Breekjaar helpt jongeren juiste keuzes maken

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

(vlnr: Louka Van Roy, Elise Leclef en Anouk De Weerdt)

Hun enthousiasme kunnen ze moeilijk onder stoelen of banken steken.  Da's dan ook erg begrijpelijk. Binnenkort starten ze hun meer dan tof project: 'Breekjaar'.  Vandaag ontvangen ze de sleutel van het pand dat ze voor deze organisatie huren.  Best spannend.  Breekjaar wil jongeren tussen 18 en 24 jaar, die niet goed weten wat ze willen aanvangen met hun studies en toekomst, op weg zetten.  Breekjaar wil hen hun talenten leren ontdekken en stimuleren tot het maken van een bewuste studiekeuze.  Want...daar is nood aan - voor een groeiende groep jongeren tussen secundair en hoger onderwijs of voor hen die hun opleiding hebben stopgezet.  Met een tussenjaar bij Breekjaar komen ze zo'n twee dagen in de week bij mekaar, in een programma van vijf of tien maanden.  Aan de persoonlijke ontwikkeling wordt gewerkt door middel van workshops, creatieve en groepsactiviteiten, door het aanscherpen van zelfvertrouwen, ondernemersschap enzovoort.  En van de jongeren wordt hiervoor natuurlijk wel wat inzet gevraagd.  Maar doordat ze zélf deze stap zetten, zijn ze al sterk gemotiveerd.  Ik praat met initiatiefnemers Elise Leclef en Anouk De Weerdt én met vrijwilliger Louka Van Roy, die zo'n beetje een 'ervaringsdeskundige' is.  Plaats van de babbel: in het pand waar Klankendaal (school voor muziekeducatie) tot voor kort haar stek had.  Oorspronkelijk was dit een werkplaats waar onderdelen voor de spoorwegenwerden gefabriceerd, en voor de oudere bewoners van de Hanswijkenhoek, is dit grote 'huis' aan de Tervuursesteenweg 84 nog altijd het 'Zwèt Kot'.  Klankendaal huisde er sinds 2008.  Vanaf januari krijgt het een gloednieuwe bestemming.  De grote ruimte op het gelijkvloers is nu nog erg leeg en we moeten elders vier stoelen bij mekaar zoeken voor dit gesprek.  Maar dit zal spoedig veranderen...

 

In Nederland bestaat Breekjaar al een vijftal jaar.  En bij onze Noorderburen heeft men er leuke ervaringen mee.  Een poosje geleden is ook in ons landje Breekjaar opgezet door de ondernemende Elise en Anouk.  Voor juni kenden ze mekaar niet, maar de bal is snel aan het rollen gegaan.  Beiden voelden mekaar goed aan en zaten op hetzelfde spoor.

In januari wil men van start gaan met Breekjaar.

Ondernemend is Elise Leclef zeker en vast.  Dat heeft ze als dochter van Charles Leclef van brouwerij het Anker natuurlijk niet van vreemden.  Toch heeft ze ook een tijdje geworsteld met de vraag hoe haar toekomst in te richten.

 

(Elise Leclef)

 

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd in Leuven en Brussel.  Nadien werkte ik bij een vermogensbeheerder, maar dat was niet helemaal mijn dada, en ik ben er opgestapt.  Wat nu?  Ik ben 'gevlucht' naar Canada om alles eens op een rijtje te zetten.  Ik heb een erg mooie en lange reis gemaakt - alleen - en ben er ook mezelf tegengekomen.  In Canada leerde ik iemand kennen van de Nederlandse organisatie Breekjaar.  Later in Amsterdam heb ik de oprichter ontmoet  ben ik er meer over te weten gekomen.  Het inspireerde mij.    En daar ik altijd graag al zelf iets wou ondernemen bracht dit me op het idee om iets gelijkaardigs op te zetten in ons land.  Ik poste een filmpje op Facebook om mijn plannen kenbaar te maken en hoopte op respons....

 

Die respons kwam er snel van Anouk De Weerdt...

 

(Anouk De Weerdt)

 

Anouk heeft al heel wat waterjes doorzwommen.  Van opleiding is ze sinologe,en verbleef ze een tijdje in China.  Tien jaar lang was ze beleidsmedewerker op international offices van KU Leuven en de Universiteit Antwerpen.  Langs die weg kwam ze veelvuldig in contact met buitenlandse studenten voor voor een studiekeuze stonden.  Later ging de focus ook op Zuid-Afrika liggen.  Ze noemt het na België en China graag 'haar' derde land. 

