Reuzen op Open Monumentendag!

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets - boven: Janneke en Klaasken.  Onder: de eerste dragers op Erfgoeddag in T-shirts met het nieuwe logo)

Onze Mechelse Reuzenfamilie is eeuwenoud en is méér dan te koesteren erfgoed.  Honderden jaren stappen ze al mee als onderdeel van de Mechelse Ommegang.  En zélfs in deze moderne tijden weten ze - hoe onwaarschijnlijk ook - nog velen te verbazen en ontroeren.  De laatste keer dat de hele familie door de Mechelse straten liep, ligt weerom een poosje achter ons.  In 2013 ging toen immers de Cavalcade uit: de eens om de 25 jaar door Mechelen trekkende Jubelprocessie van Hanswijk, gevolgd door de praalwagens en de reuzen.  Alles werd toen héél vakkundig gerestaureerd.  Het resultaat mocht gezien worden.  Zo jammer vonden toen een een aantal vrijwillige dragers dat de reuzen nu weer zo lang 'op stal' dienden te gaan.  Daarom kwamen ze met het idee op de proppen om een reuzenvereniging op poten te zetten.  In vaktermen noemen dragers van reuzen zich pijnders.  De koppen werden bij mekaar gestoken met de mensen van de Erfgoedcel, want met door Unesco als erfgoed erkende reuzen loop je nu eenmaal niet zomaar rond op elke pensenkermis.  Ook moet je er niet te pas en te onpas mee naar buiten komen natuurlijk.  Maaaar: er zijn beslist meer momenten dat de reuzen door de straten zouden kunnen dansen.  Er werd duchtig wat rond vergaderd om een plan uit te werken, en een reuzendragersvereniging onder de vleugels van de Erfgoedcel werd boven de doopvont gehouden.  In april werd een eerste promotiecampagne gevoerd op Erfgoeddag. Een aantal reuzen stonden toen opgesteld  in de Kruidtuin.  Bedoeling was om een nieuwe reuzendragers te ronselen... Een aantal enthousiaste Maneblussers ging hier graag op in...

 

Maar...: we hebben méér dragers nodig als we in ons opzet willen slagen!  En daarom wil ReuzenMechelen nog eens naar buiten komen om het opzet aan een breed publiek voor te stellen.

 

(Amir en Noah, Klaaske, Mieken en Janneke in hun opslagplaats aan de Nekkerhal)

 

Zondag, op Open Monumentendag, zullen een aantal reuzen in de binnentuin staan van ons gloednieuwe museum Hof van Busleyden.  Iedereen kan dan eens proberen hoe het voelt om zijn of haar schouders onder een reus te zetten.

 

Je kan er de reuzen nader bekijken tussen 10 uur en 17 uur.  Enne: als je de zin zou bekruipen om ook eens in de schoenen te staan van een reuzendrager: dan kan je jouw naam opgeven.

 

  (Mieken)

(de Reus en de Reuzin op de laatste Cavalcade)

(Grootvader Reus op z'n wagen)

 

Als je dit doet ben je uitgenodigd op een 'reuzendag' op zaterdag 13 oktober.  Meer info hierover krijg je dan later wel.

Aarzel niet: en maak dat onze Mechelse reuzen regelmatiger door onze straten kunnen dansen!

Janneke en Mieken, Klaasken , onze jongste aanwinsten: Amir en Noah, vader en moeder Reus én Grootvader Reus zullen je er dankbaar voor zijn!

(ReuzenMechelen kan je ook volgen op Facebook)