30ste Open Monumentendag werd overrompelend succes!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

En toch blijven sommigen hardnekkig beweren dat in Mechelen 'nooit iets te doen is' en dat onze stad op zondag leeg lijkt.  Het is natuurlijk een fabel.  We weten wel beter.  Mechelen beleefde op dit zonnige septemberweekend weer hoogdagen.  Kiezen is verliezen.  Er was gewoon té veel te beleven.  Kuieren op de braderie, genieten van al de mooie muziek op unieke locaties, in onze binnenstad met het onvolprezen evenement Jazzathome, de optocht van het Gildenjuweel, het traditionele klokkenwerpen...én natuurlijk met Open Monumentendag: de hoogmis voor al wie ook maar een beetje belangstelling heeft in ons erfgoed.  En Mechelen heeft op dat gebied veel te bieden.  Het werd een feestelijke editie en de opkomst was fenomenaal!  Vaak was het drummen geblazen.  Deze dertigste Open Monumentendag werd gestart met  lintje-knippen. Immers vandaag werd ons gloednieuwe toerismehuis geopend!  En wellicht is dit wel het mooiste van Vlaanderen! Bovendien is het te vinden in het oudst bewaarde stadhuis van dit landsgedeelte: het zogenaamde Schepenhuis.  Het 13de eeuwse monument is heel centraal gelegen.  Een betere plaats om ons toerismekantoor in onder te brengen is niet te vinden. En na geklonken te hebben op deze opening, was het tijd geworden om de talrijke monumenten te bezoeken die vandaag de deuren wagenwijd openzetten.  Ik klom op de stellingen van de kathedraal aan het Nieuwwerk, liep binnen in de Oude Stadsfeestzaal, en werd gecharmeerd door het verhaal van een huis met trapgevel in de Augustijnenstraat, dat een prachtig 'verhaal vertelde'... Maar, ik stel voor: loop even met me mee...

 

Opvallend, en niet langer weggestopt in een zijstraat, én erg toegankelijk gemaakt door een nieuwe ingang, zet het Toerismehuis zich stevig in de kijker.  Paul Boënne, diensthoofd, is een méér dan tevreden man.  Hier zal het aangenaam werken worden.

In 2 fasen is het oudste stadhuis gebouwd.  Het 13de eeuwse gedeelte ligt aan de Schoenmarkt.  In 1374 werd het aan de IJzerenleen gelegen nieuwere gedeelte er tegenaan gezet.

Schepen van Cultuur Björn Siffer noemt het een positieve zaak voor het toerisme, maar ook voor de handelsactiviteiten rondom.  Het gebouw is immrs een knooppunt tussen Grote Markt, IJzerenleen, Sint-Romboutstoren en winkelcentrum rondom de Bruul.  "Hier kan de bezoeker zich laten inspireren en informeren over het diverse aanbod dat onze historische kunststad te bieden heeft.  Op deze historische en zichtbare plek kan ook de Mechelaar info inwinnen over het vrijetijdsaanbod en tickets bestellen voor sport-, jeugd en cultuuractiviteiten", vult burgemeester Somers aan.

Schepen Siffer: "Toerisme en vrije tijd zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van onze stad en dus kozen we voor een centrale ligging en een publieksvriendelijke onthaalbalie.  Wie Mechelen en de ziel van de Mechelaars echt wil leren kennen kan zich hier laten inspireren!"

 

   

(Björn Siffer, Greet Geypen, Paul Boënne, Bart Somers...)

 

Via een trap of lift bereikt men vlot de onthaalbalie.  Om het verhaal van de stad in al haar facetten te vertellen is er een bezoekersruimte ingericht in de grote zaal: 'De Vierschaar'.  Schepen Greet Geypen vertelt dat de restauratie en de verbouwingswerken van start gingen op 1 juni 2017 om het gebouw zijn herbestemming te kunnen geven.  De restauratie van de muurschilderingen in de voormalige raadzaal op de eerste verdieping moeten nog worden afgerond. 

Belevingseilanden, een touchscreen om info op te snorren, een digitale infokiosk: het is er allemaal.

Aan de drie belevinseilanden ontdekt de bezoeker de diverse facetten van Mechelen: het Bourgondische/Habsburgse verleden, het vakmanschap én deze stad als plek voor mensenrechten.  Bovendien is dit alles gemaakt op maat van gezinnen en komt het jongste volkje er ook aan zijn trekken door een kindvriendelijke inrichting en invulling.

Het Toerismehuis wordt met dit alles een prima startpunt voor de verdere ontdekking van de stad.  Ze wordt trouwesn opgenomen in de Bourgondische stadswandeling.  Het gebouw waar ooit de Grote Raad zetelde heeft opnieuw een internationale uitstraling zonder weerga!

Voor de verbouwingen werd beroep geaan op architecten Beeck&Hermans bvba die hiervoor samenwerkten met ontwerper Paul Bailleul.  De werken kostten 1 737 000 Euro.  De Vlaamse overheid voorzag een erfgoedpremie van 319 449 Euro én Toerisme Vlaanderen, subsidieeerde voor 49 781 Euro.  Het stadsaandeel bedroeg 1 367 770 Euro.

Directeur Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen, die ook aanwezig was bij de opening, was erg lovend over de Mechelse aanpak...

 

 

(Peter De Wilde)

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar mocht dus op geklonken worden!

 

 

 

En nu op stap: hop naar de Befferstraat...  Want daar waren wel twee verrassende panden opengesteld.  De Fortuyne op nummer 18-20 en het hiernaast gelegen 'Hof van Befferen' moeten oorspronkelijk één woning geweest zijn met een wer erg oude geschiedenis.  Over dit alles kan je lezen in het uitstekende boekwerkje dat Open Monumentendag steeds uitbrengt en voor een luttele 3 Euro te verkrijgen is in het Toerismehuis!