 

Ik ben blij met de studiekeuze die ik ooit maakte, maar ik diende me zelf te heroriënteren...  Ik kreeg namelijk gezondheidsproblemen en kamp sindsdien met chronische pijn.  De vraag was hoe ik toch nog haalbaar en zinvol werk kon doen. Altijd heb ik graag met jongeren en studenten gewerkt.  Ik heb een chiroverleden en was ook vele jaren volwassen begeleidster bij Chiro Coloma. en op Thomas More begeleide ik al zesdejaarsen naar een studiekeuze.  Ik wou dit nu op mezelf doen, op mijn eigen tempo.  Jongeren coachen naar een geschikte job...   Eerder per toeval ontdekte ik het filmpje met de oproep van Elise.  En het triggerde mij.  Ik reageerde dadelijk, en dit is het vervolg...

 

De vzw Breekjaar België werd opgericht in juni.  En dan begon de zoektocht naar een geschikt pand.  Men vond het dus aan de Tervuursesteenweg op de hoek met de Sint-Jozefstraat, waar Klankendaal een tijdje geleden met zijn activiteiten was gestopt.  Ruimte zat.  Perfect gewoon.  Hier wordt de Belgische editie uitgerold.

 

We zijn blij dat we dat in onze eigen stad kunnen waarmaken en van waaruit we Breekjaar nu kunnen promoten in de rest van ons land.  Dit pand is erg goed gelegen op wandelafstand van centraal station en binnenstad.  Nu willen we onze tijd gebruiken om ons kenbaar te maken via de pers, in de scholen, in diverse organisaties en via de sociale media...

 

De jongeren betalen 5500 euro voor een halfjaarprogramma.  Doordat de jongeren gestimuleerd worden om dat bedrag zélf op te hoesten wil men hen extra motiveren.  Ze kunnen dat financieren door bijvoorbeeld een deeltijdse job aan te nemen. 

 

Het is alleszins niet de bedoeling dat we elitair werken.  Iedereen moet kunnen deelnemen.  Jonge mensen zijn soms nog erg stuurloos.  Op school leer je immers niet alles.  Met het totaalprogramma dat wij willen aanbieden willen we hen individuele aandacht geven en hen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling.  We gaan dit doen met vaste coaches.  Door ons programma leren ze zichzelf beter kennen en leren ze ook wat hun sterke punten zijn. We gaan hen niet bepamperen maar bieden een kader aan.  Het moet uiteindelijk uit hen zélf komen.  Het zijn dan ook jongvolwassenen.  Op het einde van de rit is het de bedoeling dat ze veel meer zelfvertrouwen hebben en zelfredzaam zijn.

 

Om Breekjaar te kunnen waarmaken is er met de stad Mechelen een crowdfunding opgestart.

Breekjaar is nu op zoek naar middelen om de website professioneel uit te bouwen en het pand aan de Tervuursesteenweg te kunnen blijven huren en in te richten.  Ook dient er flink wat materiaal te worden aangekocht.

 

Zo zouden we graag in januari kunnen starten met een groep van 25 tot 30 jongeren tussen 18 en 24 jaar.  We zoeken nog coaches...

 

Anouk zal zeker al coachen, met de ervaring die ze heeft in de begeleiding naar geschikte studiekeuzes.  Elise zal dan weer meer achter de schermen werken.

En dan is er ook Louka Van Roy die als vrijwilliger graag een handje wil toesteken.  Ook hij ontdekte Breekjaar via het filmpje van Elise...

 

  (Louka Van Roy)

 

Ik zat met mezelf ook wat in de knoop.  Ik ben afkomstig uit Tervuren, maar studeerde multimedia in Mechelen.  Een jaar heb ik gewerkt, maar  bij mezelf herkende ik de problematiek die ik ook herken bij andere jongeren.  Nee: een 'luxeprobleem' is het echt niet.  Het is eigen aan deze tijd en deze maatschappij.  In die zin ben ik zo'n beetje een ervaringsdeskundige.  Ik werk eveneens graag met jongeren (in Tervuren heb ik mee het jeugdhuis opgericht).  Als vrijwilliger wil ik meewerken bij Breekjaar -afhankelijk van hoe mijn parcours nog lopen zal. 

 

Breekjaar is dus meer dan een goed initiatief om stuurloze jongeren op weg te helpen.  Het zal hen sterken om weerbaarder te worden en hun toekomst beter uit te tekenen.

Anouk en Elise zijn er klaar voor!  Aan hun gedrevenheid zal het alvast niet liggen.  Ik wens hen véél succes met dit initiatief!

www.breekjaar.be