Sporting speelt kunstgrasveld in! Zennester Hombeek en KFC Muizen tevreden met vernieuwingen.

 

(foto's: Jan Smets.  rechts voorzitter Jos De Boeck)

Overmorgen opent KFC Muizen aan de Lotelingstraat officieel haar nieuwe voetbalchalet.  En daar is men in Muizen héél blij om.  Na méér dan 90 jaar was dit ook broodnodig.  Naast de chalet kreeg deze club eveneens een nieuw kunstgrasveld en twee velden met kunstgras voor de jeugd.  Het natuurgrasveld wordt eind september ingezaaid.

Eerder dit jaar werd ook al het nieuwe voetbalchalet van Zennester Hombeek ingehuldigd.  Samen met de totale vernieuwing van chalet en terreinen van KSC Mechelen - zoals Sporting officieel heet - zijn deze drie Mechelse voetbalclubsnu  helemaal klaar voor de toekomst.  Schepen van sport, Walter Schroons, is een tevreden man.  Bij het begin van de legislatuur werd tot deze grootse aanpak besloten.  Nu plukt men de vruchten.

Nét voor de officiële inhuldiging en inspeling van het kunstgrasveld van Sporting, werd het met een méér dan stevige plensbui gedoopt.  Maar de hemelsluizen gingen daarna toch weer toe.  Gelukkig maar. Zo kon de eerste thuismatch tegen VC Rijmenam droog van start gaan.  Voorzitter van de club (sinds 1975!), Jos De Boeck, is bijzonder opgetogen met al deze vernieuwingen...  Hij vindt het een mooie beloning voor deze grote Mechelse club waarvan hij het sociaal karakter - terecht - nog eens in de schijnwerpers zet.  "Hier kan elke jongere zich Lukaku" voelen, vult burgemeester Bart Somers aan, die de club prees voor de uitmuntende verzorging van terreinen en omgeving. 

 

De receptie werd druk bijgewoond door bestuursleden, vrijwilligers, buurtbewoners van de aanpalende Stenenmolenstraat én politici.  Ook oud Bondsvoorzitter François De Keersmaecker was een opgemerkte gast.

(de velden in de schaduw van de Colomakerk...)

  (schepen Walter Schroons)

 

In november vorig jaar werd het nieuwe voetbalchalet reeds geopend. Daar hing een prijskaartje aan van 2,7 euro.  Nu is fase II van de vernieuwingen afgerond.  De werken voor het kunstgrasveld gingen van start begin mei 2018.

Het bijzondere aan dit kunstgrasveld is dat het bestaat uit kurk-infill.  Dit is een voordelige, veilige en verantwoorde instrooi bij kunstgras.  Bovendien is dit een primeur op Mechels grondgebied.

 

Het nieuwe kunstgrasveld en het kleine voetbalveldje zijn bovenop het bestaande B-veld gekomen.  Kurk-infill is dé oplossing voor de nieuwe generatie kunstgrasvelden.  Bij kunstgrasvelden worden tussen de 'grassprieten' korrels (infill) gestrooid om ervoor te zorgen dat de bal ongeveer net zo reageert als op natuurgras.  Andere Mechelse kunstgrasvelden, alsook het B-veld van KSC Mechelen, bestonden tot nu toe met SBR of rubber infill.  Daar is niks mis mee met deze rubber, maar kurk is een natuurlijk product dat om verschillende redenen in opmars is.  Technisch is er geen verschil maar kurk is milieuvriendelijker en kent een duurzame productie.  Het is gemakkelijker te recycleren omdat het biologisch afbreekbaar is.  Er worden immers geen additieven toegevoegd.  Tot slot vermindert kurk granulaat de temperatuur van het kunstgras, is er geen geurhinder en heeft het een natuurlijker uitstraling.

 

Het prijsverschil tussen SBR en kurk wordt steeds kleiner.  De kostprijs van de nieuwe velden inclusief de omgevingsaanleg bedroeg 650 000 euro, exclusief BTW.  Deze velden zijn net zoals de nieuwe chalet een investering van AGB Sport Actief Mechelen.  Voor deze werken werkte de stad samen met Sportinfrabouw uit Essen.