De nieuwe eigenaars van De Fortuyne lieten het pand verbouwen door Beeck&Hermans.  een deel van het pand wordt een immobiliënkantoor (Immo ID) en het andere deel is restaurant geworden!  Het is bijzonder fraai ingericht met respect voor de oude elementen van het gebouw.  En: naar ik hoorde zeggen is het er culinair genieten! 

 

 

 

 

In het Hof van Befferen ontdekte ik verweerde en onder lagen behang-en krantenpapier verstopte laatmiddeleeuwe muurschilderingen en één van de oudste kelders van de stad - die zo oud zouden zijn als onze Brusselpoort...

 

 

 

 

In het Paardenstraatje stelde de Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie haar gevonden majolica-aardewerk voor...  Hierover schreef ik al eerder in een ander artikel...

 

 

 

De Sint-Janskerk trok ook enorm veel bezoekers die deze prachtig gerestaureerde kerk voor de eerste keer weer konden bekijken.  Ze oogste - terecht - veel lof. 

 

 

Die grote belangstelling was er uiteraard ook voor Open Predikheren...  Maar hierover schreef ik ook al eerder...

 

 

 

Vlakbij kon het Museum Kazerne Dossin voor de gelegenheid gratis worden bezocht...

 

 

De Oude Stadsfeestzaal zal worden omgeturnd tot bioscoop.  In 2013 ging de stad om zoek naar een externe partner hiervoor.  Er kwam een akkoord met de fima Lumière. De opening van deze bioscoop is voorzien voor begin 2020...

 

 

 

In de tuin van het Hof van Busleyden stonden een aantal van onze historische reuzen opgesteld...  En de actie om potentiële dragers aan te werven boekte succes!  Niet minder dan 16 nieuwe pijnders gaven hun naam op.  Binnenkort zal op een 'Reuzendag' verder gewerkt worden om de krijtlijnen van de nieuwe vereniging uit te tekenen...

 

 

En het hoeft niet gezegd dat ons spiksplinternieuwe Museum Hof van Busleyden ontzettend veel belangstellenden naar binnen lokte! 

 

 

 

De voormalige Congregatiekapel en de aanpalende woning aan het Sint-Romboutskerkhof, krijgt ook een nieuwe invulling.  De kathedrale kerkfabriek verkocht de panden aan een groep eigenaars die architect Ariane van Craen van ZED architects aan om in samenwerking met AnA-interieur de zaak te restaureren.  Verschillende functies krijgt het gebouw waaronder restaurant 'Rotisserie thechick'.  In de kerlders komt een wijnproefbar en de vovenste verdieping en zolder worden ingericht als (vakantie)woning.

 

 

 

 

Héél boeiend was een rondleiding in de Sint-Romboutskathedraal waar dieper ingegaan werd op de restauratiewerken en de oude muurschilderingen die werden gevonden... 

 

 

 

Uniek was ook het feit dat op de stellingen van de restauratiewerken aan de kathedraal aan het Nieuwwerk kon geklommen worden.  We kregen er deskundige uitleg over de werkzaamheden, enne...we ontdekten er een vleermuis die hier zijn stekje gevonden heeft, en al meteen gedoopt werd tot 'Jos Rombat'...

 

 

 

 

De Heilige Geestsite met Beeldsmederij DE MAAN mocht ook niet overgeslagen worden.  Het is één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2018...  (meer hierover schreef ik vroeger al in een ander artikel...)

 

 

PS: ook mijn grote bewondering en dankbaarheid voor de zovéle mensen die meewerkten voor het welslagen van deze dag: de muzikanten, de talrijke gidsen en de vele vrijwilligers! 

 

 

 

Het Hof van Cortenbach valt nog moeilijk te herkennen.  De stadskanker is weer helemaal uit zijn as verrezen en kreeg zijn vroegere status en allure terug...  Benieuwd hoe dit schitterende stadspaleis zal heringericht worden...

 

 

Héél apart was ook de rondleiding in het huis met trapgevel in de Augustijnenstraat.  Aan de gevel van het eeuwenoude pand hangt een indrukwekkend Mariabeeld dat ooit door de inzet van Patrick De Greef grondig werd gerestaureerd.  Het huis is het ouderlijke huis van stadsgids Luc Croonen.  Tot hij in het voorjaar overleed woonde hier de 95-jarige vader van de gids.  Luc schetste heel verhalend de historiek van deze buurt, haar bewoners én het pand...

 

 

 

 

Als laatste halte op de route bezocht ik de cellekens in de Minderbroedersgang.  Hier wonen kunstenares Mariëtte Teugels en haar echtgenoot Herman Smet.  Met heel veel liefde, bloed, zweet en tranen verbouwden ze dit voormalige godshuis, dat ze kochten van de stad, om tot een heerlijke oase in de stad.  Het is een pareltje.  De belangstelling was dan ook enorm groot.  Ouderdomsdeken van de gidsenbond, Marcel Kocken, vertelde met verve en in zijn kenmerkende stijl, over de sociale geschiedenis van dit pand waar ooit zelfs zijn grootmoeder een 'celleke' betrok...

 

 

 

 

 

Kiezen is verliezen...  er was zo ontzettend veel te doen en te beleven gisteren, dat je ook veel miste...  Geen jazzathome voor mij.  Jammer.  Ook geen themawandelingen zoals een dialectwandeling, geen fort van Walem, geen historische vaartuigen op de Leuvensevaart...

Wie zegt ook alweer dat in Mechelen nooit wat te doen is?