jaarprogramma van Theater M voorgesteld in hun zaal aan de Oude Brusselstraat.  Het was een enthousiaste artistieke leider, Yves De Lathouwer, die voor ons door dit achtste seizoen fietste.  Zelf noemt hij dit theatergezelschap een 'creeërend' gezelschap.  Een collectief van makers en spelers die 'eigen' stukken op de planken brengen.  Het vaste team wordt daarnaast voortdurend aangevuld met professionele en gepassioneerde acteurs en regisseurs.  Zo iemand is bijvoorbeeld de getalenteerde Lieven Debrauwer die de topfilms 'Pauline en Paulette' en 'Confituur' op het witte doek bracht,  Theater M kon hem over de streep trekken om de zwarte komedie, 'Gaten', waarin de Mechelse acteur Walter Smits op de scène staat met Ken Verdoodt, te regisseren.  Grootvader en kleinzoon.  Dementie of 'verdwalen in het geheugen'... Het is een fijne, tedere en emotionele voorstelling die zal te zien zijn vanaf 11 oktober... En da's nog maar de opener van het  seizoen.  Er staat nog heel wat meer op het programma dat de moeite is...

 

 

(Lieven Debrauwer, filmmaker, boekschrijver, cabaretier, én lezingen gever over parfum, had zijn poedel meegebracht...)

 

Vanmorgen dus werd de aftrap gegeven van dit achtste seizoen alweer.  En het programma oogt erg aantrekkelijk.  We zullen het hele jaar door bekenden en minder bekenden de revue zien passeren. 

Theater M wil als 'productie-atelier' graag jonge talenten kansen geven.  Dit jaar doen ze dat zéker met de supergetalenteerde Lander Severins die in juni met grote onderscheiding afstudeerde als cabaretier.  Hij was trouwens één van de meest opvallende kandidaten in 'Voor de leeuwen' op Eén.  Een jaar lang mag hij resideren bij Theater M, vertelt Yves.  Het resultaat van deze 'artist in residence' laat hij zien in zijn voorstelling 'Maanlander' en de nieuwe show 'Grof Geschud'.

De sympathieke Lander mocht meteen de spits afbijten en wist ons reeds van onze sokken te blazen met een voorsmaakje van wat hij binnenkort op de Mechelse planken brengt... 

 

(Lander Severins)
 
 
Theater maken doe je niet alléén.  Dat doe je met een hele ploeg.  En ook dit nieuwe seizoen is het de vaste equipe die aan het roer staat.
Yves De Lathouwer krijgt als artistiek leider versterking van dramaturg Frans Ceusters, en Ivan Pelemans die zorgt voor de technische coördinatie.  Stefan De Waele is de onmisbare schakel wat pers en communicatie betreft en de productieleiding is in goeie handen bij Helga Van der Heyden.  Zij zorgen er allen voor dat het succes van de afgelopen jaren bestendigd blijft...
 
  (Yves De Lathouwer)
 
 
Twee eigen creaties staan dit seizoen op het programma. 
De eerste is dus 'Gaten'.  Walter Smits geeft hier gestalte aan grootvader Bernard die elke maand het bezoek krijgt van zijn kleinzoon, gespeeld door Ken Verdoodt.  De sfeer tussen de twee is ver van optimaal.  De beginnende dementie vreet gaten in Bernards geheugen.  Maar wat is hij écht vergeten en wat verzwijgt hij doelbewust?  Niet minder dan Lieven Debrauwer regisseert dit emotionele stuk.  Hij mag dan ook een tipje van de sluier oplichten...
 
 
 
(Ken Verdoodt en Walter Smits... - niet alleen gekend als Malinska-kapitein...)
 
 
Na het enorme succes van de komedie 'Partnerruil' van vorig seizoen, kroop huisschrijver Frans Ceusters opnieuw in de pen voor deze tweede eigen productie.  Met 'Het Slippertje' zullen we een leuke komedie te zien krijgen in de regie van Wim Peters.  Vanaf 21 maart staan Andy Peelman, Elise Roels (die heus bewijst dat ze méér is dan 'Emma' uit de soap 'Thuis'), Christophe Stienlet en Helga Van der Heyden op de planken.  Deze Maneblussers zullen het beste van zichzelf laten zien!
 
 
Sommige eigen producties uit vorige seizoenen gaan ook op reis.  Bij 'Vakantieliefdes' kunnen we dit vrij letterlijk nemen.  In deze muzikale komedie gaan Marilou Mermans, Katrien De Becker en Evelien Lauwers op reis naar Gran Canaria.  De avonturen van dit drietal zien we tijdens hernemingen op 5 oktober en 10 november van dit jaar in het Mechelse theater, waarna de dames op tournee trekken.
Ook op reis gaat de succesproductie 'Yallah, naar België' die handelde over de eerste generatie migranten in Vlaanderen, met Youssef El Mousaoui en Helga Van der Heyden.  Zij zullen dit stuk brengen in het Fakkeltheater op 5, 6 en 7 oktober.
 
En dan zijn er de gastproducties.  En er kan wel degelijk gesteld worden dat de lach als een rode draad doorheen al deze voorstellingen loopt.
 
Op 21 september - en da's dan meteen de openingsvoorstelling' gaat Mechels comedian Bert Gabriëls op zoek naar geluk in zijn nieuwe show 'Gelukzoeker'.  Een aanrader!!
 
Bijna uitverkocht  is een week later,  'Van 7 tot 77' met Jacques Vermeire en Ruben Van Gucht...
 
 

Na het susses van '237 reden voor seks' hebben Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe '237 redenen om door te gaan' gevonden.  Zet in jouw agenda: 6 oktober!

Op 31 oktober kunnen jongeren tussen 12 en 16 jaar leren griezelen tijdens de workshop 'Griezelfiguren'.  In deze workshop leren ze onder professionele begeleiding een griezelfiguur maken.  Het resultaat wordt getoond als voorprogramma van de impro-voorstelling 'Weerwolven' die avond...   Jasper Steurs vertelt me even later er alles over...

 

(Jasper Steurs)

 

Voor het jonge volkje komt op 4 november Nijntje, het bekendste konijn van de wereld, naar Theater M.  Na de voorstelling 'Nijntje op de fiets' kan gesmuld worden van een gratis pannenkoek...

Vorig jaar kregen 'de Improfeten' een vaste plaats op ons podium, en omdat dit best in de smaak viel, keren ze terug op de tweede donderdag van november en december van dit jaar, en in maart en mei van het volgende jaar.  Improvisatie op zijn best!

Theater Paljas houdt op 16 november halt in Mechelen met 'Oude koeien aan de Costa del Sol', waarbij Erik Goris, Karin Jacobs en Vera Puts het beste van zichzelf geven.  Noteer 16 november.  Op die avond is er net zoals op elke derde vrijdag van de maande een themadiner in de 17de eeuwse kelder van het theater.

Na enkele seizoenen afwezigheid staat ook weer muziek op het programma.  Op 1 december geeft 'The Circling Saxes' een saxofoonconcert.

De jongsten kunnen op 2 december 'Sint in de wolken' - een muzikale voorstelling - bijwonen.  En ook dan is er een gratis pannenkoek voorzien.

Tijdens de populaire ladies night met gratis cava kunnen de dames op 7 decmber lachen met 'Alles wat is' van Ann Esch en Bouke Cools.  (ps: de heren zijn heus ook welkom hoor!)

 

  (Ilse Janssens)

(Els Béatse, Ann Esch en Helga Van der Heyden)
 
 
Vorig jaar viste ik achter het net.  Jammer.  Maar dit jaar wil ik het beslist niet missen.  Op 16 december staat de aimabele rasactrice Marilou Mermans weer op de planken van Theater M met de beklijvende productie 'Het verhaal van een sterke vrouw in oorlogstijd'.  Het is een herhaling van het vorig jaar in een mum van tijd uitverkochte stuk.  Het wordt gespeeld in de unieke kelderruimte van het theater, en dat geeft het publiek wel een erg aparte ervaring - zo dicht bij de actrice...  Een verhaal over wat oorlog nu eigenlijk doet met ons als mens...
 
 
 
(Marilou Mermans)
 
 
in december blijft Theater M in de kelder.  Op 29 en 30 december kan het hele gezin genieten van 'De Reis'.  Poppentehater voor jong en oud.  Perfecte uitstap in de Kerstvakantie!
 
Op 6 januari - het is dan nog steeds vakantie' komt een bekende poes langs met het stuk 'Dikkie Dik en de taart'.
 
Na de ladies night staat er op 26 januari ook een men's night geprogrammeerd met tal van verrassingen voor de heren.  'Op weg naar Wembelie' is een komische voorstelling met Jeron Dewulf.  (enne: dames zijn eveneens welkom hoor...)
 
Lander Severins zien we na 'Maanlander' op 2 februari nog eens terug op 11 mei.  Met Myrthe Van Velden vormt hij een cabaretduo en ze brengen dan hun afstudeervoorstelling 'Grof Geschud' tijdens de tweede ladies night.  Beiden brengen hiervan een nummer op het podium.  Kippenvel.  Wat een prachtige stem heeft die Myrthe toch...
 
 
 
 
(Myrthe Van Velden en Lander Severins)
 
 
Op 15 februari - de dag na Valentijn - kan je van een heelrijk diner genieten in de romantische kelderruimte om daarna weg te zakken in de theaterzetels voor de voorstelling 'Parle moi d'amour' - een komedie met ondermeer Eric Kerremans...
 
 
  (Eric Kerremans)
 
 
Myriam Bronzwaar, Tina Maerevoet en Els Béatse brengen op 22 februari de humoristische voorstelling 'De huisvrouwmonologen'.
 
Ontbijtcinema is er op zondag 24 februari met de filmklassieker 'E.T.'.  Leuk voor het hele gezin.
 
In de krokusvakantie zijn er workshops theater voor kinderen van 6 tot 14 jaar.  Acteertips worden gegeven door actrice Annelies Boel.  Dit wordt gevolgd door een toonmoment...
 
Op 10 maart is het feest voor kinderen en families met 'Verteller &vriendinnetjes grote verhalenfestival'.
 
Frank Van Erum  en Pieter Bamps  komen met 'Ideale maten' langs op 15 maart.  Hilariteit, spanning en tristesse: het zit er allemaal in.
 
Op 16 maart is er een uniek samenwerking tussen saxofoon en strijkkwartet te horen met Jeroen Vanbever en Zerkalo Quartet.
 
Twee jaar geleden was hij ook al eens te gast in Theater M.  Op 19 april staat comedian Joost Van Hyfte er weer met 'keukengeheimen' en dit wordt gekoppeld aan een themadiner (ook apart te boeken).
 
Wim Van de Velde staat met de familievoorstelling 'Lelijk Lief' op de Mechelse planken op 22 april.  De kinderen mogen mee op het podium zitten!
 
Sportjournalist Ruben Van Gucht staat op 26 april samen op de scène met Mathieu en Guillaume in de voorstelling 'Sportman'.
 
Tenslotte is er op 17 mei nog 'de affaire' door Kunstencentrum Vlaams Fruit; op 1 juni komt Peter Kluppels (dit is ook een Mechelaar!), met zijn nieuwste show try-outen; en Raf Coppens met 'de grote Raf Coppens show' op 8 juni...
 
 
info en tickets:  uit@mechelen.be